Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 25. října 2024 v 7:00
Čas čtení 3:03
Anna-Marie Hanzlíková

Skandinávie má překvapivý trend. Mladí muži tu stále víc odcházejí do kláštera, může za to manosféra i covid

Skandinávie má překvapivý trend. Mladí muži tu stále víc odcházejí do kláštera, může za to manosféra i covid
Zdroj: Discovery Finland/propagační materiál
HISTORIE ANDREW TATE CÍRKEV DUŠEVNÍ ZDRAVÍ FEMINISMUS FINSKO GENDEROVÁ ROVNOST GENERACE Z MUŽSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Řád, povinnosti a disciplína. Zní ti to jako nějaké video z TikTokové manosféry? Jenže přesně takhle popisují svůj život mladí muži z Finska, kteří v poslední době stále častěji hledají útočiště v klášterech.

Chladné, ale jasné severské ráno, ovce bečí, protože už mají žízeň. Mladý Fin jménem Rafael přichází na louku, aby jim dal napít.

Na tomhle výjevu z francouzské video reportáže ze skandinávských končin by možná nebylo nic neobvyklého. Jenže Rafaela od vrstevníků odlišuje na první pohled hned jeho outfit. Namísto lněných kalhot a pletené košile, které běžně trendy mladí Skandinávci nosí, na sobě má dlouhý černý mnišský hábit.

Pravoslavný klášter Valamo
Pravoslavnou církev, pod kterou mniši ve Valamo spadají, ve Finsku vyznává asi 1 procento populace. Většina, 63 procent finských věřících, se jinak hlásí k evangelickým luteránům. Tahle konkrétní pravoslavná církev spadá pod konstantinopolského ekumenického patriarchu, který sídlí v Istanbulu.
V jakých odlehlých končinách se Valamo nachází, se podívej na mapce níže.
 

Tento mladík se totiž rozhodl vstoupit v poměrně mladém věku do kláštera. Není sám. Za poslední roky se počet obyvatel kláštera v jihovýchodním Finsku téměř zdvojnásobil, momentálně jich tu žije osmnáct. Před pár lety to přitom bylo jen deset.

Doporučeno
Přestěhovala jsem se do nejšťastnějšího města na světě. Co mě tu překvapilo? Přestěhovala jsem se do nejšťastnějšího města na světě. Co mě tu překvapilo? 22. října 2024 v 7:00

„Myslím, že to je nejistá doba, ve které žijeme. Lidé chtějí mít něco stabilního, něco, o co se mohou opřít,“ přemýšlí nad jejich důvody klášterní kněz Michael ve zmíněném videorozhovoru pro AFP.

Kamera, která ho v tu chvíli snímá, je pravděpodobně nejmodernější technologií, na níž ten den narazí. Jak sám zdůrazňuje, v klášteře se žije stejně, jako tomu bylo před sto lety. Den začíná v šest ráno modlitbou. Následuje snídaně a povinnosti, mezi které patří třeba i zmíněná péče o zvířata. 

Rafael studoval vysokou školu a podobně jako jeho vrstevníci i on kdysi plánoval najít si ženu, založit rodinu a pracovat. „Představoval jsem si sám sebe, jak se stanu tátou od rodiny, rozjedu kariéru,“ přibližuje své dávné sny.

„Během studia jsem se ale necítil dobře. Přestože jsem si myslel, že mě to bude bavit, nakonec jsem se rozhodl jinak,“ líčí svoji cestu k rozhodnutí, proč se rozhodl pro život, který znamená přísná pravidla a disciplínu.

U Michaelovy věkové kategorie jde přitom o paradox: zatímco počet věřících ve Finsku (ale nejen tam) klesá, mezi mladými muži je naopak návrat k víře trendem, který zaznamenává i výzkumnictvo.

„Zpočátku jsem byl k tomuto fenoménu skeptický. Ale na datech z výzkumů vychází znovu a znovu stejné výsledky,“ potvrzuje obrat k víře u mladých mužů profesorka praktické teologie Kati Tervo Niemelä z Východofinské univerzity.

Doporučeno
11 věcí, které ti pomůžou se okamžitě cítit líp, když nemáš svůj den 11 věcí, které ti pomůžou se okamžitě cítit líp, když nemáš svůj den 7. října 2024 v 11:30

„Přelomovým bodem byl covid. Po něm jsme zaznamenali nárůst zájmu,“ vidí kněz Michael příčinu v pandemii, která také znamenala několikaměsíční izolaci. Právě po ní ho mnoho mladíků kontaktovalo, aby si promluvili o víře, ale často také o myšlence nastoupit k řeholi.

Církev táhne pro svoje konzervativní hodnoty

„Myslím, že je to velmi významný trend. Mladí muži jsou konzervativnější než ženy. To také hraje roli v trendu přechodu mladých mužů k pravoslaví, protože pravoslaví je v jistém smyslu velmi patriarchální, konzervativní,“ myslí si kněz.

Doporučeno
Dnes je Světový den prevence sebevražd. Co dělat, když máš o někoho strach? Dnes je Světový den prevence sebevražd. Co dělat, když máš o někoho strach? 10. září 2024 v 15:30

A nejde jen o jeho domněnku. Finské mladé ženy jsou výrazně liberálnější než jejich mužští vrstevníci. „Podle expertů a expertek, mladé muže na církvi přitahují konzervativní hodnoty,“ míní Tervo Niemela.

To dokazují i globální data. Analýza Financial Times ukázala, že v západních zemích se mladí muži hlásí ke konzervativnějším ideologiím, zatímco ženy jsou naopak mnohem více liberální.

Valamo.
Valamo. Zdroj: Discovery Finland/propagační materiál

Klášter jako návrat k tradici?

Souvisí s tím i vznik takzvané manosféry. Ta může mít mnoho podob, od aktivistů volajících po návratu zpátky ke tradičnímu mužství (nejznámějším případem je třeba Andrew Tate), pick-up artists nebo incelové.

Podle psychologa Marka Traverse to má dvě hlavní příčiny: muži si tak ošetřují zlomená srdce a snaží se pochopit pocity odmítnutí. Druhak hledají systémovou oporu. Manosféra jim ji nabízí. Všemožní koučové a guruové jim s hledáním jejich role v dnešní společnosti a nezahojených traumat zdánlivě nabízí prostor k pochopení.

Mladí muži tak často vyhledávají stránky, videa nebo skupiny, které propagují maskulinitu a misogynii. Svaly, disciplínu a odmítnutí feministických myšlenek. Rafael například sleduje youtubera Jonathana Pageaua. Tento Kanaďan se ve svých videích věnuje výkladu současných problémů z pohledu křesťanského pravoslaví.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film nebo seriál s Jennou Ortegou podle jediného záběru? KVÍZ: Poznáš film nebo seriál s Jennou Ortegou podle jediného záběru? 3. září 2024 v 9:30

Konzervativní hodnoty jsou podle Tervo Niemely tím, co muže i chlapce na církvi láká. „Mladí muži mohou zjistit, že křesťanství je podporuje jako muže ve společnosti, ve které jinak mají pocit, že maskulinita obecně není oceňována,“ vysvětluje souvislost odbornice.

Zpět
Sdílet
Diskuse