Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
4. července 2024 v 8:12
Čas čtení 1:55
Anna-Marie Hanzlíková

Love Island efekt? Populární reality show vyvolává obavy kvůli normalizaci kosmetických úprav

Love Island efekt? Populární reality show vyvolává obavy kvůli normalizaci kosmetických úprav
Zdroj: Voyo
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI LOVE ISLAND MAKE-UP A LÍČENÍ PORUCHA PŘÍJMU POTRAVY
Uložit Uložené

Původní britský Love Island spouští letos o prázdninách svou už jedenáctou sérii. I v Česku už se připravuje druhá řada. Co nám ale tahle show říká o kráse?

Love Island může přispívat k normalizaci kosmetických úprav. Všímají si toho i američtí diváci a divačky, upozornila stanice NBC News. Show totiž způsobuje takzvaný „efekt Love Islandu“, kdy se především u mladých žen a dívek výrazně zvýšil počet těch, které si nechávají provést kosmetické úpravy či plastické operace.

Doporučeno
Klinika musí zaplatit 700 tisíc korun. Kvůli zanedbání péče zemřela pacientka Klinika musí zaplatit 700 tisíc korun. Kvůli zanedbání péče zemřela pacientka 12. června 2024 v 11:43

Odborníci před úpravami varují

V show totiž jde o to, aby si její účastníci a účastnice ulovili a následně i udrželi svou polovičku. Právě vzhled často hraje hlavní roli, všichni zúčastnění také vystupují většinu času jen v plavkách. A jsou mezi nimi velmi oblíbené úpravy vzhledu.

To vyvolává obavy také u odborníků. „Nesprávně provedené plastické operace a injekce mohou způsobit, že budete vypadat starší,“ upozorňuje třeba také doktor Daniel Barrett ve svém videu na TikToku. V něm se snaží odhadnout věk soutěžících. Tipuje přitom zpravidla o několik let víc, právě kvůli nepovedeným úpravám.

@barrettplasticsurgery Time to pull their nurse injectors for a quick chat👨🏼‍⚕️👀💉 Should I do a part 2 when the Casa Amor episode releases? #loveisland #loveislanduk #harriet #samantha #plasticsurgery #plasticsurgeonsoftiktok #plasticsurgeon #nicoleloveisland #jessloveisland #fillers #filler #naturalornot #guesstheirage ♬ original sound - teeharpo

Ukazuje tak trend, že stále mladší lidé vyhledávají úpravy právě kvůli tlaku sociálních sítí nebo show typu Love Island. Dvojitý tlak tak přitom vzniká i na samotné soutěžící. Na jednu stranu musí vypadat dokonale, na druhou stranu se každý zajímá, co všechno tedy mají upravené. „Od žen se opravdu strašně nerealisticky očekává, že musí vypadat dokonale, ale musí vypadat dokonale přirozeně,“ řekla třeba účastnice Love Islandu z roku 2021 Sharon Gaffka. 

Ona sama tak válčila s pocitem viny, protože zákroky si nechávala dělat ještě před Love Islandem. Jejím cílem přitom nikdy nebylo podněcovat další mladé ženy k tomu, že jsou podobné úpravy nezbytné. Nyní dle svých slov znovu objevuje sebe sama a svůj vztah ke svému tělu.

Doporučeno
Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? 4. června 2024 v 8:30

Nastane změna?

Někteří si pokládají otázku, zda kritika operací nepovede naopak k opačnému trendu. „Někteří uživatelé sociálních médií si kladli otázku, zda kritika kosmetických zákroků pramenící z letošního obsazení Love Islandu povzbudí mladé ženy, aby přijaly přirozenější vzhled. Jeden z uživatelů X nazval tuto sezónu nejlepší reklamou proti výplním, jakou kdy viděl,“ uzavírá NBC narážkou na množství viditelných úprav letošních soutěžících.

Zůstává otázkou, jak se trend výplní vyvine. U některých celebrit totiž začíná upadat. Příkladem může být třeba Kylie Jenner, která kvůli úpravám čelila velkému hejtu. Ta si naopak nechává výplně odstraňovat. O tom, aby lidé více přemýšleli nad tím, co píší o ženách z reality show do komentářů, mluví i zmiňovaná Gaffka. Mohou totiž být zraňující a způsobovat zmiňovaný nesmyslný tlak na vzhled.

Domů
Sdílet
Diskuse