Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2016 21:18
Čas čtení 0:00
Richard Končol

Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her

TECH
Uložit Uložené

Neférovost a podvody nejsou ve sportu ojedinělou záležitostí. Ale jak jsou na tom počítačové hry?

Čas od času se v různých tradičních sportovních disciplínách jako šachy, hod oštěpem, silniční cyklistika či vzpírání najde někdo, kdo podvádí. Co se týče výdrže, někomu se to dařilo krýt pěkně dlouho, viz Lance. Stále rozšířenějším fenoménem je podvádění i v počítačových hrách, ale je to opravdu nutné pro tyto profesionály? Koneckonců, vždyť je to stále jen o sezení za obrazovkou se sluchátky na uších. Vítejte v roce 2016.

Elektronické sporty jsou dnes atraktivní zábavou pro zejména mladší generace, ale i pro ty starší - důkazem jsou například největší turnaje v DOTĚ či League of Legends. Jen pro zajímavost, jmenujme například 4 a půl milionu diváků na streamu během loňského finále v The International či LCS (tedy herní svátek všech LoLkařů) v roce 2014, kdy se celkově na kanál ESPN dívalo přes 27 milionů lidí, čímž překonali i finále tehdejší NBA. Kromě toho, že se hraní her dostává do popředí, se hráčům nabízejí i astronomické peníze za výhru. Jsou to překvapivě vyšší odměny než v normálních sportech, ale na druhé straně chtějí mít samotní aktéři výhru na dosah ruky a evidentně jsou odhodláni obětovat úplně všechno. I když je jasné, že používání omamných látek, alkoholu či drog bylo vždy jakýmsi tabu v tomto odvětví, hráči nikdy nebyli nijak testovaní - až dosud.

Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her

Finále Dota 2 na MČR 2013, pohled z pódia

Vrátím se k jedné z vět v úvodu - ano, jde o profesionály. Standardně je u nás komunita počítačových hráčů jakýmsi uzavřeným kruhem, ale v zahraničí jsou za to lidé regulérně placeni a není žádným tajemstvím, že se účastní turnajů o nemalé peníze. Za příklad si opět vezmu pátý ročník turnaje The International ve hře Dota 2, vždyť celkové prize money až 18 milionů dolarů je v našich končinách částka, o níž se nám může jenom zdát. Minimálně v této branži. Paradoxem však je, že i v oblasti počítačů si začínají hráči pomáhat různými způsoby a tím mám na mysli (nejen) ingame cheaty, což je asi kapitola sama o sobě. Já pevně věřím, že stále existuje pár jedinců snažících se obejít pravidla i tímto způsobem, ale nynějším trendem jsou už i léky či různé přírodní pomůcky. Sečteno a podtrženo, pokud jsou počítačové hry sportem, tak náš rozum je svalem.

Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her

Jarosław "pasha" Jarząbkowski, který kromě hraní trénuje i svůj biceps

Hráči si po internetu vyměňují tipy na "přírodní boosty", ale není to tak dávno, co se začalo řešit používání Adderallu. Lék sloužící na jemné potlačování narkolepsie, ale primárně určen pacientům s ADHD syndromem. Jeho požívání může v hrách jako Counter-Strike či League of Legends zvýhodnit hráče v situacích, kdy doslova v půlsekundě dokáže rozhodnout o osudu svého týmu. Vždyť ne nadarmo ho dávali vojákům v druhé světové válce kvůli podávání lepších výkonů. Na úkor toho uvedu, že potenciální závislost už čeká za rohem, jelikož při dlouhodobějším užívání se zvýší vylučování dopaminu a právě díky tomu se člověk stává závislým, protože se cítí příjemně. Jednoduše, potřebuješ více dopaminu na to, aby ses cítil pohodlně a pocítil euforii a právě k tomu ti mohou podpůrné látky pomoci. S užíváním stimulantu u počítačových profesionálů vyšel najevo jeden z prominentních amerických hráčů Kory Friesen, který neměl problém přiznat užívání přípravku a také i u jeho spoluhráčů na turnaji v polských Katowicích v roce 2015. Kluk známý mezi členy komunity zejména jako člověk schopen trollovat 24/7 to přiznal smrtelně vážným tónem v jednom z jeho rozhovorů, na což se spustila vlna bouřlivých reakcí u fanoušků.

Organizace ESL, samozvaně "největší pořadatel turnajů na světě" (který mimochodem nepokrývá zcela celkem všechny turnaje) začal zpřísňovat podmínky jejich turnajů ze strachu, že by se tyto způsoby zvýhodňování začaly vymykat kontrole a hráči budou průběžně testováni díky vzorkům jejich slin (čemuž předcházel prvotní plán na stěry z kůže). „Naším hlavním cílem je a stále bude zajistit všem hráčům férového ducha v turnajích a my pevně věříme, že antidopingová nařízení budou jedním z důležitých opatření, která přispějí k pokroku elektronického sportu jako takového.“ Tak zní prohlášení ESL, ale nejde jen o zákaz jedné či dvou substancí zlepšujících výkony hráčů. Jde o seznam různých hormonů, stimulantů či kanabinoidů, které mohou ovlivnit výkon každého jednotlivce - což jim samozřejmě nehraje do karet a musí přehodnotit situaci, co je dovoleno a co ne. Všechno má své hranice a pravidla a ani u her to není jinak.

Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her

Žena a počítač? Bingo. Zainab "zAAZ" Turecko

Další způsob podvádění, který je notoricky známý i v jiných sportech, je takzvaný matchfixing, nebo jinak řečeno gambling. Klasická dohoda, kdy si v profi zápase hráči týmu vsadí na vlastní prohru peníze, případně ingame předměty, což jim zajistí vskutku honosný profit. Jeden případ takového skandálu se zápasy si už našel svou oběť poměrně nedávno - byl jím americký tým iBUYPOWER obsazen relativně kvalitními jmény v komunitě. Organizace v té době neposkytovala žádnému z hráčů výplatu, protože peníze si měli vydělat pomocí streamování, plus započítejme peníze i díky reklamě během vysílání, což je v dnešní době normální. Nenápadníci se raději rozhodli jít tou horší cestou a mysleli si, že jim na to nikdo nepřijde. Inspektor Gadget k vašim službám.

Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her

Výsledek zápasu mezi iBP a konkurenčním týmem NetcodeGuides byl předem dohodnutý, hráči totiž o všem evidentně věděli a přes své záložní účty (tzv. Smurfy) si vsadili na výhru NG itemy v hodnotě až 10 000 dolarů, čehož si hned všimli poskytovatelé sázkové stránky. V tomto případě se našla třetí osoba, která poskytla jednomu z hráčů iBP ingame předměty a ty zase byly posunuty jeho spoluhráčům. Doslova jako blbý a blbější. Co se týče trestu, páky na tyto hráče platí i nadále a až po roce, po prošetření případu se jim ban na všechny turnaje prodloužil z 12 měsíců až na permanentní. Za své činy třeba patřičně pykat, protože férovost > podvod. Inu, bylo by docela vtipné pozorovat podobnou situaci například na major turnaji, kde se hraje například i o čtvrt milionu dolarů.

Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her
Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her
Potřebuje elektronický sport dospět? Podvádění a doping nemíjí ani hráče počítačových her

Vzpomínání cheateři v úvodu jsou samozřejmě evidováni v kartotéce i mezi profíky. Provinilce trest nemine tak či onak, protože kromě toho, že mohou dostat ban na svůj herní účet, tak jim organizátoři kontrolují i herní periferie na turnajích. Skutečně prémiové programy na cheatování se totiž schovávají do klávesnic či myší. Nedá mi nevzpomenout zcela obvious shot jednoho z provinilců (ok, není to zas tak obvious, ale už jen pro podobné střely měli fanoušci podezření), či ban v přímém přenosu.

Jaké jsou následky tohoto všeho? Nemusí, ale mohou být strašné - zákaz hraní, vyloučení z herní organizace (padák u zaměstnavatele), čili hráč se může ocitnout bez práce - tedy pokud je to jeho jediný zdroj obživy. Je důležité, aby si hráči uvědomili, že už to nejsou lokální turnaje, ale souboje o prestiž a velké peníze. V závěru snad už jen dodám, že zakázání různých látek či léků může být pro někoho až příliš přepísknutým krokem, ale vzhledem k obrovskému nárůstu diváků a zájmu o elektronické sporty to bylo zjevně nevyhnutelné. A co se týče cheatování či obyčejného sázení, je jen na člověku samotném, zda mu to stojí za to.

Domů
Sdílet
Diskuse