Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2016 18:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Jak vypadá žebříček nejbohatších Čechů? Miliardáři oproti minulému roku zbohatli

ZAJÍMAVOSTI FORBES
Uložit Uložené

Magazín Forbes přináší seznam nejbohatších byznysmenů z České republiky. Kdo se v žebříčku objevuje?

Česká verze světového magazínu Forbes zveřejnila svůj již pravidelný žebříček šedesáti nejbohatších Čechů, v němž se můžeme podívat, jaká nová jména se v tomto seznamu objevují či o kolik si dosavadní nejúspěšnější tuzemští byznysmeni oproti loňskému roku přilepšili. Celkově žebříček přivítal 11 nováčků, obsazení vrcholných míst však zůstává velmi podobné tomu loňskému.

Celému žebříčku i nadále neohroženě vévodí majitel skupiny PPF Petr Kellner s majetkem 255 miliard korun, tedy asi o 35 miliard korun více, než tomu bylo loni. Za Kellnerem se na druhém místě se 70 miliardami korun umístil majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš, který si přilepšil o 7 miliard. O třetí místo se pak dělí realitní magnát Radovan Vítek a majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek, jejichž jmění magazín Forbes odhaduje na 49 miliard korun.

V následujícím žebříčku si můžete prohlédnout jména podnikatelů zaujímajících nejlepších deset míst společně s jejich současných jměním a výší loňského majetku uvedenou v závorce. Kompletní žebříček s profily všech šedesáti byznysmenů naleznete na oficiální stránce Forbes.

1. Petr Kellner - 255 mld. Kč (220 mld. Kč)

2. Andrej Babiš - 70 mld. Kč (64 mld. Kč)

3-4. Radovan Vítek - 49 mld. Kč (47 mld. Kč)

3-4. Karel Komárek - 49 mld. Kč (41 mld. Kč)

5. Pavel Tykač - 31 mld. Kč (31 mld. Kč)

6. Daniel Křetínský - 22 mld. Kč (13,2 mld. Kč)

7. Zdeněk Bakala - 20 mld. Kč (22 mld. Kč)

8. Marek Dospiva - 18,2 mld. Kč (17 mld. Kč)

9. Tomáš Chrenek - 15,9 mld. Kč (13,5 mld. Kč)

10-11. Tomáš Němec - 15,8 mld. Kč (8,3 mld. Kč)

10-11. Oldřich Šlemr -15,8 mld. Kč (8,3 mld. Kč)

Pro zajímavost stojí za to uvést, že souhrnný majetek všech 60 nejbohatších podnikatelů z České republiky činí astronomických 846 miliard korun, přičemž nárůst jmění zaznamenala drtivá většina z první dvacítky. Bohatnutí je podle magazínu Forbes způsobeno rekordním růstem české ekonomiky, což se odrazilo v tržbách jednotlivých firem a společností.

Doporučeno
Vondroušová, Calin i Formanová. Forbes představil výběr 30 pod 30, podívej se na celý seznam Vondroušová, Calin i Formanová. Forbes představil výběr 30 pod 30, podívej se na celý seznam 31. ledna 2024 11:00

Nutno také dodat, že peněžní sumy uvedené v žebříčku Forbesu ve většině případů vzešly ze spolupráce magazínu se samotnými miliardáři a výsledné částky reprezentují odhad čistého jmění, které by jedinci obdrželi v případě prodeje svých společností, cenných papírů či významných nemovitostí. Výsledné hodnoty zároveň počítají se splacením případných dluhů.

Domů
Sdílet
Diskuse