Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2024 v 13:30
Čas čtení 1:23
Veronika Ábelová

Muž z Berlína si s pomocí AI vytvořil vlastní klon. Přiměla ho k tomu smrtelná diagnóza

Muž z Berlína si s pomocí AI vytvořil vlastní klon. Přiměla ho k tomu smrtelná diagnóza
Zdroj: Eternos.life/ propagační materiál
ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Jednašedesátiletý softwarový designer Michael Bommer z Berlína vytvořil díky speciálnímu programu umělé inteligence vlastní klon. Kopii sebe sama zanechat své rodině, protože je smrtelně nemocný.

Před dvěma lety se Bommer dozvěděl zdrcující zprávu, když mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. Bohužel se po těžkém boji s nemocí musel smířit s tím, že jeho následující týdny budou možná ty poslední. Přišel ale na řešení, díky kterému se s ním jeho rodina nebude muset rozloučit navždy. Vytvořil s pomocí AI svůj virtuální vlastní klon, který má jeho hlas i vzpomínky.

Celý nápad se zrodil v březnu, kdy Bommer na svých sociální sítích sdílel emotivní vzkaz. Toho si všimnul jeho kolega Robert LoCascio, který stojí za AI službou LivePerson a za programem Eternos.life. Tato AI platforma umožňuje lidem komunikovat s digitální replikou jejich blízkých prostřednictvím jejich hlasu a slov.

Vytvoření Bommerova avatara spočívalo ve dvou krocích. Do programu nahrál 150 různých příběhů ze svého života, kde vypráví o svém dětství i o svých přesvědčeních a hodnotách. Druhou fází bylo co nejvěrněji napodobit Bommerův hlas. Namluvil a zaznamenal 300 různých vět, které umělé inteligenci předaly i jeho vyjadřovací tendence a styl mluvení. Eternos.life je vůbec první program svého druhu.

Doporučeno
Z indického slumu na obálku Vogue. Dvanáctiletou dívku objevil slavný herec v chatrči Z indického slumu na obálku Vogue. Dvanáctiletou dívku objevil slavný herec v chatrči 26. srpna 2024 v 8:05

„Dává mi to možnost uchovat v trezoru své vzpomínky,“ okomentoval svoje rozhodnutí Berlíňan.

K rozhodnutí vytvořit něco takového ho vedlo hlavně uchování vzpomínek pro své blízké. Otce čtyř dětí totiž mrzí, že nikdy nebude moct vyprávět rodinnou historii svým blízkým a vnoučatům. „Jsem smutný, že nemůžu být tím, za kým vnoučata přijdou a řeknou: Hele, vysvětli mi svět,“ sdělil Bommer magazínu New York Post. Zároveň uvedl, že tu chce být svým hlasem pro jeho blízké ve chvílích, kdy to budou nejvíce potřebovat. A to se mu teď díky umělé inteligenci povedlo. „Řekl bych, že mi to dává pocit jakéhosi uzavření,“ vysvětlil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eternos (@eternos.life)

Bommer zmapoval prostřednictvím několika rozhovorů se svými blízkými a mnoha času stráveným za mikrofonem svůj život od školních let až po dospělost. Celá jeho rodina i on sám byli naprosto ohromeni z výsledku. Program umožňuje také nahrát fotky a videa, které budou hlas virtuálního člověka doprovázet. Cílem celého projektu Eternos.life je, aby lidé v průběhu celého života používali program jako svůj deník. Jako něco, co po sobě chtějí zanechat.

Doporučeno
10 nej tenisek, které letos vyšly pod značkou Nike. Travisy, které rozhýbaly pražskou O2 arenu i pár, který navrhl Drake 10 nej tenisek, které letos vyšly pod značkou Nike. Travisy, které rozhýbaly pražskou O2 arenu i pár, který navrhl Drake 22. srpna 2024 v 7:00
Domů
Sdílet
Diskuse