Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2017 22:36
Čas čtení 0:00
Martin B.

Freelanceři chodí spát pozdě a vstávají před obědem. 5 důvodů, proč se vyplatí vstávat dříve a jeden důvod, proč ne

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O druhé ráno je online více lidí než v osm ráno.

Jsi freelancer, student nebo kdokoliv, kdo nutně nemusí vstávat? Je velká šance, že tvůj den končí někdy kolem druhé ráno, východ slunce vídáš akorát na fotkách a tvé první jídlo dne je oběd. Nejsi totiž zdaleka sám. A tak jakoby svět upadl do dvou extrémů. Jedna část lidí vstává před obědem, druhá část se nutí vstávat brzy. Po skvělé knize "Extreme Ownership" Jock Willinka vznikl hashtag #club445, který označuje vstávání v čase 4:45. Každou chvíli se zmiňuje jiný úspěšný podnikatel, který vstává kolem páté ráno.
 
Jelikož se lidé cíleně snaží vstát dříve a naopak, nikdy jsem neslyšel o nikom, kdo by trénoval vstávání později, logicky má dřívější budík své benefity. Jaké to jsou?

1. Šikovní jsme ráno, ne večer

I když se ti to asi při rozlepování očí nezdá, dopoledne je část dne, kdy jsme doslova nabití energií. Možná potřebuješ jen jednu kávu a krátkou sprchu, ale během pár minut se můžeš dostat do fáze, kdy jsi na svém denním vrcholu, co se týče schopnosti soustředit se, pracovat a tvořit. Není náhoda, že večer jsme většinou přilepení na Facebooku, u filmu nebo v posteli s přítelkyní. No dělat všechny tyto věci dopoledne, to je plýtvání.

2. Ráno máme klid od světa

Pokud si troufáš vstát o páté ráno, objevíš alternativní svět – svět, kde jsi osamělý, kde máš klid a můžeš se maximálně soustředit na vše, co potřebuješ v daný den udělat. Navíc, východ slunce a probouzení přírody je něco, co stojí za to objevit. Zkus krátkou procházku a objevíš zcela novou perspektivu.

Freelanceři chodí spát pozdě a vstávají před obědem. 5 důvodů, proč se vyplatí vstávat dříve a jeden důvod, proč ne
Zdroj: Pexels.com

3. Můžeš si zbytek dne dělat, co chceš

Ano, obléknout se, dát si sprchu a vyčistit si zuby, to je (mělo by být) samozřejmostí. No zkus do své ranní rutiny přidat něco navíc. Udělej všechny drobnosti, které potřebuješ ten den udělat. Nebo naopak, udělej tu nejtěžší věc, kterou máš daný den udělat. Vždycky jsem záviděl Leoši Marešovi, který v rozhovorech tvrdil, že o deváté mu končí pracovní doba a zatímco ostatní jdou do práce, on má celý den před sebou. Tak jsem to zkusil a skutečně, ten pocit, když máš všechnu svou práci hotovou dříve, než se ostatní vzbudí – to se ti zdá, že jsi nezastavitelný. A co pak, když je vše hotovo? To je to nejlepší. Děláš si, co chceš.

4. Nikam nezaspíš

Občas usneš a občas někam přijdeš pozdě. To se stává. Pravdou však je, že to nedělá nejlepší dojem a může to pořádně zamávat tvou reputací. Ani nutnost se ráno honit nemusí být zcela cestou, jak během dne okouzlit. Pokud si přivstaneš, máš spoustu času na to, abys z bytu vyšel správnou nohou a tip top připravený na všechny výzvy, které tě čekají. Ať už jde o práci, rande nebo zápas.

5. Můžeš být zdravější

Je jedno, jestli je to krátký běh, plnohodnotná návštěva posilky nebo sto kliků na koberci. Každý správně fungující stroj je nejtěžší dostat do pohybu, ale když se to podaří, pak už vše běží jako po másle. Ráno máš, jak bylo zmíněno, maximum energie, večer se ti po těžkém dni spíše do fitka nebude chtít jít, a tak nevidím jediný důvod, proč by cvičení nemohlo a nemělo být jednou z prvních věcí, které v daném dni vykonáš.

 
Freelanceři chodí spát pozdě a vstávají před obědem. 5 důvodů, proč se vyplatí vstávat dříve a jeden důvod, proč ne
Zdroj: Pexels.com

 

Ok, tak už máme za sebou pár důvodů, proč se vyplatí si přivstat. V každém případě je takové vstávání peklo. Jak tedy zařídit, aby se ti dařilo vstávat dříve?

1. Vyspi se pořádně

To, že chceš začít vstávat dříve znamená, že potřebuješ jít v první řadě spát dříve a to je často větší problém, než vstát. Večer je všechno takové příjemné, všichni se ti věnují, je toho tolik, co toužíš dělat. Jinak to nejde, pokud to myslíš s tímto rozhodnutím vážně, budeš muset jít spát někdy kolem 10-11, respektive ještě dříve. Pokud to budeš ignorovat a budeš se spoléhat na 3-4 hodiny spánku denně, můžeš klidně vstát o páté a udělat vše co je třeba, ale dříve či později tě to doběhne. Ne nadarmo se říká, že každá hodina spánku před půlnocí se počítá za dvě.

2. Vyspi se pořádně

Stejný název, ale tentokrát mluvím o kvalitě a ne kvantitě spánku. Aby sis kvalitně oddechl, potřebuješ režim. Ono spát každou noc osm hodin denně je super, ale dělat to pravidelně od 22:00 do 6:00 je podstatně lepší. Poslední hodinu před spaním bys měl oželet elektroniku a věnovat se meditaci, knížce či procházce. Eliminuj všechny zdroje světla, zabezpeč, abys měl v pokoji dostatečný chlad a odstraň všechen možný hluk. Výsledek? Tak perfektně se už v životě nevyspíš.

Freelanceři chodí spát pozdě a vstávají před obědem. 5 důvodů, proč se vyplatí vstávat dříve a jeden důvod, proč ne
Zdroj: Pexels.com

3. Začni, jak ti to vyhovuje

Někomu vyhovuje vrhnout se do věcí po hlavě a rovnou vstávat v 5 ráno, jinému zase vyhovuje posouvat si budík každý den o 15 minut dříve a postupně se adaptovat. Pokud si myslíš, že máš dostatek disciplíny a dokážeš říct ne, když se tě každá buňka těla bude snažit dostat zpátky do postele, tak to udělej. Jinak raději postupně.

4. Odpusť si selhání

Kdyby vše fungovalo jako ve filmech a v knížkách, tak jsme všichni milionáři. No nefunguje. Jsme obyčejné lidské bytosti, které dennodenně bojují proti našemu vnitřnímu hlasu, který žádá trochu víc odpočinku, trochu více zábavy a trochu víc nicnedělání. Pokud se ti nepodaří jednou vstát včas (a to se ti tedy pravděpodobně stane), neznamená to konec světa a neznamená to ani to, že to máš vzdát. Není třeba být na sebe příliš přísný, je třeba se jen snažit, aby se to stávalo co nejméně. Stávat se to bude.

Co ti ale v motivační knížce neřeknou?

Okej, už jsme si objasnili výhody brzkého vstávání a jak na to, ale je jedna věc, která v self-help knížkách napsaná není. Všichni se chceme cítit jako hrdinové, všichni chceme skočit z letadla, všichni chceme vyzkoušet různorodé věci a všichni chceme být lepší než ostatní. No vstávat násilím brzy ráno jen proto, že to tak dělá nějaký podnikatel, nebo proto, že jsi našel silný obrázek na motivační stránce? Nezapomínej na to, že jakákoli udržitelná změna musí zapadat do tvého životního stylu. Vstávat ve 4:45 nebo 5:00 je pro člověka, který to dělat nemusí, extrém. A je to povahový rys naší generace, naše touha hnát všechno do extrémů. Jako při cvičení. Člověk, který léta necvičil a má výraznou nadváhu, má najednou tendenci řešit, jestli vymění brambory za batáty a zda je lepší hnědá nebo bílá rýže. Ne kámo, stačí se hýbat a jíst méně, nesprávný typ brambor není ten problém.
 
Možná nepotřebuješ vstávat o páté, možná ti stačí vstát v 8:00 místo 11:30. Pokud jsi DJ a domů chodíš o 3 ráno, vstávat brzy jen proto, že někdo napsal, jak je to cool, je hloupost. A ono v zásadě, pokud jsi schopen udělat si svou práci, tak je úplně jedno, kdy vstaneš. Vstát v 5:00 je super, protože je větší šance, že své povinnosti vykonáš, ale zákonitě to neznamená, že při vstávání o 12:00 podáš horší výkon. Možná máš dost disciplíny, možná ti to prostě vyhovuje, neomezuj se. Je to v první řadě tvůj život, pokud chceš být lepším člověkem, zaváděj do něj jen to, co tam může organicky zapadnout.

Domů
Sdílet
Diskuse