Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2016 10:38
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Přišel čas opravit si školní sešity, do periodické tabulky přibyly čtyři nové značky prvků

ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Po dlouhých diskusích jsou tabulky konečně aktualizovány.

Po pětiměsíčním připomínkovém řízení je to konečně oficiální. Mezinárodní unie pro čistou a aplikovanou chemii oznámila schválení nových jmen pro některé periodické prvky. Pokud sis tedy v dětství dělal legraci z komplikovaných a zábavných jmen některých z posledních prvků tabulky, tato hračka je dnes již zastaralá. České názvy zatím nejsou známy, uvádíme proto latinské, které by však měly být podobné těm českým, protože zmiňují vlastní jména.
 
113. prvek, dosud známý jako ununtrium (UUT) dostává název nihonium (Nh). Jeho název vychází z japonské výslovnosti japonské verze slova Japonsko.
115. prvek, dosud známý jako ununpentium (UUP) dostává název moscovium (Mc). Název odkazuje na ruskou část rusko-amerického týmu výzkumníků.
117. prvek, dosud známý jako ununseptium (Uus) dostává název tennesine (Ts). Název připomíná americkou část vědců z Tennesee, spolu s ruskými spolupracovali i na výzkumu moscovia.
118. prvek, dosud známý jako ununoktium (Uuo) dostává název oganesson (Og). Název prvku má připomínat ruského chemika Jurije Oganessiana.
 
Všechny prvky jsou takzvané transurany, čili mají více protonů než normální uran. V přírodě se běžně nevyskytují a všechny se uměle vyrábí, čímž jsou velmi vzácné, nestabilní a téměř ihned se rozpadají. Vyrábějí se například v jaderných reaktorech a jejich využití je zatím velmi diskutabilní, hovoří se však zejména o elektromagnetické sféře. Tyto čtyři prvky byly posledními s provizorními jmény a po určení českých názvů se budou periodické tabulky aktualizovat.

Přišel čas opravit si školní sešity, do periodické tabulky přibyly čtyři nové značky prvků
Zdroj: wikimedia/Joe Sullivan
Domů
Sdílet
Diskuse