Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2024 v 13:07
Čas čtení 1:04
Anna-Marie Hanzlíková

Žena žaluje Microsoft. Tvrdí, že sledoval data nákupů na sexshopech

Žena žaluje Microsoft. Tvrdí, že sledoval data nákupů na sexshopech
Zdroj: Shutterstock/volně k užití
TECH KYBERBEZPEČNOST SEX SEXUÁLNÍ POMŮCKY
Uložit Uložené

Ví Microsoft a Google o tvých sexuálních choutkách a preferencích? Žaloba tvrdí, že největší americké sexshopy Babeland a Good Vibrations používají sledovací software Clarity od Microsoftu, přestože deklarovaly opak.

Informaci přinesl server 404 Media. Žalobu na Microsoft a dva prodejce podala žena, která tvrdí, že webové stránky sledují uživatele a uživatelky bez souhlasu. Tvrdit měly opak.

Doporučeno
Sex s roboty? Ženy ho upřednostní už v roce 2025, tvrdí futurolog Sex s roboty? Ženy ho upřednostní už v roce 2025, tvrdí futurolog 13. června 2024 v 14:57

E-shopy Bebeland a Goddvibrations tak umožnily Microsoftu vidět, co lidé na sexshopech vyhledávali a nakupovali, stojí ve stížnosti. Oba spadají pod společnost Barnaby Ltd., LLC.

„Společnost Barnaby umožňuje třetí straně, společnosti Microsoft, zachycovat, číst a využívat ke komerčnímu zisku soukromé informace spotřebitelů o jejich sexuálních praktikách a preferencích, které získává z jejich aktivit na webových stránkách společnosti Barnaby, aniž by o tom žalobce a další uživatelé webových stránek společnosti Barnaby věděli, což představuje konečné porušení soukromí,“ uvádí se ve zmiňované žalobě.

erotické pomôcky, vzťah, muž a žena, sex
Zdroj: Unsplash/We Vibe Toys/volně k užití

„Tyto informace zahrnují mimo jiné vyhledávání produktů a zahájení nákupu, jakož i jedinečný identifikátor zákazníků společnosti Microsoft,“ rozvádí se dále. Microsoft měl tedy uživatele a uživatelky údajně sledovat na sexshopech v reálném čase, tedy pohyby myši, posunování kliknutí a navigaci na stránkách.

Doporučeno
„Počkej, potřebuju kadit.“ Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, co nejhoršího slyšeli při sexu „Počkej, potřebuju kadit.“ Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, co nejhoršího slyšeli při sexu 13. května 2024 v 11:00

„Tím, že společnost Microsoft umožňuje nezveřejněné třetí straně takto odposlouchávat a zachycovat PPSI uživatelů – včetně jejich sexuální orientace, preferencí a přání, mimo jiné vysoce citlivých a chráněných informací –, porušuje své Zásady ochrany osobních údajů, v nichž se uvádí, že takové informace nikdy nebude sdílet se třetími stranami,“ vadí autorce stížnosti. Ta tvrdí, že tím dochází k porušení kalifornského zákona o narušení soukromí, federálního zákona o odposlechu a přiměřeného očekávání Kaliforňanů na ochranu soukromí. 

Nejde přitom o první takový případ. V únoru letošního roku podala jiná žena žalobu na jiného prodejce erotických hraček Adam&Eve. Stránky měly poskytnout Googlu informaci o jejím nákupu osmipalcových dild a připínáků.

Microsoft, Babeland a Good Vibrations na žádost o vyjádření pro 404 Media nereagovaly.

Domů
Sdílet
Diskuse