Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2017 20:32
Čas čtení 0:00
Martin M.

Co je budoucnost ve vzdělávání a proč bys neměl používat argumenty typu Bill Gates a Steve Jobs?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vzdělání. Pojem, který je v Česku častokrát zatracován.

Určitě jsi i ty slyšel názory, které mluvily jasně proti formálnímu vzdělání, respektive několikaleté návštěvě vysoké školy. Pokud tedy i ty nepatříš k zmiňované skupině lidí. Inu, hejtery těchto institucí zřejmě zklamu, protože vzdělání či návštěva vysoké školy smysl opravdu má a výrazně ti může pomoci dělat to, co jsi vždycky chtěl.
 
V první řadě nahlédněme do toho, co nás v budoucnu čeká nebo již existuje jako alternativa. Vzdělání už dávno není dostupné jen pro užší skupinu lidí. Žijeme v době, kdy o informace není nouze. Několika kliknutími a ťuknutími do klávesnice se dozvíš, co potřebuješ a internet sám o sobě je obrovskou studnou neustále přibývajících informací a poznatků. Spousta institucí, které vzdělání poskytují, je příliš zastaralých a systém výuky téměř vůbec nevyužívá moderní poznatky z psychologie a jiných oborů, které by zjednodušily příjem informací a jejich zapamatování si, či dokonce použití v praxi.

Co je budoucnost ve vzdělávání a proč bys neměl používat argumenty typu Bill Gates a Steve Jobs?
Zdroj: Outstanding College

V kurzu je online vzdělávání. Ještě jsi o tom neslyšel? Spousta univerzit, zejména těch moderních, umožňuje studentům absolvovat některé kurzy online. Kromě klasické přednášky jim poskytnou veškeré materiály, se kterými mají pracovat, či z nichž můžeš čerpat další informace. Pokud nejsi student, existují platformy (edx.org), na kterých po registraci získáš přístup k mnohým online kurzům a přednáškám z top univerzit zcela zdarma. Harvard, MIT, Berkeley... stačí si jen vybrat. Jiné platformy, jako například Udacity, Coursera, Khanacademy, poskytují širokou škálu nezávislých kurzů či dokonce takzvané „nanodegree“, volně přeloženo jako nano-titul. Znamená to, že po zaplacení školného získáš přístup k danému kurzu a po absolvování tento titul získáš (kurz trvá od 6-12 měsíců). Nejsou to jen klasické přednášky, jde o interaktivní vzdělávání, vypracování projektů a zadání, následně zpětná vazba od tvého školitele. Jelikož tyto kurzy jsou velmi specializované, osvojuješ si tak jen to, co skutečně potřebuješ k provádění konkrétní práce. A jestli je to plnohodnotnou náhradou klasického vzdělání? Google, IBM, Mercedes a další velké korporace investovaly své vlastní zdroje do těchto online kurzů a po získání nano-titulu máš velkou šanci najít si u nich job. Pokud se ti to nepodaří, vrátí ti plnou částku školného (neplatí u všech kurzů). Zklamu však lidi, kteří neovládají angličtinu a ty, kteří chtějí studovat převážně humanitní vědy. Většina zmíněných kurzů se týká hlavně IT sféry, matematiky a financí či marketingu.
 
Vraťme se zpět k univerzitám a vysokým školám. Ty moderní a vyspělé si začínají uvědomovat, že mnohé poznatky je lepší vizualizovat, jiné zase v rámci výuky ihned použít na příkladu. Jak se říká, je lepší jednou vidět než stokrát slyšet. Využívání VR (virtuální reality) se postupně stane základním prvkem, protože ne všechny pokusy z fyziky, či chemie je možné předvést přímo ve třídě, také nelze pitvat člověka nebo pouhým okem vidět buňku. Zeměpis a dějiny se díky VR také stanou mnohem zábavnějšími, protože street-view nám dovoluje navštívit jakékoliv místo a prohlédnout si v něm některé památky. Na druhou stranu se na piedestal dostane práce s informacemi, jejich vyhledáváním a použitím v praxi. Vývoj 5G sítě a její spuštění přinese možnosti, o kterých se nám zatím ani jen nesní, ačkoli se obávám, že k nám do Česka mnohé z těchto futuristických novinek dorazí s výrazným zpožděním.


Nedokončil školu a vydělává miliardy

Na závěr článku se podívejme na oblíbený argument mnoha hejterů formálního vzdělání a návštěvy vysoké školy. Nejprve dejme nějaké čísla. Podle časopisu Forbes, z uváděných 400 miliardářů a nejbohatších lidí světa zároveň, nemá žádný vysokoškolský titul 63 lidí, což činí téměř 16 %. Že záleží na praxi a nikoli na teorii, kterou učí na školách? Pravda pravdoucí, avšak máme zde i druhou stranu mince. Ve škole se dostáváš do prostředí, ve kterém najdeš množství lidí naladěných na stejnou vlnu. Jiným slovem, získáš důležité kontakty, které ti v budoucnu mohou pomoci. Facebook v podobě, v jaké ho známe, by možná nikdy nevznikl, kdyby Mark Zuckerberg nenavštěvoval Harvard. Jistěže by neměl problém uživit se i bez Harvardu, ale nebýt myšlenky, kterou získal právě během svého pobytu na Harvardu, jeho budoucnost by byla zcela odlišná. Kromě užitečných kontaktů a spřízněných duší, svých potenciálních kolegů v odvětví či obchodních partnerů se také dostáváš do konkurenčního prostředí. Určitě chceš vystupovat lépe před ostatními, mluvit plynně anglicky během své prezentace či zkrátka udělat dojem. Pak tu máme jisté odvětví, které bez vysoké školy prostě nemůžeš provádět. Pokud je tvým snem dělat gynekologa či renomovaného právníka, školu musíš dokončit, ať už s úplatky nebo bez nich.

Co je budoucnost ve vzdělávání a proč bys neměl používat argumenty typu Bill Gates a Steve Jobs?
Zdroj: Wikimedia.org

Image je nanic, že?

Vysoká škola může být v mnoha případech považována za image. Navštěvoval jsi Harvard? Oxford? MIT? Už jen zmínka o těchto institucích působí na zaměstnavatele jako med na vosy. Rovněž i v českém prostředí jsou školy, které mají lepší či horší reputaci, ačkoli nejsou v žebříčku top 10 univerzit světa. Je třeba podotknout, že i pokud studuješ na škole s tím nejhorším možným ohodnocením, stále můžeš vycestovat na Erasmus a vylepšit si tak image nebo využít status studenta a najít si nějakou stáž, která nakonec může rozhodnout o tvé budoucnosti. Když už si dáš záležet na té profilovce, dej si záležet i na výběru školy. Image je dnes naštěstí/naneštěstí (to už nechám na tobě), velmi důležitá.

Co je budoucnost ve vzdělávání a proč bys neměl používat argumenty typu Bill Gates a Steve Jobs?
Zdroj: Wikimedia.org

Steve Jobs a Bill Gates

Těmto dvěma pánům návštěva vysoké školy zrovna neprospívala a nedá se říci, že by jim výrazným způsobem pomohla k jejich úspěchu. Steve sice navštěvoval některé kaligrafické kurzy týkající se fontů a písma, které později používal, Bill se na Harvard rychle vykašlal a šel si svou cestou. Proč však ani jeden z nich není dobrým argumentem proti formálnímu vzdělání? Protože oba byli jistým způsobem géniové. Kromě svých schopností a znalostí měli cíl, vizi a dravost, která je přivedla až na absolutní vrchol. A co víc, neustále se vzdělávali. Neznamená to, že po odchodu ze školy začali okamžitě vydělávat nemístné sumy peněz, aniž by nahlédli do jediné knihy či se naučili něco nového, právě naopak. Jejich úspěch na tom závisel. Můžeš o sobě říct, že máš dovednosti či nějaké hobby, kterým si sám na sebe dokážeš vydělat peníze? Nebo jasně stanovený cíl, na kterém už pracuješ? Ať je to cokoliv. Pokud je tvá odpověď ano, možná je pro tebe návštěva vysoké školy opravdu zbytečná, ale nezapomínej, že vzdělávat se potřebuješ stále.

„Knowledge is power.“

-Francis Bacon

Domů
Sdílet
Diskuse