Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2016 15:20
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V opilosti ukradl letadlo a přistál s ním před barem na Manhattanu. A po dvou letech to udělal znovu, protože mu štamgast nevěřil

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Thomas Fitzpatrick se zapsal do historie jako aktér jednoho z nejbláznivějších opileckých příběhů.

„Po bílém víně myslíme na hlouposti. Po červeném víně hlouposti hltáme. Po sektu hlouposti děláme.“ Tímto výrokem, především jeho poslední částí, z úst dnes již zesnulého francouzského herce Henriho Vidala by se dal velmi stručně shrnout jen těžko uvěřitelný příběh, který se odehrál v padesátých letech minulého století v americkém New Yorku. Jeho hlavním aktérem byl tehdy mladý, přibližně 26letý muž jménem Thomas Fitzpatrick, přezdívaný Tommy Fitz, vysloužilý mariňák z Korejské války odměněný za zásluhy purpurovým srdcem (nejstarším vojenským vyznamenáním amerických ozbrojených sil, které je tradičně udělováno ve jménu prezidenta těm vojákům, jež utrpěli zranění nebo zemřeli během vykonání armádní služby). A jak tomu často bývá, neméně důležitou roli v celém bláznivém příběhu sehrál i alkohol.

Vše začalo 30. září (september) 1956 vcelku běžným nočním popíjením v jednom z barů na Manhattanu, po několika rundách tvrdého alkoholu však docela obyčejné opilecké radovánky nabraly zcela nepředvídatelný vývoj. Ve značně podnapilém stavu totiž Fitzpatrick uzavřel sázku s jedním z místních štamgastů o to, že se bývalý voják dokáže ze sousedícího státu New Jersey přemístit zpátky do New York City jen během patnácti minut. To se na první pohled mohlo zdát jako neproveditelné, Tommy Fitz však neměl v úmyslu vzdát se bez boje. Kolem třetí hodiny ranní se soutěživý opilec po příjezdu do New Jersey potajmu vloupal na pozemek zdejší letecké školy, kde ukradl malé jednomotorové letadlo, nastartoval jej a bez zapnutých světel či jakéhokoliv rádiového spojení se odvážně vydal zpátky do Velkého jablka. To se mu nakonec taky podařilo a opilý letec neohroženě přistál přímo na městském bulváru St. Nicholas Avenue poblíž baru, kde sázku o něco dříve uzavřel.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Novinový deník New York Times událost ve svém tehdejším článku popsal jako „hladké přistání“ a uvedl, že o pilotově kousku se začalo hovořit jako o „nevídaném leteckém výkonu“, místní policejní sbor ovšem podobným entuziasmem zrovna neoplýval. Majitel ukradeného letadla však nakonec odmítl vznést proti opilému letci žalobu a ten tak vyvázl jen s pokutou ve výši sto amerických dolarů.

Tím však příběh o podnapilém letci ještě ani zdaleka nekončí. O dva roky později, dne 4. října (október) 1958, se totiž v nočních hodinách Thomas Fitzpatrick slovy jistého Rubena Levyho „snesl jako drancovník z oblohy“ v kradeném letadle podruhé, přičemž tentokrát s odcizeným strojem přistál před budovou jedné z tamních univerzit. Letec v šedivém obleku podle výpovědi svědků po přistání vyskočil z kabiny letounu a uprchl. Později se Tommy Fitz přišel sám udat na policii. Nyní jej však soudce poslal na šest měsíců do vězení se slovy: „Kdybyste byl patřičně potrestán poprvé, podruhé by se o již pravděpodobně neopakovalo.“ Fitzpatrick při prvním letu vlastnil leteckou licenci, ta mu ale byla po přistání na rušné ulici zabavena a poté si ji již neobnovil. „Neměl jsem v úmyslu ještě někdy letět, řekl policii po svém druhém a posledním výkonu.

A z jakého důvodu Fitzpatrick svůj vysoce nebezpečný čin zopakoval? Zapříčinit to měla hádka s dalším pijákem v baru, který Tommyho historku o prvním přistáním na Manhattanu údajně zpochybňoval a nechtěl jeho příběhu uvěřit. Fitz tak ve snaze nevěřícího opilce (a spolu s ním i případné další pochybovače) přesvědčit o pravdivosti svého ojedinělého leteckém kousku ukradl přibližně v jednu hodinu ráno v New Jersey ze stejného letiště jako před lety další letadlo a v opilosti se opět vydal vstříc New York City

Doporučeno
Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů 17. října 2023 11:00

Přistání letadla uprostřed města pochopitelně neušlo pozornosti ani místních obyvatel. Podle některých bylo Tommyho původním záměrem přistát na poli nedaleké střední školy, ale kvůli špatné viditelnosti byl nakonec nucen zvolit jako alternativní přistávací dráhu ulice města. „Kdyby se to stalo dneska, nazvali by ho teroristou, zavřeli do cely a zahodili klíč,uvedla po letech jedna ze zdejších obyvatel, která Fitzovo letadlo viděla v dětství na vlastní oči zaparkované na ulici.

Thomas Fitzpatrick zemřel roku 2009 ve věku 79 let, přičemž po sobě zanechal tři syny a manželku Helen, s níž byl ženatý ohromných 51 let. Není bez zajímavosti, že na základě jeho unikátního opileckého příběhu vznikl na počest společensky unaveného pilota míchaný alkoholový drink s názvem „Pozdně noční let“ (jeho přípravu najdete zde). A jaký je váš nejbláznivější opilecký kousek?

Domů
Sdílet
Diskuse