Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 18. října 2024 v 7:05
Čas čtení 5:12
Radka Klučárová

Vyzkoušela jsem virální náplasti na akné, které si oblíbil i Justin Bieber. Jsou satisfying videa z TikToku pravdivá?

Vyzkoušela jsem virální náplasti na akné, které si oblíbil i Justin Bieber. Jsou satisfying videa z TikToku pravdivá?
Zdroj: Refresher/Radka Klučarová
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI
Uložit Uložené

Snažím se nezanedbávat péči o pleť, takže s pupínky nemám větší problém. Jenomže ani s pečlivou skincare se jim občas nevyhnu a někdy se probudím se zaníceným rudým pupínkem s bílou hlavičkou. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet virální náplasti.

Mnozí z nás se s menšími či většími nedokonalostmi pleti potýkají po celý život. A když nás nečekaná „návštěva“ překvapí v nejnevhodnější chvíli, třeba před eventem, dali bychom cokoli za to, abychom se jí zbavili.

Asi sis na sítích nebo v drogériích všiml*a náplastí, které slibují, že pupínky skoro až „zázračně“ vyřeší. Mají přinést zmírnění zánětu, zklidnění a vyčištění. Vyrábějí se v různých designech. Zatímco někteří dávají přednost diskrétním průhledným verzím, jiní bojují proti vyrážkám náplastmi výrazných barev a tvarů.

Nemáš se za co stydět

Na ulici dnes běžně potkáš lidi se srdíčkem na tváři, obláčkem na bradě nebo hvězdičkou na čele. Bez ohledu na to, zda jsou náplasti na vyrážky účinné, nebo ne, je to skvělá zpráva. Stigma kolem akné pomalu mizí a lidé si bez obav přiznávají, že nejsou dokonalí. Stále otevřeněji mluvíme o svých nedostatcích i na veřejnosti a prohlašujeme, že se nemáme za co stydět a za každou cenu se schovávat pod vrstvou make-upu.

Hydrokoloidní náplasti často obsahují více účinných látek včetně kyseliny salicylové, oleje z čajovníku, niacinamidu a různých dalších kyselin a výtažků, které jsou podle dermatologů účinné při léčbě akné.

Doporučeno
Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet 29. července 2024 v 7:00

Mezi oblíbené patří průhledné náplasti a dokonce i náplasti, které svítí ve tmě. Některé z nich jsem vyzkoušela, abych zjistila, jestli jsou účinné. Také jsem se zeptala odborníků na jejich názor.

Konečně nemůžu pupínky mačkat

Pupínky se mi většinou objeví, když mám zvýšený příjem cukru nebo po konzumaci alkoholu. A přiznám se, že se často neubráním jejich „vymačkávání“. Já vím, já vím... První rada všech dermatologů a dermatoložek i odbornictva z kosmetických salónů zní, že přesně tohle dělat nemáš. Ale nutkání je často silnější než moje vůle a jsem si jistá, že v tom nejsem sama.

První výhodou, kterou jsem u náplastí zaznamenala, je právě bariéra, která zabraňuje zbytečnému sahání si na pupínky a jejich „mačkání“. Chrání pupínky nejen před mými prsty, ale i před dalšími vnějšími vlivy, které by mohly do vyrážky vnést nečistoty a zánět zhoršit.

Pro každodenní nošení jsem začala s nenápadnými průhlednými náplastmi, které se dají použít i pod make-upem. Ani ty však nejsou stoprocentně nenápadné. Během dne se postupně odlepují po okrajích a okolí si jich pravděpodobně všimne. Hydrokoloidní barevné náplasti byly z mého pohledu trvanlivější, ocenila jsem je v domácím prostředí i během noci.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARFACE (@starface)

Z mého pohledu hraje při aplikaci a trvanlivosti roli také tvar náplasti. Zatímco například srdíčka, kroužky a obláčky se z ochranného krytu odlepují snadno a pohodlně se s nimi manipuluje, horší je to s tvary, které mají ostré hrany, jako jsou hvězdy a měsíce. Při manipulaci se mohou ohnout, přilepit se na jinou část a pak špatně drží nebo se odtrhávají od pokožky. To je však jen detail, pokud s nimi budete zacházet opatrně, jejich tvar rozhodně nebude mít vliv na jejich účinky.

Doporučeno
Vyzkoušely jsme novou tekutou tvářenku, která trenduje na TikToku. Vyplatí se ji koupit? Vyzkoušely jsme novou tekutou tvářenku, která trenduje na TikToku. Vyplatí se ji koupit? 19. července 2024 v 9:30

Žádné výrazné rozdíly v jejich účincích jsem nezaznamenala. Nutno však podotknout, že každou z nálepek jsem použila na jinou vyrážku, která byla v jiném stádiu a jiné velikosti. V případě zanícené vyrážky jsem při ranním odlepování náplasti zaznamenala hnis, který jsem z vyrážky odlepila spolu s ní. Bylo to podobné jako u satisfying videí na TikToku, která mi do té doby nepřipadala moc reálná.

Bolestivý zánět byl pryč

Po opakovaném používání jsem zaznamenala ještě výraznější účinky. Z mého laického pohledu je po osobní zkušenosti hodnotím velmi pozitivně. Jak jsem zmínila, oceňuji, že mi doslova brání v tom, abych si s vyrážkami „zahrávala“, a vytvářejí čisté prostředí pro jejich hojení. Do karet jim v mém hodnocení hraje i fakt, že obsahují stejné účinné látky, které se běžně vyskytují v několika mých každodenních produktech péče o pleť.

Každopádně jsem si nevystačila jenom s osobní zkušeností. Zeptala jsem se na názor odbornic, které rozumí i důvodům, proč by produkty měly fungovat nebo ne.

Kromě mě přínos náplasti jako jakési bariéry ocenila i zkušená kosmetička. „Osobně si myslím, že náplasti na vyrážku jsou velmi dobrá věc. Samozřejmě jako SOS pomoc, zejména při zánětech, aby klientky do pleti zbytečně nezasahovaly, protože mají tendenci pupínky škrábat a podobně. Pokud na nich mají nálepku, není šance, aby se zánět rozvinul,“ říká Nikola Barták, spolumajitelka kosmetického salonu Sisters Beauty Clinic.

Doporučeno
Influenceři a influencerky šíří na internetu škodlivé mýty o opalování. Vyvracíme podle vědy 5 nejnebezpečnějších Influenceři a influencerky šíří na internetu škodlivé mýty o opalování. Vyvracíme podle vědy 5 nejnebezpečnějších 19. července 2024 v 7:00

 „Náplast je ideální používat jako SOS pomůcku, mít ji vždy po ruce, a pak volit protizánětlivé přípravky, které neucpávají póry, ale naopak zánět vytáhnou a zahojí,“ shrnuje.

Klíčem je minimalismus a správně nastavená rutina

Nikola Bartáková doporučuje při péči o problematickou pleť minimalismus a nastavení účinné dlouhodobé rutiny. „Je dobré nepoužívat každý den jinou značku, nepoužívat násilně mnoho produktů, protože mnoho produktů a různých značek může způsobit zánět. Doporučuji vybrat si jednu značku a sestavit rutinu ze 2 až 4 produktů,“ dodává.

Dermatoložka Lucie Drahovská se na problém dívá komplexněji. „Na akné se dívám u každého pacienta individuálně, zohledňuji také věk nebo případné přidružené choroby,“ vysvětluje, podle jakých kritérií nastavuje léčbu.

akné
Zdroj: Freepik / freepik

Boj s pupínky závisí i na jejich konkrétním typu. „Pupínky mohou být zanícené, nezanícené, v barvě kůže nebo pigmentová. Některé mohou mít hnisavé ložisko. Nejčastěji se vyskytují na obličeji, typická je také horní část zad nebo oblast dekoltu. Samozřejmě se mohou vyskytnout i na jiných místech, ale pak hovoříme o pupíncích jiného charakteru, obvykle alergických,“ vysvětluje.

Doporučeno
Oblíbené babské rady a beauty triky za pár korun. Dermatoložka popsala, co opravdu funguje a čemu se raději vyhnout Oblíbené babské rady a beauty triky za pár korun. Dermatoložka popsala, co opravdu funguje a čemu se raději vyhnout 16. července 2024 v 7:00

Podle lékařky se v těchto místech vyskytují vyrážky nejčastěji, protože je zde nejvíce mazových žláz. Ty poskytují lepší podmínky pro vznik a množení bakterií.

„Neexistuje žádné obecné zaručené pravidlo, jak se o pupínky starat, ale existuje několik zásad, které je třeba dodržovat. V případě dospívajících se většinou jedná o vyrážky způsobené hormonální nerovnováhou. Dalšími důvody mohou být potravinové alergie nebo nevhodná kosmetika,“ říká Drahovská.

Bez důkladné hygieny to nepůjde

Podle Lucie Drahovské je při léčbě klíčová správná hygiena. Ráno si obličej myjeme, abychom odstranili přebytečný maz, který se v noci intenzivně tvoří, a večer si obličej čistíme, abychom odstranili make-up, nečistoty a zbytky kosmetických přípravků. Účinné látky podle ní mohou na pleti správně působit jen na důkladně vyčištěné pleti.

Obě dámy se shodují, že péče o pleť by měla být nastavena co nejjednodušeji s ohledem na řešený problém. Dermatoložka doporučuje protizánětlivé krémy, případně kosmetiku obsahující retinoidní látky. Upřednostňuje také složky, jako je zmíněná kyselina salicylová a niacinamid.

akné
Zdroj: Fresh Service

„Nepoužívejte mnoho produktů a mějte trpělivost. Každý produkt začne působit až po určité době, minimálně po dvou měsících. Často se stává, že pacienti přijdou do ambulance a začnou nám vyprávět, co všechno vyzkoušeli, šest druhů krémů, šest druhů pleťových vod za šest měsíců a vlastně po přepočítání zjistíme, že každý měsíc používali něco jiného a čekali zázrak. Takhle to nefunguje. Princip vytvoření bariéry na kůži vyžaduje čas a je to proces, takže doporučuji používat určitý přípravek alespoň dva měsíce a nepoužívat ho hodně,“ radí lékařka.

Doporučeno
10 musthave produktů od značek Rare Beauty, Charlotte Tilbury a dalších. Tohle ti nesmí chybět ve sbírce 10 musthave produktů od značek Rare Beauty, Charlotte Tilbury a dalších. Tohle ti nesmí chybět ve sbírce 24. června 2024 v 9:00

Svým pacientům také připomíná, aby nevymačkávali zánětlivé formy akné. „Hodně to bolí a průměrný člověk to vymáčkne jen do určité míry. Zespodu, kde to bolí, už k důkladnému mechanickému čištění nedochází. Bakteriální flóra i zánět zůstávají a stále dochází k obnově zánětlivého ložiska,“ vysvětluje.

V případě větších problémů je vhodné svěřit se do rukou odborníků. Pro domácí použití doporučuje používat čisticí masky, ozonoterapii nebo ultrazvukové špachtle. Zdůrazňuje však, že je důležité všechny přístroje pro domácí použití před použitím i po něm důkladně vyčistit.

Se specifickým problémem se setkávají mladí chlapci, kteří začínají cvičit

Se specifickým problémem se potýkají chlapci v dospívajícím věku, kteří začínají cvičit. Jejich problémem může být podle doktorky Drahovské konzumace doplňků stravy v nesprávném množství.

„Ve věku 15 až 16 let začínají někteří chlapci extrémně cvičit, chtějí nabrat sílu a svaly a začnou užívat různé proteiny, kreatin často na tajňačku, aniž by o tom rodiče věděli. Nedodržují doporučené dávkování a předávkují se. Důsledkem může být těžké zánětlivé, zjizvující akné. Obličej projde změnou a chlapci se diví, proč ho mají teď, protože předtím akné neměli, a ptají se, co ho vyvolává.“ Primárním řešením problému je podle odbornice vysazení kreatininů a nasazení přírodních proteinů, kde u pacientů vidí výrazné zlepšení.

Domů
Sdílet
Diskuse