Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. března 2016 19:43
Čas čtení 4:58
johnnybravo

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Singapuru

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Singapuru
Zdroj: Unsplash / Kelvin Zyteng
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Maličký městský stát z Asie.

Městské státy byly dříve roztroušeny po celém světě, ale v současnosti na Zemi existují už jen tři v tom pravém smyslu slova. Prvním z nich je Vatikán, druhým Monako a tím posledním Singapur. Právě Singapur nás zaujal natolik, že jsme se o něm rozhodli vyhledat několik zajímavostí a nabídnout ti je jako na stříbrném podnose, protože ve škole na stahování detailních informací o takových maličkých státech čas nezbývá. Dovolíme si říct, že v Singapuru platí celkem tvrdá pravidla a zbytečně porušovat bychom je tedy nechtěli. A co se týče pobytu v něm, běžný Čech by tam měl určitě hluboko do kapsy, protože se Singapur stal nejdražším městem světa.

Výška je důležitá 

singapur
Zdroj: Unsplash/Kharl Anthony Paica/volně k užití

V Singapuru o výškové budovy není nouze, vždyť samotné město a stát v jednom patří mezi nejbohatší na světě, ale především malá rozloha způsobila, že tam platí výškový limit pro nové budovy. V praxi to znamená asi tolik, že investoři nemohou postavit budovu vyšší než 280 metrů, za což může blízkost singapurského letiště a letecké základny. Problém spočívá v tom, že případné vyšší budovy by mohly způsobit problém při manévrování přistávajících a startujících letadel. V současnosti existují tři budovy s výškou přesně 280 metrů, a tedy OUB Centre, OUB Plaza a Republic Plaza, i když v budoucnu mohou být postaveny o pár metrů vyšší budovy na základě udělených výjimek.

Šílenství v McDonald's

mc donalds
Zdroj: Unsplash / Highlight ID

Možná by si člověk mohl myslet, že řetězce rychlého občerstvení nebudou v Asii až tak populární, ale jeden případ ještě z roku 2000 nasvědčuje tomu, že se například i Singapuřané dokážou zapálit pro nějakou věc. McDonald's tehdy k nákupům rozdával panenky Hello Kitty a jelikož v Singapuru tato kočička mimořádně letěla, lidé po nich doslova šíleli. Šílenství přerostlo až do momentu, kdy lidé kupovali hamburgery pouze kvůli panenkám a jídlo pak vyhazovali. Panenek však McDonald's neměl dostatečný počet a zákazníci se doslova vzbouřili v jedné z provozoven, když jim oznámili, že Hello Kitty došly. V restauraci začal křik a násilí a McDonald's musel v následujících týdnech dokonce omezit počet hamburgerů, který si mohl jeden člověk koupit v jednom nákupu, aby se dostalo na každého.

Ve výtahu žádná moč 

výtah
Zdroj: Unsplash / Edwin Chen

Singapur již dlouhá léta prosazuje iniciativu, na jejímž základě chce patřit mezi nejčistší města na světě. Přesto se však občas najdou lidé, kteří pravidla nerespektují, a tak se vláda rozhodla zavést několik opatření a jedním z nich je napříkad detektor moči umístěný ve výtazích na základě zákona, podle něhož je močení ve výtazích zakázáno. Detektor v případě, že zachytí zápach či samotnou moč, spustí alarm a dveře výtahu se pak uzamknou i s provinilcem uvnitř. Na místo se pak dostaví policie a určitě bys na místě zamčeného nechtěl být, protože tresty v Singapuru nemusí být pouze finanční, ale může se jednat i o pár měsíců ve vězení.

Žvýkačky bys hledal marně 

žvýkačky, orbit
Zdroj: Unsplash / Gabriel Dalton

Žvýkačky se člověku hodí v případě, že si potřebuje v rychlosti osvěžit dech, ale kdybys žil v Singapuru, pak by ses musel spoléhat na jiné způsoby. Od roku 2004 je totiž v Singapuru zakázáno prodávat či importovat do něj žvýkačky a jediným způsobem, jak se k nějaké dostat, je získat ji na recept od doktora, který musí najít důvod pro její použití. Žvýkačky v minulosti způsobovaly v Singapuru obrovské potíže, protože nezodpovědní lidé je nechávali přilepené na nejrůznějších místech, jako poštovní schránky, klíčové dírky či knoflíky ve výtahu. V případě, že bys tedy chtěl riskovat a chytili by tě při tom, jak žvýkačku pliveš někde na ulici, čekala by na tebe 1000dolarová pokuta.

Bar jako z pohádky 

singapur
Zdroj: Unsplash / Ghis ‍ ‍

V Singapuru sice mají budovy povoleno měřit jen 280 metrů, ale na jedné z nich bychom mohli najít nejvyšší venkovní bar na světě. Jeho název zní 1-Altitude a nachází se ve výšce 282 metrů nad mořem, díky čemuž člověku nabízí parádní výhled na Singapur z každičké strany. K tomu, aby ses tam mohl jít v klidu najíst či napít si budeš muset pravděpodobně zarezervovat místo pár dnů či týdnů dopředu. Největší nával lidí můžeš očekávat v době, kdy se v Singapuru konají například oslavy národního dne nebo závod seriálu Formule 1.

Hymna na bankovce

 

Až se jednou ocitneš v Singapuru a místní od tebe budou vyžadovat zpěv jejich národní hymny, stačí si sáhnout do kapsy, vyndat peněženku a pak z ní vytáhnout 1000dolarovou singapurskou bankovku. Tisícovka sice nepatří mezi nejběžnější bankovky, ale když se k ní už člověk dostane, pak si zřejmě i rád zazpívá hymnu, která se nachází na zadní straně bankovky ve skutečné miniaturním písmu. Pokud ale trošku přimhouříš oči nebo si vezmeš lupu, pak bys neměl mít problém text přečíst. Jen tak pro zajímavost, singapurská hymna se jmenuje Majulah Singapura a přesto, že oficiálním jazykem v zemi je hlavně angličtina, celá hymna se zpívá v malajštině.

Největší fontána na světě 

Fountain of Wealth
Zdroj: Pixabay / broewnis

Po celé Evropě a vlastně i světě existují fontány, které jsou schopny přilákat tisíce turistů, ale zřejmě jsi ani netušil, že ta největší fontána na celičké planetě se nachází právě v Singapuru. Postavili ji ještě v 90. letech minulého století v jednom z největších singapurských nákupních center Suntec City a od roku 1998 se pyšní titulem největší fotnány i oficiálně, protože byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Ve fontáně Fountain of Wealth se lidé mohou během dne i procházet, když nefunguje úplně celá, ale pouze její menší střed. Dokonce jsou v ní nainstalovány i lasery pro večerní show.

Tvrdá pravidla a ještě tvrdší pokuty 

toilets, wc
Zdroj: Unsplash / Tim Mossholder

Na začátku článku jsme už sice zmiňovali zakáz močení ve výtazích, ale Singapur se v průběhu let stal synonymem pro zajímavé zákazy a zákony obecně. Jedno z dalších pravidel se týká veřejných záchodů, a tedy, že po použití jednoho z nich má člověk povinnost spláchnout. V případě, že spláchnout zapomene, ať už schválně nebo nechtěně, může se těšit na 150dolarovou pokutu. Kromě toho je v Singapuru zakázané například plivat na zem a místní zákony tvrdě trestají i distribuci nevhodných materiálů, jako jsou například pornografie či obscénní skladby nebo fotografie.

Lví město bez lvů

singapur
Zdroj: Unsplash / engin akyurt

Možná jsi už někdy přemýšlel, jak vlastně Singapur dostal své jméno. Ve skutečnosti se k tomu váže celkem vtipný příběh. Slovo Singapur totiž znamená Lví město a to i přesto, že v celém Singapuru bys ve volné přírodě žádného lva nenašel. Na přelomu 13. a 14. století se na území dnešní Malajsie a Singapuru rozprostíralo království Šrívidžaja a když se jeho princ Sang Nila Utama vydal obhlédnout území dnešního Singapuru, spatřil tam zvíře s oranžovým tělem, které se rychle ztratilo v džungli, kam se princ vydal na lov. Zvíře považoval za lva, a tak se rozhodl vyvíjející se město přejmenovat z názvu Temasek na Singapur, což v malajštině znamená Lví město.

Časová pásma nehrají rolu 

časové pásmo, hodiny
Zdroj: Unsplash/Vince Veras

Na hodinách zeměpisu ses už zaručeně učil o časových pásmech na naší planetě, ale věděl jsi o tom, že za posledních 111 let Singapur změnil své časové pásmo hned šestkrát? V roce 1933 si Singapuřané posunuli hodinky o 20 minut dopředu, o pár let pak o 30 minut dopředu. Když do Singapuru v druhé světové válce přišli Japonci, čas se změnil na ten japonský o celou hodinu a půl dopředu a nakonec si v roce 1982 řekli, že se synchronizují s Malajsií a upravili si čas opět o půlhodinku, tentokrát však změna trvá až dosud.

Mimochodem, o Singapuru se hovoří jako o zemi, kde se vyskytují ty nejkrásnější ženy na světě a my jsme se rozhodli vybrat pro tebe jednu z nich. Jmenuje se Crystal a neřadí se mezi žádné celebrity, avšak na Instagramu patří mezi to nejkrásnější z této asijské země, konec konců zhodnotit to můžeš i sám na tomto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse