Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. září 2024 v 17:16
Čas čtení 0:48
Magdalena Trajerová

Muže zatkli za vytváření falešných hudebních kapel pomocí AI. Vydělal na tom stovky milionů

Muže zatkli za vytváření falešných hudebních kapel pomocí AI. Vydělal na tom stovky milionů
Zdroj: Unsplash/Travis Yewell
HUDBA KONTROVERZNÍ UMĚLCI PODVODY NA INTERNETU UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Hudebník ze Severní Karolíny vytvořil stovky písní pomocí umělé inteligence. Používáním automatizovaných programů neboli „botů“ jim pak zajistil miliardy streamů. Podvodně tak na hudebních platformách získal přes 226 milionů korun.

Za každé přehrání songu na hudebních platformách, jakými jsou Amazon Music, Apple Music, Spotify a YouTube Music, získává jeho tvůrce malou platbu z licenčního poplatku. Toho se rozhodl využít Michael Smith, jež pomocí umělé inteligence vytvořil stovky písní, které následně přehrávali falešné automatizované programy. Jeho boti vygenerovali přibližně 661 440 streamů denně, což mu za rok na poplatcích vyneslo přes 27 milionů korun.

Doporučeno
Imagine Dragons se příští rok vrátí do Prahy, představí nové album Imagine Dragons se příští rok vrátí do Prahy, představí nové album 9. září 2024 v 11:45

Protože takové množství přehrání na jediné písničce by bylo hudebním platformám podezřelé, vytvořil Smith několik falešných interpretů a přehrání mezi ně rozdělil. Jména falešných tvůrců pak náhodně generoval v abecedním pořadí. Své nepravé streamy pak kryl falešnými e-mailovými účty či placením za rodinné plány na steamovacích platformách.

Smith se dokonce svůj plán pokusil i prodat jiným hudebníkům. Ti se s ním za falešné streamy hudby měli podělit o získané licenční poplatky.

Doporučeno
VIDEO: Hrozivé video vysvětluje, co se stane, když vypiješ moc vody. Můžeš upadnout do kómatu i zemřít VIDEO: Hrozivé video vysvětluje, co se stane, když vypiješ moc vody. Můžeš upadnout do kómatu i zemřít 9. září 2024 v 10:34

Podvodník nyní čelí obvinění ze spiknutí za bankovní podvod, bankovní podvod a spiknutí za účelem praní špinavých peněz. Hrozí mu až 20 let vězení. „Jak bylo uvedeno, Michael Smith podvodně streamoval písně vytvořené umělou inteligencí, aby ukradl licenční poplatky. Prostřednictvím svého nestoudného podvodného schématu Smith ukradl miliony na autorských honorářích, které měly být vyplaceny hudebníkům, skladatelům a dalším držitelům práv, jejichž písně byly legitimně streamovány,“ uvedl prokurátor Damian Williams.

Domů
Sdílet
Diskuse