Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 19. září 2024 v 7:00
Čas čtení 5:39
Ondřej Mrázek

Viděli jsme první 4 epizody nového Marvel seriálu Agatha: Za vším schovaná. Co nám prozradila jeho tvůrkyně?

Viděli jsme první 4 epizody nového Marvel seriálu Agatha: Za vším schovaná. Co nám prozradila jeho tvůrkyně?
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL SERIÁLY
Uložit Uložené

Marvel se vrací s novým tentokrát čarodějnicky zaměřeným seriálem o postavě antihrdinky Agathě Harkness. My měli možnost vidět první čtyři epizody s předstihem a následně pokecat se scenáristkou a showrunnerkou Jac Schaeffer. Co vše nám řekla?

Disney/Marvel přichází po delší době s novým seriálem, a to volným pokračováním seriálu WandaVision od stejných tvůrců, jež se zaobírá postavou Agathy Harkness (Kathryn Hahn), protivnice Scarlett Witch (Elizabeth Olsen) a čarodějky, která po jejich střetu přišla o své schopnosti. Co na něj po prvních čtyřech epizodách říkáme?

Snad máš nakoukáno...

Agatha: Za vším schovaná je devítidílná série odehrávající se po konci druhého Doctora Strange, v němž – spoiler – Scarlett Witch na konci zemřela. Tím se zlomilo její kouzlo nad postavou Agathy uvězněné v městečku Westview, která několik měsíců strávila blouzněním v imaginární realitě stejně, jako to předtím sama provedla Wandě s Visionem.

Což nás přivádí k prvnímu celkem zásadnímu problému této novinky. Vyžaduje totiž celkem detailní znalosti předcházejících událostí, které, pakliže si člověk neudržuje přehled ve všem, co se u Marvelu šustne, nebo minimálně nenakoukává poctivě drtivou většinu nových věcí, jednoduše nebude chápat. Ano, seriál začne rekapitulací, takže teoreticky se na něj lze podívat i bez toho, aniž by člověk viděl WandaVision, Strange atd., rozhodně to však bude jiný (čti horší) zážitek.

Příkladem budiž první epizoda, která je víceméně parodií seriálu Mare z Easttownu a dalších detektivek jako Temný případ, ve které Agatha coby policistka pátrá po indentitě neznámé zesnulé ženy, zatímco ji navštěvují podezřelí lidé a dějí se kolem ní zdánlivě nevysvětlitelné věci. Celé je to však klam, hra s divákem, kterou předváděly i první díly WandaVision. Kdo je ale neviděl, těžko tohle pochopí a jen sotva si bude užívat míru detailů a všelijaké odkazy, jaké do této úvodní epizody tvůrci nenápadně schovali.

Doporučeno
Nová sci-fi pro mladé s Joey King ovládla Netflix. Ty se jí radši vyhni Nová sci-fi pro mladé s Joey King ovládla Netflix. Ty se jí radši vyhni 17. září 2024 v 8:15
Doporučeno
Pokecali jsme s herci ze seriálu Medvěd. Čím je specifické natáčení v Chicagu a jaké reakce fanoušků je nejvíce překvapily? Pokecali jsme s herci ze seriálu Medvěd. Čím je specifické natáčení v Chicagu a jaké reakce fanoušků je nejvíce překvapily? 17. července 2024 v 7:00
Doporučeno
První dojmy z hraní World of Warcraft: The War Within. Po delší době je hlavním tahákem zase příběh První dojmy z hraní World of Warcraft: The War Within. Po delší době je hlavním tahákem zase příběh 24. srpna 2024 v 11:01

Kouzla ano, opravdová magie ne

Bokem toho seriál už ze samotné podstaty asi nejvíc potěší příznivce a příznivkyně čarodějnických seriálů, konkrétně třeba Čarodějek z přelomu milenia.

Převážné ženské postavy zde probírají magii, řeší se démoni, ztráta schopností i způsob, jak je získat zpátky. No a čas od času tu magii v tradičním slova smyslu i spatřujeme, ať už v podobě záhadného světa mimo naši realitu, kam se Agatha ještě za pomoci dalších čarodějek a jednoho mladíka po útěku z Westview vydává, nebo konkrétních nástrah a zkoušek, jakým v průběhu dalších epizod skupina čelí.

Agatha: Za vším schovaná
Agatha: Za vším schovaná Zdroj: Marvel Studios

Chybí zde ovšem jiný druh magie. Ta, která ze seriálů a filmů dělá výjimečné zážitky hodné diskuze s přáteli, která vás donutí s něčím strávit několik hodin, jenom abyste o tom následně ještě několik dalších přemýšleli.

Příběh seriálu Agatha: Za vším schovaná je po prvních dílech až příliš generický, epizodní a fádní na to, aby mohl mít na diváky a divačky jakýkoli větší dopad. 

Jistě, dopad na MCU jako takové by seriál mít mohl, a to obzvlášť, pokud se potvrdí spekulace o hlavním záporákovi seriálu Mephistovi. Ďábelský intrikář, který je v komiksech s Agathou úzce spojený, by mohl pořádně rozkopnout dveře do této části vesmíru více orientované na fantasy, již zatím filmy ani zbylé seriály tolik neprozkoumaly, a která jednoznačně nabízí prostor k přinášení nových vzrušujících zážitků.

Agatha: Za vším schovaná
Agatha: Za vším schovaná Zdroj: Marvel Studios

Pakliže k tomuto Agatha směřuje, milerád ji vezmu ve zbytku řady na milost. S výjimkou první vynalézavé epizody mi však zatím její sledování nepřineslo nic než únavu a starost o tvorbu Marvelu v nadcházejícím roce, která bohužel bude představovat relikt doby, kdy studio upřednosťnovalo více kvantitu nad kvalitou, a taky za to dodnes nese následky.

Rozhovor s tvůrkyní Jac Schaeffer

Moc se mi líbilo, že jste se rozhodli pokračovat ve stylu vyprávění z WandaVision a taky, že je seriál bohatý na malé detaily. Jak velký input má při takových věcech studio, případně samotný Kevin Feige (šéf Marvel Studios, pozn. redakce)? Co všechno naopak pochází z vaší hlavy?

Nedokážu to vyjádřit procentuálně, ale celý ten nápad s úvodní epizodou ve stylu detektivního seriálu, kde budou vodítka na Westview a WandaVision – takovou kriminálku Westview, byl můj. Následně jsme jej rozvíjeli s dalšími scenáristy. Pak je tu specifický jazyk, snaha o zachování konzistence s ostatními filmy a seriály z MCU, kam Kevin samozřejmě promlouvá a dbá na to, aby vše sedělo.

První epizoda je vyloženě parodií Mare z Easttownu, to nepopřete. Proč právě tento seriál?

Původně jsem chtěla udělat procedurální detektivku už ve WandaVision, přejít ze sitcomu k takové kriminálce Westview. Během vývoje jsme si však uvědomili, že máme omezený prostor, a že výlet do dalšího žánru by nám nijak nepomohl. Myšlenka se mnou nicméně zůstala, navíc jsem velkou fanynkou tohoto žánru. Během press kolečka na Emmy jsme pak sdíleli prostor s týmem z Mare z Easttownu a rychle jsme se spřátelili. O nějakou dobu později, když jsem začala psát Agathu, mi dávalo smysl složit poctu právě tomuto seriálu.

Agatha: Za vším schovaná
Agatha: Za vším schovaná Zdroj: Marvel Studios

Agatha nikdy nebyla hlavní postavou, natož kladnou hrdinkou, ať už v komiksech, nebo ve WandaVision. Jak těžké bylo ji zde najednou mít v centru všeho dění, a jaký vývoj zhruba můžeme dále čekat, aby si seriál udržel diváky?

Co se mi na Agathě líbí nejvíc, je právě fakt, že to není hrdinka. Je však schopna heroických skutků, pokud jí to nějakým způsobem prospěje. To na co jsme se ale zaměřovali my, je právě to, jak je sobecká, manipulativní a zároveň zábavná a vtipná. Vlastnosti, které Agathě propůjčila Kathryn, pro nás byly klíčové, protože ona je přirozeně magnetem, který na sebe strhává veškerou pozornost a baví – ať už je její jednání humorné, nebo seriózní.

S Agathou moc komiksů nevzniklo a ve všech je pouze vedlejší postavou. Kde jste na příběh, který povede ona, hledali inspiraci?

Můj tvůrčí proces naštěstí nikdy nezačínal u komiksů. Existují lidé pracující pro Marvel, kteří mají jejich encyklopedické znalosti a kteří mi naštěstí vždycky byli k dispozici, já sama ale začala příběhem WandaVision, a tím, jak tam Agathu ztvárnila Kathryn. Od toho jsem se pak odpíchla dál. Čímž nechci říct, že zde nejsou jasné komiksové základy, ale pro mě osobně to bylo víc o tom, jak postavu vidím pokračovat dál já, jak ji vidí Kathryn, a pak jak to můžeme spojit s tím, co je pro Agathu příznačné.

Seriál má fantastické obsazení. Je v něm mix mladých vycházejících hvězd jako Joe Locke, legendárních hvězd z Broadwaye jako Patti LuPone nebo živelná Aubrey Plaza. Ta konkrétně v seriálu předvádí vynikající chemii s Kathryn Hahn. Jak probíhal castingový proces specificky na tuto roli?

Aubrey je prostě senzační. Ona a Kathryn jsou přítelkyně už od dob Parks and Recreation, a jak sama Aubrey říká, tuto roli přijala zejména proto, aby mohla znovu pracovat s Kathryn. Dorazila na plac s naprosto neuvěřitelnou energií, připravená okamžitě jít na věc. Její chuť si zahrát naproti Kathryn z ní doslova sálala, zejména během natáčení pilotní epizody. To jsou mé nejživější vzpomínky, jak se obě nemohly dočkat, až se proti sobě postaví. 

Náš castingový proces byl obecně skvělý. Část naší mytologie v seriálu je, že když se setká skupina čarodějnic, je to dáno osudem. A já mám pocit, že to samé platí o našem obsazení. Vše šlo tak hladce, že to musel být osud.

Agatha: Za vším schovaná
Agatha: Za vším schovaná Zdroj: Marvel Studios

Agatha je už na první pohled velmi komplexní postava. Dočkáme se v tomto seriálu nových dimenzí jejího charakteru? Jaká bude její cesta?

Ano! Uvidíme jednoznačně spoustu předtím neprozkoumaných zákoutí jejího charakteru, drobky její psychiky, ze kterých postupně dostaneme tak trochu jiný obrázek o ní, než jaký jsme měli po WandaVision. To byl od začátku můj cíl.

V posledních letech se hodně řeší, že některé MCU seriály tzv. ignorují fanoušky a fanynky a jdou proti tomu, co lidé chtějí vidět. Je to něco, nad čím jste přemýšlela při tvorbě Agathy, čeho jste se třeba bála? Jaký je váš vztah s diváky a divačkami a kdo si myslíte, že budou cílovkou vašeho seriálu?

Nad diváky a divačkami přemýšlím konstantě. Mojí prací je, aby se lidé bavili při sledování, aby si užili tu cestu, zažili překvapení a seriál je nějakým způsobem ovlivnil. Nad čím ale už moc nepřemýšlím, je nějaká větší vize Marvelu. Miluju fanoušky a fanynky MCU, jejich entusiasmus, a jak reagovali na WandaVision a další projekty, na kterých jsem pracovala. Ale neřeším tolik, jaký dopad budou mít konkrétní věci na fungování celého světa. Mám samozřejmě nějaké povinnosti, které musím splnit, ale můj hlavní cíl je vytvořit co nejkvalitnější seriál.

Jako showrunnerka, jaký máte vztah s Kathryn a co si z vaší spolupráce odnášíte?

Nemůžu vám říct tu největší věc, protože by to byl spoiler. Nicméně jako tvůrkyně je pro mě hlavní zjistit, jaký je její kreativní proces, a jak ho pak spojit s tím mým. S Kathryn jsme to naštěstí měli snadné. Obě věříme v přípravu, v profesionalismus a v odvedení co nejlepší práce. Obě máme společné i to, že do projektu, kterému věříme, dáme vše. Takže toho si na ní vážím nejvíc, že jsme se vzájemně dokázaly podržet, kdykoli to bylo potřeba.

Domů
Sdílet
Diskuse