Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2016 17:58
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Poškozený sarkofág vybuchlého černobylského reaktoru překryli kupolí za 1,5 miliardy eur

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Největší pohyblivá stavba svého druhu na světě.

26. duben 1986. Test nového bezpečnostního systému v černobylské atomové elektrárně. Výsledek? Už asi tušíte. Největší jaderná katastrofa v historii jaderné energetiky. Přehřátí způsobilo fatální následky v podobě výbuchu, který vyrazil 2500tunový poklop jako špunt od šampaňského a následný únik radiace usmrtil při záchranných pracích stovky lidí nehledě na zvýšené procento výskytu rakovin v zemi a globální ozáření. Většinu Evropy zasáhlo ve dvou vlnách. Škody byly katastrofální a stejně zdevastované je i město Pripjať spolu s Černobylem. Jak vypadá běžná návštěva obou míst, si můžete prohlédnout například v našem dřívějším rozhovoru s příznivcí urbexu Lucií.

Sarkofág vybudovali dělníci zasažení tak vysokými dávkami radiace, že to prostě nepřežili. Konalo se však rychle a čas na přípravu a návrh byl limitován faktem, že část reaktoru elektrárny explodovala a radioaktivní látky svévolně unikaly do ovzduší. Po 30 letech od havárie je však tato ochranná "skříňka" v tak dezolátním stavu, že nám, respektive zemi jako takové, ještě i dnes hrozí potenciální ozáření, a tak byl před pár lety vydán pokyn na vybudování největší pohyblivé stavby svého druhu na světě .

Kupole za 1,5 miliardy eur s výškou 108 a délkou 162 metrů je tak jedinečnou svého druhu a její pohyblivost zajišťují na míru zhotovené kolejnice, které, jak můžete vidět na časosběrném záběru níže, postupně přenesly 36 tisíc tun vážící kolos nad poškozený reaktor. Tím se projekt přesouvá do druhé fáze: Zajistit odstraňování radioaktivního materiálu a postupně odstavit reaktor. Problémem je, že plán není ani jen zdaleka dotažený do konce.

Jeden z hlavních otazníků visí nad postupným budováním skladišť odpadu spolu se systémem na jeho přepravu. Potřebné technologie jsou pouze v začátcích vývoje a i po 3 dekádách od katastrofy zůstává sporné, kdy se případ jaderné havárie v Černobylu definitivně uzavře. Na nutný provoz kopule si Ukrajina každoročně bude muset přichystat až 40 milionů eur. Chtěli byste se vydat na poznávací zájezd do "zóny"?

Poškozený sarkofág vybuchlého černobylského reaktoru překryli kupolí za 1,5 miliardy eur
Zdroj: www.youtube.com
Poškozený sarkofág vybuchlého černobylského reaktoru překryli kupolí za 1,5 miliardy eur
Zdroj: www.youtube.com
Domů
Sdílet
Diskuse