Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2016 12:08
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Mi Notebook Air je první laptop od Xiaomi. Čínská novinka má nejen povědomý název, ale i samotný design

TECH XIAOMI
Uložit Uložené

Připravte se, přichází kombinace MacBook Pro a jeho tenčí verze Air.

Pokud bych náhodou dostal za úkol ukázat prstem na nejkvalitnější kopie populárních elektronických zařízení s logem nakousnutého jablíčka, bez jakéhokoliv váhání to budou produkty od společnosti Xiaomi. Každý člověk se zdravým zrakem totiž velmi dobře ví, jaká je realita, a proto nás ani příliš nepřekvapuje, že její první přenosný počítač může někomu až příliš nápadně připomínat MacBook z portfolia Apple. Tedy spíše jakousi jedinečnou kombinaci modelu Pro a Air, kde se čínský výrobce nechal inspirovat i při vymýšlení spotřebitelského názvu, který zní Mi Notebook Air.
 
V první řadě stojí za zmínku, že včerejší fotografie včetně několika uniklých specifikací nebyly žádný hoax a ani nic podobného. Čas od času začne internetem kolovat něco, co nám odhaluje část očekávané novinky, ale protože ještě neproběhlo oficiální představení, málokdo považuje spekulaci za důvěryhodný zdroj informací. Pokud ale dokážete efektivně filtrovat zprávy ze zahraničních tech webů, o nadcházejícím produktu se něco dozvíte ještě před samotným příjezdem. A totéž platí i o čerstvém Xiaomi notebooku a jeho kontroverzním designu, který známe už od včera.

Celokovový Mi Notebook Air přijde na pulty obchodů ve dvou velikostně rozdílných verzích - větší nabízí 13,3palcový a ta menší zase 12,5palcový displej s Full HD rozlišením a skutečně tenoučkými rámečky. Po softwarové stránce ho pohání operační systém Windows 10 a na bocích elegantní konstrukce najdeme již vícekrát zmíněný USB Type-C port. Na výběr jsou dvě barevná provedení (zlaté, stříbrné), přičemž cenovka za velkou verzi dosahuje pouze 750 amerických dolarů, což pro nás znamená přibližně 20 tisíc korun.

Mi Notebook Air je první laptop od Xiaomi. Čínská novinka má nejen povědomý název, ale i samotný design
Zdroj: Xiaomi

13,3palcový model se může pochlubit opravdu kompaktním tělem, které je tenčí a dokonce i lehčí než populární MacBook Air. Tloušťka dosahuje pouze 1,5 cm a váha 1,28 kilogramu. A i přesto je v útrobách vybaven opravdu dobrým hardwarem, kde nechybí jak procesor Intel Core i5-6200U s taktem 2,7 GHz, tak ani grafická karta NVIDIA GeForce 940MX (1 GB GDDR5 RAM) nebo 256 GB SSD disk včetně SATA slotu na dodatečné rozšíření úložiště. Seznam technických specifikací dále doplňuje 8 GB operační paměť RAM (DDR4), 2x USB 3.0, HDMI port, špičkové AKG reproduktory a 40 Wh baterie s rychlým nabíjením, které jí za 30 minut doplní až 50% kapacity. Výdrž na jedno nabití se podle slov výrobce pohybuje kolem devíti hodin.

Jen 1,3 cm silná konstrukce menší verze váží 1,07 kg. 12,5palcový model má však i trošku slabší hardwarovou výbavu, kde se nachází méně výkonný procesor Intel Core M3, 4 GB RAM, SSD disk s 128 GB kapacitou, jeden USB 3.0 a jeden HDMI port. Stejně tak se musíme smířit s integrovanou grafikou, takže žádné náročné herní tituly. Výdrž v tomto případě mírně narostla, a to o 2 hodiny. Za tento dostupnější kousek zaplatíme něco přes 500 dolarů.

Dostupnost je ohlášena na 2. srpna, avšak pouze pro čínský trh. O globální dostupnosti zatím nevíme žádné bližší informace, ale je možné předpokládat, že díky několika e-shopům s kategorií Xiaomi nebude dovoz do Evropy žádná velká komplikace.

Domů
Sdílet
Diskuse