Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2017 15:40
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Vědci vytvořili první hybrid člověka a prasete. Fascinující chiméry by v budoucnu mohly vyřešit problémy s dárcovstvím orgánů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Úspěšný pokus proběhl na embryonální úrovni.

Vědci z organizace Salk Institute před pár dny oznámili, že se jim podařilo dosáhnout něčeho, co se před několika desetiletími zdálo nemožné. V rámci experimentu vytvořili první hybrid zvířete a člověka, což však není pouze divokým pokusem bláznivých vědců, protože takovýmto způsobem dost možná v budoucnu dokážeme vytvářet orgány určené k transplantaci přímo v laboratořích. Vědci tedy vytvořili takzvanou chiméru, čili jedince s genetickým materiálem ze dvou rozdílných druhů, díky tomu, že začali ještě na embryonální úrovni. V minulosti jsme se už pokoušeli umístit fungující orgán do těla zvířete, což bylo příliš riskantní z důvodu, že imunitní systém mohl orgán odmítnout a vše by vyšlo nazmar.


 

Právě proto se zaměření vědců zúžilo na zmíněnou embryonální úroveň a protože jsou orgány prasat lidským docela podobné, tento fakt usnadnil výběr konkrétního zvířecího druhu. Vědci museli přesně načasovat to, kdy uvedou lidské buňky do prasečího embrya, aby jej pak mohli umístit do dospělého prasete a po několika týdnech opět vyjmout a důkladně prozkoumat. Po analýze přišli na to, že přežilo až 186 jednotlivých embryonálních chimér, jenže problém spočíval v nízkém počtu lidských buněk. I když jsou naše a prasečí orgány podobné, příliš nízký počet lidských buněk v embryu, jen přibližně 100 tisíc, a zároveň příliš vysoký počet prasečích buněk, by znamenal, že by s orgánem mělo naše tělo problémy, což si vědci nemohou dovolit riskovat. Je tedy sporné, zda se vědcům podaří přijít na způsob, jak zvýšit počet lidských buněk v prasečích embryích, vyvíjejících se kvůli jejich přítomnosti zdánlivě mnohem pomaleji, ale i tak jde o obrovský pokrok, díky kterému by v budoucnu lidé nemuseli umírat na to, že by se nenašel dárce orgánů.


Domů
Sdílet
Diskuse