Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2016 11:30
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Jezírko hluboko pod hladinou Mexického zálivu s doslova smrtelným koktejlem. Mořská slaná voda se s ním nemísí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vlastní svět na dně zálivu.

Určitě jsi už někdy přemýšlel nad tím, co se ukrývá na dně moří, a i když většina světových oceánů a svět hluboko pod jejich hladinou zůstává pro lidstvo stále záhadou, vědci našli na dně Mexického zálivu fascinující fenomén připomínající prostředí například z cizích planet. Nejde přitom o zcela čerstvý objev, protože o výskytu míst s extrémní koncentrací soli na mořském dně se ví již dlouhá léta, avšak blíže se jim věnoval profesor Erik Cordes. V praxi jde o to, že na mořském dně existují nevelká místa připomínající jezera s vodou, která se nechce a ani nedokáže smíchat s tou obyčejnou mořskou, a tak prakticky vytváří svůj vlastní svět pod hladinou.
 
Výzkumem se přišlo na to, že voda v podmořském jezeře dosahuje až pětkrát vyšší úroveň salinity než mořská voda kolem a v kombinaci s vysokou koncentrací metanu a sirovodíku zkrátka zabraňuje průniku mořské vody do tohoto doslova smrtelného koktejlu. Jeho toxicita totiž způsobuje to, že živočichové přizpůsobení na život v běžné mořské vodě nemají šanci přežít působení tolika látek a v podmořském jezírku rychle umírají. Na druhou stranu, najdou se i formy života, které v jeho vodě zvládají přežívat, ale jde výlučně jen o bakterie či červy. Jezírko s anglickým názvem „Jacuzzi of Despair“ přitom svou velikostí nedokáže nikoho ohromit. Jeho obvod dosahuje přibližně 30 metrů, hloubka se zastavila na necelých čtyřech metrech a nachází se v hloubce něco přes jeden kilometr. Přesto bychom žádnému člověku nedoporučili ani ve speciálních oblecích pokoušet osud jeho návštěvou, protože jak ti odborníci sami ukážou na videu, určitě bys nechtěl skončit jako například bezvládná těla krabů, kteří učinili velmi špatné rozhodnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse