Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2016 9:09
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Ve světě se prý zvyšuje počet bizarních dvouhlavých žraloků. Stojí za tím přílišná aktivita rybářů?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dvouhlaví žraloci vypadají jako z jiné planety.

Odborníci z National Geographic vyjádřili starost o to, co se to děje se světovou populací žraloků. Zprávy hovoří o tom, že čím dál tím víc se náhodní rybáři i profesionální výzkumníci setkávají s dvouhlavými žraloky a neumí si tak docela vysvětlit, co by se za touto mutací mohlo skrývat. Již v roce 2011 se objevil zmutovaný žralok se dvěma hlavami u Mexika a dokonce i v Kalifornském zálivu a od té doby se začala vědecká obec věnovat problematice genetických mutací žraloků o něco intenzivněji.
 
Každý zmutovaný žralok měl vrchní část těla, která vypadala úplně normálně, jenže přibližně v polovině se žraloci začali spojovat do jednoho a zadní část je již společná. Navzdory výzkumům se nepodařilo s jistotou přijít na to, co mutace způsobuje, ale víme alespoň několik informací, se kterými se dá pracovat. Dvouhlaví žraloci se prý v posledních letech začali vyskytovat stále více a více a předpokládá se, že se jich po světě rodí tisíce, ovšem pouze maličký zlomek z nich se podaří někomu ulovit, protože brzy umírají. Jednou z možných příčin mutací by mohla být přílišná aktivita rybářů, která může způsobovat, že se snižuje genetická rozmanitost a rozmnožují se mezi sebou i příbuzní.   

Domů
Sdílet
Diskuse