Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2024 v 10:34
Čas čtení 0:37
Magdalena Trajerová

VIDEO: Hrozivé video vysvětluje, co se stane, když vypiješ moc vody. Můžeš upadnout do kómatu i zemřít

VIDEO: Hrozivé video vysvětluje, co se stane, když vypiješ moc vody. Můžeš upadnout do kómatu i zemřít
Zdroj: pexels.com
ZAJÍMAVOSTI VIDEO ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Internet děsí hrozivá animace, která ukazuje, co by se stalo, kdyby člověk vypil příliš velké množství vody.

Je důležité zůstat hydratovaný, pokud to ale člověk s vodou přežene, může upadnout do kómatu a zemřít, vysvětluje video. Animovanou simulaci uveřejnil na YouTube tvůrce Zack D. Films.

Plain textCopy Output

Pokud vypiješ asi šest litrů vody během několika hodin, voda naplní tvůj žaludek a vstřebá se do krevního oběhu. Krev se tak zředí, čímž se sníží její koncentrace soli. Tomuto jevu říkáme hyponatrémie. Krev se snaží svou hladinu soli opět vyrovnat, vstupuje tak do buněk, kde je koncentrace soli nejvyšší. Buňky ale na takové množství tekutiny nejsou připravené a bobtnají.

Zatímco ve většině těla se buňky mohou roztáhnout, mozkovým buňkám tomu brání lebka. Buňky tak vytvoří tlak, který je extrémně nebezpečný. S příliš velkým tlakem upadne člověk do kómatu, může ale dokonce i zemřít.

U vody, stejně jako u mnoha dalších věcí, tedy platí staré moudro – všeho s mírou. Voda je pro tělo důležitá. Doporučený denní příjem se ale pohybuje mezi dvěma až dvěma a půl litry.

Zpět
Sdílet
Diskuse