Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. června 2024 v 9:30
Čas čtení 3:40
Anna-Marie Hanzlíková

Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic

Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic
Zdroj: Máj Národní / propagační materiál
KULTURA ARCHITEKTURA PRAHA
Uložit Uložené

Klasický obchodní dům ale na Národní třídě nečekej. Národní kulturní památka se proměnila v české Las Vegas. Vevnitř najdeš herní zónu, dětské centrum i superhrdiny. Dům otevřel v pondělí 24. června.

V posledních měsících, týdnech i dnech bylo kolem Máje rušno. Kontroverzi vzbudily naddimenzované dekorace od Davida Černého i fotografie interiérů, které vyděsily památkáře i veřejnost. Internet rázem zaplavily montáže, jak v Máji vysedává kontroverzní podnikatel Ivan Jonák a podobně.

Pokud události vzbudily tvůj zájem, čti dál. Byli jsme se totiž v Máji podívat a zhodnotili, co tě na rohu Národní a Spálené čeká. A zda si diskutovaný obchoďák zaslouží tvoji návštěvu. 

Změnu, jakou Máj prošel, zaznamenáš už u vstupu. Místo otevřeného prostoru, který tu býval před rekonstrukcí, se ocitneš v klasické obchoďákové uličce. Původní „sál“ nahradily oddělené obchody, které se asi dají snáze pronajmout. Najdeš tu všechno možné, od drogerie po trafiku. Beze změny zůstal pouze supermarket v přízemí, řetězec Tesco tu bude fungovat i nadále.

Původní interiér obchodního domu Máj ze sedmdesátých let.
Původní interiér obchodního domu Máj ze sedmdesátých let. Zdroj: Máj Národní


Tescem v přízemí ale původní koncept končí. Jakmile zatočíš na schodiště, které se kdysi vyznačovalo čistými liniemi a elegantní jednoduchou architekturou, překvapí tě barevné tapety ve stylu komiksu. Ty pohlcují celé okolí schodů, jež tě zavedou do prvního patra. Zde kdysi bývalo další patro klasického obchodního prostoru. Nyní patří food courtu.

Schodiště oblepené tapetami lákajícími na herní patro LEVELS.
Schodiště oblepené tapetami lákajícími na herní patro LEVELS. Zdroj: Refresher / Anna-Marie Hanzlíková

Fast food pod křišťálovým nebem

Oběd z Prima bašty, kuře z Popeyes nebo burger z Five guys (jen ten ale zatím není otevřený) si tu sníš pod křišťálovými lustry české výroby, kterých je v celém Máji 251. Foodhall, jak zóně majitel Máje Amadeus Real Estate přezdívá, pojme 750 strávníků a strávnic. Celá rekonstrukce přišla na více než čtyři miliardy korun. 

Doporučeno
Paneláky místo Žižkova a vznášející se budovy. Takto mohla vypadat Praha podle plánů, které nevyšly Paneláky místo Žižkova a vznášející se budovy. Takto mohla vypadat Praha podle plánů, které nevyšly 28. června 2024 v 13:00

V dalších patrech už bys ale po klasickém obchodním centru pátral*a marně. Třetí a čtvrté patro naláká hlavně milovníky a milovnice her. Vyhraješ si tu na stovkách arkádovek a závodních simulátorů, včetně toho formulového (celkem tu má být 125 arkádových her). Najdeš tu i minigolf, šipky či biliard. Do sekce zvané Levels je vstup zdarma, platíš si však za jednotlivé hry. Jedna tě v průměru vyjde na padesátikorunu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LEVELS (@levelsprague)

„Žádné starosti, jen radost!“

Páté patro patří dětem. Zahrají si tu v zábavním parku Lvíčkov. Ten se z větší části rozkládá na terase, která původně sloužila jen pro dodávku zboží. Za vstup zaplatí dospělý sto korun, dítě pak 450. „Děti a jejich rodiče ve Lvíčkově najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!“ slibuje tisková zpráva od majitele Máje. 

Dětské centrum Lvíčkov na terase v centru Prahy.
Dětské centrum Lvíčkov na terase v centru Prahy. Zdroj: Refresher / Anna-Marie Hanzlíková

My se ale ptáme, opravdu patří pestrobarevné dětské hřiště s nemalou cenou vstupenky do centra města a na střechu? Ale jdeme dál.

Zpátky v čase i mezi superhrdiny

V šestém patře provozovatelé plánují historickou expozici Back in Time. Zatím není přístupná, otevře se až na podzim letošního roku. Právě na ni mají lákat motýli Davida Černého vyhotovení ze spitfirů z druhé světové války, kteří vyvolali řadu kontroverzí. Interaktivní výstava má nahradit „nudné učebnice“ a zábavnou formou návštěvnictvo uvést do „fascinujícího světa plného legend, příběhů a událostí, které utvářely naši kulturu“, jak slibuje tisková zpráva.

Doporučeno
Móda z festivalu: Na Metronomu vedly outfity ze sekáče i ze Sheinu. Návštěvnictvo si chválilo málo lidí v areálu Móda z festivalu: Na Metronomu vedly outfity ze sekáče i ze Sheinu. Návštěvnictvo si chválilo málo lidí v areálu 24. června 2024 v 14:00

Bavit prý bude každého, ale nám připadá zajímavé, že název a veškerou komunikaci volí pouze v angličtině. Na obyvatele a obyvatelky Prahy tak nejspíš necílí...

Sedmé patro pak ocení fanoušci a fanynky Supermana, Marvelu, Deadpoola, Harley Quinn, Strážců Galaxie a dalších popkulturních postav či sérií. Nachází se tu Heroes Park, „zážitkový obchod s figurkami našich nejznámějších superhrdinů“. Za vstup dáš 450 korun a... můžeš si vychutnat návštěvu obchodu na ploše 768 metrů čtverečních.

máj národní amadeus group
Zdroj: Máj Národní / propagační materiál

Nejdelší bar na nejvýše postavené 360° terase 

Osmé patro zaujímá restaurace s barem Fly Vista, který se může pyšnit rekordem nejdelšího interiérového baru v Česku, měří totiž celých 36 metrů. Z restaurace se dostaneš k asi největšímu lákadlu Máje: na vyhlídkovou terasu s panoramatickým výhledem na Prahu na všechny strany, tedy do 360 stupňů, kterou najdeš v 9. patře. Máj totiž převyšuje všechny budovy v okolí, třeba sousední Quadrio nebo nedaleký Drn. Pro návštěvnictvo z restaurace je terasa zdarma, ostatní za vstup zaplatí 200 korun.

V restauraci najdeš i zlatou vanu jako champagne bucket.
V restauraci najdeš i zlatou vanu jako champagne bucket. Zdroj: Refresher / Anna-Marie Hanzlíková

Pro koho je Máj určen?

Máj se hodně snaží být opravdu „nej“ ve všech možných směrech. Mezi veřejností a odborníky ale vzbuzuje spíš kontroverze, a to už před svým otevřením, nejen kvůli zmíněným plastikám motýlů od Davida Černého. Ti přitom v porovnání s interiérem paradoxně tak křiklavě nepůsobí. Motýli navíc zatím dostali povolení viset na fasádě pouze rok, provozovatelé však uvedli, že by si přáli, aby mohli zůstat i déle, a že o to budou usilovat.


„Interiér Máje, jak se zdá, bude úplně zničený necitlivou přestavbou,“ vyhodnotil například už na X (Twitter) náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček. Na internetu také řada lidí reagovala na snímky právě ze čtvrtečního neveřejného otevření. 


Některé zarazila barevná terasa dětského Lvíčkova. Zastupitel Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek se například na X pozastavil nad tím, že památkáři často mají problém například se soláry na střechách nebo nevhodným typem střešního okna, ale terasa, kterou označil za „lunapark se strakatou střechou v kulturní památce uprostřed památkové rezervace“, prošla. Přirovnání k Disneylandu nebo Las Vegas lidé používají často. Zaráží je také styl, který připomíná spíše trendy devadesátých let.

Největší „ice bucket“ v Máji na Národní.
Největší „ice bucket“ v Máji na Národní. Zdroj: Máj Národní / propagační materiál

Nás zaráží také otázka, na koho investice v hodnotě čtyř miliard vlastně cílí? Na děti a dospívající? To by přece musela nabídnout zábavu za trochu jiné ceny. Nakupující turisté pak zase najdou pestřejší nabídku obchodů i restaurací v Palladiu nebo na Václavském náměstí. Zvídaví turisté pak historii Prahy budou poznávat spíše v Národním muzeu.

Doporučeno
Co bude s Kasárny Karlín? Ve hře je školka nebo byty, architekti navrhli i bizarní přestavbu Co bude s Kasárny Karlín? Ve hře je školka nebo byty, architekti navrhli i bizarní přestavbu 21. června 2024 v 13:00

A nabízí zpoplatněná vyhlídková terasa ve „stověžatém“ opravdu natolik výjimečný zážitek, jak tvrdí Amadeus Real Estate? Za nás spíše ne. Za nás se s návštěvou Máje nemusíš obtěžovat. Spíše čekáme, že nebýt křiklavých motýlů, většina z nás by na „devět pater zábavy“ uprostřed centra v následujících týdnech úplně zapomněla...

Domů
Sdílet
Diskuse