Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 7:15
Jana Chovancová

Denisa studovala na muslimských Maledivách. „Místní nepijí alkohol, ale každý spí s každým. Korán je na koleji povinnou výbavou“

Denisa studovala na muslimských Maledivách. „Místní nepijí alkohol, ale každý spí s každým. Korán je na koleji povinnou výbavou“
Zdroj: Denisa Strečková
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ ROZHOVOR
Uložit Uložené

Denisa strávila tři měsíce na internátní škole v Male, kde studovala s místní hvězdou. Její spolužáci se pětkrát denně modlili, kouřili šišu a bavili se zpíváním karaoke. Musela se přizpůsobit jejich kultuře ale i klimatu nebo třeba žralokům v moři.

Program Erasmus zná snad každý student a každá studentka vysoké školy. Využít se ho rozhodla i Denisa, která se s námi podělila o své zážitky z Malediv. Navštívila je v letošním školním roce během zimního semestru na tři měsíce. I když je to zdánlivě krátká doba, podařilo se jí se s luxusní dovolenkovou destinací sžít, poznat mentalitu místních a posbírat spoustu zajímavostí o životním stylu v tomto tropickém ráji. 

Kamarádky mi půjčily hidžáb na nošení. Nosila jsem ho, když jsme šly společně ven.

Oficiálně se tento ostrovní stát v Indickém oceánu nazývá Maledivská republika, tvoří ho zhruba 1200 ostrůvků, z nichž jsou dvě stovky obydlené. Nachází se asi 500 kilometrů na jih od břehů Indie, hlavním náboženstvím je tu Islám a žije tu přes půl milionu lidí. Ve snové prázdninové destinaci proslulé bílými plážemi a skoro až kýčovitě průzračnou vodou se průměrná roční teplota pohybuje kolem 29 stupňů. Prostě tropický ráj.

Maledivy.
Maledivy. Zdroj: Ondřej Havelka/Wikimedia Commons/volně k užití

Co tě nejvíc okouzlilo nebo překvapilo, když jsi přijela na Maledivy?

Spousta lidí je po příjezdu překvapených, že Maledivy jsou muslimská země. V hlavním městě Male je to opravdu velmi patrné. Všude jsou mešity, většina žen nosí hidžáb, některé dokonce nikáb. Věděla jsem, do čeho jdu, a připravila jsem se na to, takže jsem si nebalila žádná vykrojená tílka ani šortky. Přizpůsobila jsem se prostředí, do kterého jsem se chystala. Přesto jsem si vzala i bikiny, protože jsem věděla, že budeme trochu cestovat. Není pro mě problém se přizpůsobit. Většinu času jsem trávila přímo v hlavním městě, které je úplně jiné než prázdninová letoviska.

Jak se liší od prázdninových letovisek?

Je to přeplněné městečko. Není divu, že je to jeden z nejlidnatějších ostrovů na světě. Je to tam hlava na hlavě a většinou místních, ne turistů. Není to tam nijak zvlášť špinavé, nedá se to srovnávat například s hlavním městem Indie – ale rozhodně to tam nevypadá podle evropských standardů.

Byla jsem tam velkou raritou, nestává se často, že by tam byli nějací zahraniční studenti na výměnném pobytu. Dokonce ani běloši. Lidé si mě všímali a dávali mi různé slevy.

denisa, hidzab,
Zdroj: Denisa Strečková

Na co sis musela zvykat nejvíc?

Jak jsem říkala, nemám problém se přizpůsobit, ale musela jsem si zvyknout na klima. Maledivy jsou blízko rovníku, takže se tam počasí a teplota během roku ani ve dne a v noci skoro nemění – je tam stále stejné teplo. Východ a západ slunce je od šesti ráno do šesti večer.

Doporučeno
Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ 27. srpna 2024 v 16:00

Několikrát mi maledivské spolužačky a kamarádky půjčily hidžáb a abáju (dlouhé šaty nebo plášť, které zakrývají ženám celé tělo, pozn. red.), abych si je oblékla. Nosila jsem je, kdykoli jsme šli společně ven. Hidžáb je uzpůsobený tak, aby vám v něm nebylo tak teplo, ale nijak extra mi to nepomohlo. Rozhodně bych se cítila pohodlněji v něčem kratším.

Učitelka nám napsala, abychom se pomodlily a přišly do třídy.

Jak se na to, že nosíš hidžáb, dívali tví kamarádi?

Nevadilo jim to, naopak, líbilo se jim to. V hlavě mi utkvěla jedna věta od spolužáka, který mi jednou řekl, že jsem pro něj mnohem hezčí, když nosím hidžáb. Ale nikdo to tam po mně nevyžadoval. Také je velmi zajímalo, jak to chodí u nás, jak se nám žije v Evropě. Často jsme se o tom bavili a porovnávali různé země. Všude jsou diametrálně odlišná pravidla.

Jak se liší pravidla v jejich zemi od té naší?

Třeba se u nich modlí pětkrát denně. Jedna modlitba vycházela právě na čas, kdy jsme měli školu. Měli jsme takovou malou mešitu nebo modlitebnu blízko školy, spolužáci tam chodili kdykoli o přestávce a modlili se. Pak mohlo začít vyučování.

konverzacia
Zdroj: Denisa Strečková

Co se týče vztahů, každý tam spal s každým. Samozřejmě tak, aby o tom nikdo nevěděl.

A co jiného kromě modlení? Vím, že náboženství jim nedovoluje pít alkohol. Dodržují to?

Ano, dodržují. Spolužáci se mě na to hodně ptali, jak alkohol chutná, a já jim to nedokázala popsat (smích). Byla jsem v několika muslimských zemích a setkala jsem se s různými muslimy. Někteří byli takoví jen navenek a ve skutečnosti také pili. Ale tady na Maledivách zákaz alkoholu opravdu dodržovali.

Všimla sis, že by některá náboženská pravidla nedodržovali?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak Denisa trávila na Maledivách volný čas se svými spolužactvem.
  • Jaký módní trend převládal mezi mladými ženami.
  • Jak vnímala své učitele a učitelky a o čem se bavili v hodinách.
  • Co dělala mimo školu, kam cestovala a co všechno zažila.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 164601 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: PPV kód na Oktagon 61 , Pizza v Oggi ZDARMA nebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse