Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Máme za sebou všech deset epizod nové řady Medvěda a při té příležitosti jsme dostali možnost vyzpovídat představitele dvou stěžejních postav seriálu. Jak jim mega úspěch seriálu změnil život?
Seriál The Bear aka Medvěd stanice FX se během velice krátké doby stihl divákům a divačkám zarýt do paměti jako jedna z nejnávykovějších, nejemocionálnějších, ale taky nejvíce stresujících podívaných, jaké za poslední roky do televize dorazily.
Děj se točí kolem malé chicagské restaurace a jejích zaměstnanců, zatímco navigují životem a jeho nástrahami. Hodně přitom nadávají, skvěle vaří, často chybují, a pokud se necháváš při sledování filmů či seriálů rád*a dojímat, tak si s nimi taky krásně popláčeš, protože to, jakým způsobem je tvůrci budují napříč každou sérií a co všechno jim přihrávají do vínku, je bez přehánění doslova mistrovské, byť místy traumatické dílo.
U nás a na Slovensku každopádně seriál vychází na streamovací službě Disney+ a premiéra nové třetí série proběhne už tuto středu 17. července. My čerstvě dostali možnost zhlédnout všechny epizody maličko předem, takže už ti můžeme prozradit, že si i tentokrát setsakra smlsneš.
Každý díl je opět ukázkově napsaný i natočený, znovu se zde mihne kupa slavných herců a hereček (za pozornost stojí zejména camea z druhé poloviny série), humorné momenty střídají ty infarktové a závěr tě náramně namlsá na pokračování.
Snad jediná věc, kterou bychom mohli nové řadě vytknout – a to jen protože jsme po té minulé tak zhýčkaní –, je, že jsme se tentokrát z hlediska děje zase tolik neposunuli, protože většina času byla věnovaná postavám a jejich sžívání se s novou realitou. Na druhou stranu epizody krásně odsýpaly, a pokud sis užil*a první dvě série, můžeš se s klidem zakousnout hned po premiéře do té nové a nebudeš zklamán*a.
Pokec s herci
To však nebylo jediné, co nám Disney umožnilo. Zároveň s přednostním přístupem ke třetí sérii jsme totiž dostali ještě spolu s několika dalšími novináři možnost zeptat se herců Ebona Moss-Bachracha (Richie) a Lionela Boyce (Marcus) na pár věcí k samotnému natáčení či spolupráci s ostatními.
Ebon Moss-Bachrach (vlevo) hraje Richieho a Lionel Boyce (vpravo) cukráře Marcuse.
Během druhé řady jsme vaše postavy poznali mnohem blíže. Jak se vlastně jako herci podílíte na jejich směřování?
Lionel: Co se Marcuse týče, spousta věcí už je dána scénářem. Vím celkem dopředu, co se bude dít, takže se to pak už jen snažím nějakým způsobem podpořit svým výkonem. V nové sérii si moje postava prošla tvrdým resetem, takže se opět snaží najít nějakou stabilitu ve svém životě. Kromě toho se chce Marcus dále zdokonalovat, zůstat spolehlivý a pomáhat Carmymu.
Ebon: Moje postava byla v minulé sezoně poprvé vystavena restauraci typu fine dining a nyní musí tuhle zkušenost nějakým způsobem přeměnit na realitu, což ale není jednoduché, protože ve skutečnosti toho pořád moc neví. Víceméně tak vymýšlí věci za pochodu a snaží se to všechno zvládnout, i když se to na ni klasicky sype ze všech stran. Tak jako na všechny, myslím.
Postava Richieho měla hodně zajímavý vývoj v rámci předchozích řad. Má to nejtěžší už za sebou? Je tohle finální verze? Nebo ho ještě čeká dlouhá cesta?
Ebon: Když to hodně zjednodušíme, tak se z poměrně tvrdohlavého, uzavřeného člověka stal o něco otevřenější, trpělivější muž, který je teď ochoten více se učit a lépe naslouchat. Náš seriál ale zobrazuje osobní rozvoj velmi autenticky, takže to je většinou o dva kroky vpřed a jeden vzad, případně další do strany a podobně. Takže nelze úplně říct, že Richie přestane růst. Bude se dále snažit napravit roky chyb, což ale nikdy není úplně snadné ani rychlé.
Jakou roli podle vás v seriálu hraje samotné Chicago?
Ebon: Ten rámcový příběh by se mohl odehrávat v jakémkoli městě na světě. Nicméně náš seriál je specificky zasazen do Chicaga a díky tomu má asi trochu důvěrnější, domáčtější atmosféru. Christopher Storer (autor seriálu, pozn. redakce) zde vyrostl, tohle město je mu velmi blízké a na jeho způsobu vyprávění je to myslím znát. Chicago navíc není tak metropolitní jako New York nebo Los Angeles, lidé se tam hromadně nepřesouvají za prací, takže je tam možná i jistá dávka objevování neznámého.
Seriál je známý svým důrazem na detaily. Jak vám tahle míra zaměření na každou maličkost pomáhá při ztvárňování postav?
Lionel: To je zrovna pro Marcuse jedna z nejdůležitějších vlastností. Čím déle funguje v roli cukráře, tím víc se snaží zdokonalit v tom, kolik péče věnuje každé maličkosti.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Proč se seriál tak často vrací do minulosti.
Jestli mají herci společný group chat a kdo je v něm nejaktivnější.
Jestli je na ně nyní kvůli velké popularitě vyvíjen větší tlak.
Jak probíhal proces vzniku intenzivních rychlých dialogů v seriálu.
Kdo z obsazení si stoupl za kameru a jak mu/jí to šlo.
Jaká věc herce nejvíc překvapila na jejich postavě.
Děj Medvěda se občas hýbe kupředu mílovými kroky. Stejně tak je ale čím dál důležitější zobrazovat minulost jednotlivých postav. Jak důležité je to pro vás?
Ebon: Minulost je velice důležitá pro náš seriál. Všichni se asi snažíme v životě posunout dál a zapomenout na to, co bylo, ve skutečnosti je to ale takřka nemožné. Třetí série pak hodně rozvíjí téma jakéhosi odkazu, respektive toho, co po nás zůstane. Podle mě je to do velké míry i o tom, že nás v podstatě tvoří zkušenosti lidí, se kterými jsme se setkali a kteří nám v životě něco předali. Tohle podle mě Medvěd vystihuje velmi přesně.
Lionel: Ebon to shrnul parádně. Já myslím, že seriál krásně vysvětluje, kdo jsou tihle lidé a proč jsou takoví, jací jsou. Ať už v kuchyni, nebo mimo ni. Právě to nám umožňuje se v některých epizodách vracet zpátky v čase.
Teď trochu odlehčenější otázka. Jak moc jste si s herci z Medvěda blízcí, máte třeba group chat? A pokud jo, kdo z vás je na něm nejaktivnější?
Lionel: Group chaty jsou srandovní. Každý jich má asi padesát, neustále vznikají další a kdo se v tom má na konci dne zorientovat! Ale ano, máme group chat. Jen si teď nejsem jistý, kdo je v něm nejaktivnější.
Ebon: Jo, taky teď nevím.
Lionel: Vlastně mě teď napadá, že asi Liza (v seriálu Tina). (smích)
Ebon: Pravda! Z nějakého důvodu je její kontakt její e-mailová adresa, a nikoli číslo, takže si zprávy přečte pokaždé až v noci, když si kontroluje e-maily, ale ihned na ně odpoví. Na každou z nich. (smích)
Medvěd byl na začátku trochu mimo spotlight, dnes je ale jedním z nejočekávanějších seriálů. Cítíte kvůli tomu větší tlak? Byl nějaký rozdíl mezi natáčením první a třetí řady?
Lionel: To je podle mě všechno takový vnější faktor. Tím, že se netočí v LA ani New Yorku, ale v Chicagu, je to pro mě jako odjet na letní tábor. Všechno, co říkáte, si člověk sice přečte, když jste ale na place, tak to vůbec necítíte. Navíc se nám daří neustále hledat nové způsoby, jak diváky překvapit, ale přitom je to všechno organické. Pro mě je to v tomhle ohledu stále stejné.
Ebon: Vždycky je nějaký tlak. Tyhle věci nestojí málo peněz, ale osobně se můžu jenom snažit vždycky ze sebe dostat to nejlepší, možná se i překvapit. V jádru je ale naše práce o tom najít způsob, jak ignorovat vnější svět a dobře posloužit tomu, co si příběh žádá.
Seriál má velmi specifické dialogy. Často při nich vznikne velké napětí. Jaké to je natáčet takové scény?
Ebon: Když jsme točili pilotní epizodu v létě 2022, zahrnovalo to spoustu scén v kuchyni, kde jsme všichni najednou. Christopher, který tehdy režíroval, nás neustále instruoval, abychom mluvili rychleji a rychleji, až do té míry, kdy to začalo působit vyloženě jako stylistická volba. To podle mě nastavilo tón, nějakou urgentnost a ten hbitý rytmus, jejž si seriál zachoval dodnes. Rozhodně jde o tvůrčí záměr.
Poté, co seriál vybouchl na popularitě, jaká byla nejpřekvapivější interakce s fanoušky, kterou jste zažili?
Ebon: Jednou mě pozdravila celá filipínská rodina ve večerce v Tokiu. Jindy za mnou pro změnu přišly nějaké dívky z Mexico City a začaly brečet, jak moc pro ně seriál znamená. To na oplátku rozbrečelo mě a následně i mou ženu. Je to zkrátka obrovské privilegium být součástí něčeho takového.
Lionel: Za mnou jednou v Londýně přišel takový starší pár, aby mě pozdravil. Několikrát předtím zdůraznili, že tohle nikdy nedělají a že se normálně o takové věci nikdy nezajímají, ale že tohle je pro ně zkrátka tolik výjimečné, že museli. Ale opravdu se snažili mi dát najevo, že za normálních okolností by se neobtěžovali. (smích)
Navazující otázka. S jakým aspektem seriálu podle vás fanoušci nejvíc rezonují a proč?
Ebon: Se mnou lidé nejvíc mluví asi o truchlení. Věřím, že to každý člen obsazení bude mít s fanoušky trochu jiné, ale u mě lidé hodně rezonují s tématem ztráty. To je pokaždé velmi silné.
Lionel: Mně lidé obzvlášť po druhé sérii často vypráví o svých nemocných rodičích a jak se o ně starají. Což je pokaždé velmi emocionální konverzace. Pak taky lidé rádi srovnávají svoji zkušenost s prací v kuchyni, ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu slova.
Byl v nové řadě někdy moment, kdy jste byli překvapeni tím, co vaše postava udělala, případně že jste se o ní třeba jen dozvěděli něco nového?
Ebon: Nic takového jsem asi neměl. Tím, že je to seriál, už jsem s postavou strávil tolik času, že se mezi námi vytvořilo určité pouto. A stejně jako v každém vztahu i tady platí, že čím déle spolu jste, tím více a na hlubší úrovni si rozumíte.
Lionel: U mě to bylo spíš v předchozí sérii. Od Christophera jsem se dozvěděl více věcí o Marcusově matce a najednou jsem lépe porozuměl některým momentům z první řady. V nové sérii je to tak spíš jen uvědomělejší cesta z mé strany.
Otázka pro Ebona. V předchozí sérii jsi byl součástí neskutečné epizody s názvem Vidličky. Zahrnoval tento speciální díl nějakou extra přípravu?
Ebon: Ani ne. Smyslem celé epizody bylo zachytit Richieho nepřipravenost na takové luxusní, velice organizované, ale v jádru hluboce přátelské prostředí. Osobně musím říct, že to nebyla moje nejoblíbenější epizoda, chyběla mi moje „beef“ rodina, ačkoliv bylo parádní pracovat naproti skvělé Olivii Colman. Podobné fine dining prostředí ale jinak není nic pro mě.
A navazující otázka. Díváš se stále na vidličky stejně, nebo tě straší ve snech?
Ebon: Od té doby používám už jen lžíce. (smích)
Ayo Edebiri (v seriálu Sydney) jako jediná z obsazení ve třetí sérii natočila vlastní epizodu jako režisérka. Jaké to bylo a jak se jí povedla?
Lionel: Já nebyl součástí této epizody, ale měl jsem později možnost ji vidět a podle mě se povedla skvěle. Ebone, ty jsi myslím byl součástí, ne?
Ebon: Ano. Asi takhle, máme velmi přátelský kolaborativní plac. Ayo není zrovna stydlín, i když nyní usedla na režijní stoličku oficiálně poprvé, už mě v minulosti párkrát režírovala, teď za to akorát poprvé dostala kredit. (smích) Ne, Ayo byla skvělá, přechod za kameru pro ni byl naprosto hladký, celé to bylo velmi přirozené, profesionální, zkrátka odvedla nádhernou práci.