Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2017 15:03
Čas čtení 0:00
Samuel Majdek

Zabít raději chodce na přechodu, nebo posádku v autě? Výrobci autonomních aut řeší obrovské dilema

TECH
Uložit Uložené

Které rozhodnutí je etičtější?

Moderní technologie se do našich životů dostávají neuvěřitelnou rychlostí. Jednou z nejvýznamnějších novinek tohoto století jsou bezpochyby samojezdící auta. 

Už dnes výrobci jako například Tesla nabízejí ve svých autech propracované systémy, které zčásti převezmou kontrolu při řízení. To, co dnes považujeme za menší revoluci, bude však v budoucnosti úplná samozřejmost a naše cesta autem bude spočívat pouze v nasednutí do vozidla a zadání cílové adresy. O všechno ostatní se totiž postará auto vybavené různými senzory mapujícími dopravní provoz, zatím co ty si budeš hrát na svém smartphonu.

Otázkou ovšem zůstává, jak se auto zachová ve specifické situaci, kdy jde o život. Má srazit chodce na přechodu nebo se vyhnout srážce za cenu vražení do betonové zátarasy? Co je víc etické? Přesně s tím se aktuálně zabývají odborníci z Massachusettské technické univerzity (MIT) a pomoci jim můžeš i ty.

Zabít raději chodce na přechodu, nebo posádku v autě? Výrobci autonomních aut řeší obrovské dilema
Zdroj: Volvo

Pojďme ale pěkně popořadě. V první řadě je důležité zmínit, že autonomní vozidla významně zvýší bezpečnost silničního provozu a omezí selhání lidského faktoru při autonehodách po celém světě. Odborníci předpovídají, že masovým nástupem autonomních vozidel klesne počet smrtelných dopravních nehod na celém světě až o 90 procent, což zároveň ušetří několik miliard eur na zdravotní péči.

Přesto se ovšem autonomní auta čas od času mohou ocitnout ve velmi zapeklité situaci, ve které budou muset učinit vážné rozhodnutí. Uveďme si jeden příklad: Auto pohybující se rychlostí 60km/h se řítí k přechodu pro chodce, na který náhle vstoupí skupinka lidí. Brzdná dráha není dostačující a pokud se vozidlo přechodu vyhne, vrazí do betonové zátarasy. Senzory, kterým je vozidlo vybaveno, v milisekundách celou situaci vyhodnotí a software okamžitě rozhodne. Problémem ovšem je, že tento software musíme naprogramovat my, lidé. A ještě větší problém je, že odborníci zodpovědní za vývoj tohoto softwaru se nedokáží shodnout, jaké řešení by v takové situaci bylo etičtější. Zabít raději lidi na přechodu nebo vrazit do zátarasy a zabít posádku sedící uvnitř?

Jak se má autonomní vozidlo zachovat v takové situaci?

Zabít raději chodce na přechodu, nebo posádku v autě? Výrobci autonomních aut řeší obrovské dilema
Zdroj: MIT Moral Machine

Celé toto etické dilema je ještě zajímavější, když začneme obměňovat účastníky, kteří by takové situaci byli vystaveni. Senzory budou totiž schopny ve zlomku vteřiny "přečíst" nejen počet ohrožených, ale i jejich pohlaví, věk nebo to, zda na průchod vstoupili na červenou. Mělo by se auto v různých situacích zachovat jinak? Odborníci z MIT pro tento účel vytvořili jakousi online aplikaci s názvem „Moral Machine“, která od lidí sbírá informace o tom, jaké řešení by v takových situacích považovali za etičtější. Přispět tedy nyní můžeš i ty.

A jak by si rozhodl zde?

Zabít raději chodce na přechodu, nebo posádku v autě? Výrobci autonomních aut řeší obrovské dilema
Zdroj: MIT Moral Machine

 .

Na závěr lze pouze dodat, že moderní technologie nám budou v budoucnu v značné míře usnadňovat život, ale v určitých situacích budou o našich životech naopak rozhodovat. Proto je otázka etiky velmi důležitá a přestože jsme pouze na začátku, je dobré nad takovými problémy přemýšlet.

Domů
Sdílet
Diskuse