Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2017 11:18
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Objevili vědci stopy po mimozemském životě? Planetka Ceres má na svém povrchu organické materiály

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

V případě nálezu byť jen miniaturních žijících tvorů bychom konečně mohli prohlásit, že život ve vesmíru se nenachází jen na Zemi, ale i v jiných končinách.

Po dlouhých měsících odmlky se znovu hlásíme s nejnovějšími informacemi ze zkoumání planetky s názvem Ceres, které se věnujeme již dlouhou dobu, protože věříme, že na jejím povrchu mohou vědci objevit průlomovou věc. Zpočátku se zdálo, že půjde pouze o běžné zmapování nemalého tělesa nacházejícího se mezi Marsem a Jupiterem, avšak stalo se něco neočekávaného. Když dorazili na Zemi první snímky ze sondy Dawn, nastal ve vědeckých kruzích zmatek. Podle nich se má na tamním povrchu nacházet něco lesklého a lákavého neznámého původu. Výzkumníci kontrolovali přístroje, zjišťovali, zda se jedná o chybu, ale všechny technologie pracují, jak mají, a proto máme před sebou možná největší vesmírný objev za poslední desetiletí.

Takovéto snímky byli k dispozici v loňském březnu:

Objevili vědci stopy po mimozemském životě? Planetka Ceres má na svém povrchu organické materiály
Zdroj: NASA

 

Protože nešlo o chybu, odborníci se začali pokoušet hledat co nejracionálnější vysvětlení. Co se nachází v kráteru Occator? Uvažovali o možnostech kryovulkánů, gejzírů vodní páry, solných pláních, ledu, světlých horninách a podobně. Nikdo ze zúčastněných by ani za jedno tvrzení nedal ruku do ohně, protože ani jedna z možností se nedala na 100 % dokázat. Jako poslední se vždy naskýtá teorie o jakékoliv formě mimozemského života, avšak té se velké naděje, jako vždy, nedávaly. Až do dnešních dnů, kdy došlo k dalšímu přelomovému objevu. 

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Mezinárodní tým vědců totiž objevil v oblasti o rozloze 1 000 kilometrů čtverečních v blízkosti kráteru Ernutet organické látky! Jde konkrétně o uhlovodíky, metan a aminokyseliny. Nalezené alifatické sloučeniny jsou křehké, což potvrzuje, že pocházejí pouze z Ceresu a ne z jiného tělesa. Také i přítomnost solí, amoniaku či ledu naznačuje, že planetka má vynikající podmínky pro evoluční abiogenézu, tedy nejuznávanější teorii vzniku života. Na níže přiloženém obrázku se můžete podívat na záběr z dílny NASA ukazující přítomnost organických materiálů na povrchu (zvýrazněné růžovou barvou).

Objevili vědci stopy po mimozemském životě? Planetka Ceres má na svém povrchu organické materiály
Zdroj: NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF

Jak se bude vyvíjet situace dál? Je možné, že jednoho dne budou na Ceresu objeveny alespoň nejprimitivnější formy života? Zbývá nám jen čekat a doufat.

Domů
Sdílet
Diskuse