Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2016 11:55
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk: Žijeme v umělé realitě jiné civilizace, do roku 2025 jsme na Marsu a Apple Car je už za rohem

TECH
Uložit Uložené

Vizionář, inženýr a úspěšný byznysmen si znovu pustil ústa na špacír.

Po nedávném rozhovoru s CEO Tesla Motors a vesmírné soukromé společnosti SpaceX, který proběhl během Code Conference ještě tento týden, zůstal téměř celý moderní svět v němém úžasu. Elon Musk totiž opět povyprávěl nejen o naší budoucnosti, ale i o současnosti a naší realitě, která je podle jeho názoru pouze uměle vytvořená simulace nesrovnatelně vyspělejší civilizace, takže bychom naše životy a okolí prý mohli bez problémů přirovnat k populární hře The Sims. Jak píše web Mashable, za první hypotézou simulace stál před více než dekádou známý filozof Nick Bostrom. Věřil, že pokud náhodou tak pokročilé civilizace se schopností vytvářet umělou realitu vesmíru opravdu existují, v takovém případě s největší pravděpodobností v jedné z nich žijeme.

"Asi bychom měli doufat, že je to pravda, protože pokud civilizace přestane postupovat, může to být způsobeno hrůzostrašnou událostí, která ji zcela vymaže. Takže nakonec je možná dobré mít naději, že jde o simulaci..."
 
"Existuje tu šance jedna k miliardám, že toto je základní realita," přičemž argument odůvodnil enormně rychlým technologickým pokrokem. "40 let nazpět zde byl Pong, dva obdélníky a jedna tečka. Hry tehdy prostě byly na takové úrovni. Dnes, 40 let později, máme fotorealistické 3D simulace s miliony aktivních hráčů, a je to každým rokem stále lepší. Pokud to takto půjde ještě dále, zanedlouho nedokážeme rozeznat virtuální hru od reality."

Barack Obama a Elon Musk

Elon Musk: Žijeme v umělé realitě jiné civilizace, do roku 2025 jsme na Marsu a Apple Car je už za rohem
Zdroj: Wikipedia

A jelikož Elon Musk už párkrát mluvil i o malé rudé planetě v naší sluneční soustavě, nevynechal ji ani tentokrát. Jak bylo vidět díky naposledy dosaženým milníkům společnosti SpaceX, vše nasvědčuje tomu, že již zanedlouho zrealizují první pokusy se snahou úspěšně přistát na povrchu Marsu a pak odtud i odletět zpět na Zemi. Využijí k tomu speciálně upravenou nosnou raketu Falcon 9 a vylepšený modul Dragon 2, avšak zatím bez živé posádky. Změny prý odrážejí potřeby zásobovací mise, při které musí brát v úvahu výrazně odlišné podmínky či velkou spotřebu paliva, protože hodlají také využít takzvanou propulzní přistávací techniku. Podstatné tu ale je, že půjde o pravidelné zásobování pro přítomnou lidskou kolonii, která bude potřebovat jak neustálý přísun potravin, tak i technologické vybavení. A kdy tam tedy dorazí první obyvatelé? Podle Elona by se mohli na Marsu objevit za necelých 10 let. "Pokud půjde vše podle plánů, měli bychom být schopni vyslat lidí v roce 2024 s příletem v 2025."

Elon Musk: Žijeme v umělé realitě jiné civilizace, do roku 2025 jsme na Marsu a Apple Car je už za rohem
Zdroj: SpaceX

Po otázce, jak si tam představuje vytváření zákonů nebo fungování vlády odpověděl, že nejefektivnější způsob udržování pořádku při kolonizaci rudé planety představuje přímá demokracie. "Považuji to za lepší řešení, protože v takovém případě výrazně klesá potenciál korupce."
 
Autonomní vozidla a Apple Car

Pozornost samojezdícím autům začíná poslední dobou věnovat neustále více automobilek a zřejmě se v blízké budoucnosti ani nic nezmění - jejich umělá inteligence a s ní i autonomní kapacity během příštích dvou let ještě výrazně narostou, míní Musk. Pak nás jednoduše odvezou z bodu A do bodu B, aniž bychom jim museli věnovat veškerou naši pozornost, a to jim pomůže proniknout hlouběji do mainstreamu spotřebitelského trhu. Postupný přechod na autonomní technologie plánuje dokonce i moderní Dubaj. Kolem roku 2030 by tam měli více než 25% veškeré dopravy zajišťovat moderní přepravní prostředky, které řídí hi-tech počítač za asistence nezbytné hardwarové výbavy. "Kompletní autonomie je zde za méně než dva roky. Regulátoři tomu ale mohou přidat ještě minimálně rok; chtějí totiž nejprve vidět data několika miliard kilometrů."
 
Současný CEO SpaceX a Tesla Motors zároveň prozradil, že příchod již vícekrát zmíněného elektromobilu s logem nakousnutého jablíčka lze očekávat kolem roku 2020, přičemž tehdy Apple údajně spustí hromadnou výrobu. Je to však podle něj dost pozdě, takže se nemusí setkat s až tak velkým úspěchem, jak možná nyní očekávají. Podobný termín během loňského roku přitom zmiňoval i renomovaný web The Wall Street Journal.

Elon Musk: Žijeme v umělé realitě jiné civilizace, do roku 2025 jsme na Marsu a Apple Car je už za rohem
Zdroj: FRANCO GRASSI
Domů
Sdílet
Diskuse