Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2017 16:36
Čas čtení 0:00
johnnybravo

V káhirském slumu objevili 3000letou sochu faraóna Ramsese Velikého. Archeologové nález označují za jeden z největších v historii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Socha ležela ve vodě uprostřed rozestavěných budov a bahna.

V jedné z chudších čtvrtí egyptské Káhiry s názvem Matariya se archeologům podařilo vykopat cosi, co by se dalo považovat za mimořádně významný nález. Mezi rozestavěnými budovami a hromadami bláta se díky poctivé práci archeologů a hrubé síle bagrů postupně začaly objevovat úlomky a nakonec i několik obrovských částí sochy, která s největší pravděpodobností zobrazuje nejznámějšího egyptského faraóna všech dob Ramsese Velikého. Socha dosahuje výšky až neuvěřitelných osm metrů a vyrobena byla z křemence, což však stále nevysvětluje to, proč trvalo tak dlouho, než ji někdo vykopal. Archeologové nejprve narazili na dolní část sochy, pak na kus hlavy a postupně se jim před očima zjevila i další část hlavy společně s korunou, okem či uchem.


Odborníci se po nálezu shodují, že pokud archeologové dokáží původ této sochy, půjde zřejmě o jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů vůbec, protože socha Ramsese Velikého skvěle charakterizuje to, jak pevnou rukou vládl svému lidu. Faraón stál v čele Egypta od roku 1279 do roku 1213 před naším letopočtem a když se konečně jeho 67 let trvající vláda chýlila ke konci, zanechal Egypt ve zvelebeném stavu, nechal postavit obrovské množství chrámů a vychoval prý tolik dětí, kolik ještě žádný jiný faraon před ním. Kromě Ramsese Velikého se na stejném místě našla i 80centimetrová socha faraóna Sethiho II., který byl Ramsesovým vnukem, což jen nahrává teorii o tom, koho by měla 8metrová socha zobrazovat. Egyptské úřady již přislíbily, že pokud experti dokáží původ a to, že socha skutečně zobrazuje Ramesse Velikého, pak ji nechají vystavit u vchodu muzea Grand Egyptian Museum už příští rok.



Domů
Sdílet
Diskuse