Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. března 2017 20:54
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky

TECH IPHONE
Uložit Uložené

9 řešení pro ušetření cenné paměti.

Všichni to dobře známe. Během trávení času s přáteli či rodinou se vám naskytne perfektní moment, který stojí za zachycení a když se právě vy rozhodnete vytáhnout telefon, zjistíte, že na vašem zařízení není absolutně žádné volné místo pro další záběr. Rychle se pokoušíte vymazat méně cenné fotografie či videa, ale původní okamžik už dávno ztratil své kouzlo. Vlastnit 16 či 32GB model dokáže pořádně ztrpčit život a spokojit se pouze s několika objemnějšími aplikacemi a menší knihovnou fotografií u tak drahého smartphonu nemusí být jednoduché. Pár tipů a triků však přeci jen máme.

Pravidelně přeinstalovávej aplikace

Už dávno jste nenainstalovali žádnou novou aplikaci a přece vám nezbylo žádné volné místo? Neuvědomujete si však, že váš telefon se postupně nabaluje. Za ztrácení volné kapacity může vytváření a ukládání dat, které mohou klidně i několikanásobně předčit samotnou velikost appky. Na screenshotu níže uvádíme příklad Instagramu se zapnutým offline ukládáním prohlížených fotografií. Řešením je jednoznačně opakované přeinstalování vybraného softwaru. Konkrétní adepty najdete v Nastavení -> Obecné -> Úložiště a využití iCloudu -> Spravovat úložiště.

Ušetřit 1,16GB dat přeinstalováním Instagramu stojí za těch pár kliků

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: iOS

Maž přebytečný obsah aplikací

Ne vždy je třeba vymazat celou aplikaci a bez přístupu k internetu byste si tak či onak z App Storu nic nestáhli. Když se však podíváte do Boomerangu, VSCO, iBook či Netflixu, zjistíte, že si v nich ukládáte obsah, který už více nepotřebujete. Pokud nechcete ve svém telefonu skladovat záběry na třech místech současně spolu s přečtenými knihami a zhlédnutými seriály, prostě je vymažte. Vaše paměť vám poděkuje.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Využívej bezplatné iCloud úložiště

Každý iOS uživatel má nárok na bezplatné úložiště iCloud s celkovou kapacitou 5GB. Nepovažujeme to za žádné horentní číslo, každopádně, jeho šikovným využitím opět ušetříte cenný prostor pro další zhotovený obrazový materiál. Podstatou je zálohovat fotoknihovnu, čímž uvolníte paměť a stále budete mít cloudový přístup k vašemu dílu. Dávejte si však pozor, co na iCloud nahrajete, abyste se náhodou neocitli v dalším úniku nahých fotek kolujících po internetu. Funkci spustíte v Nastavení -> Fotky a Fotoaparát-> Knihovna fotografií na iCloudu a ukládaná data dokážete spravovat po přihlášení iTunes účtem na iCloud.com. Ideální způsob, když nemáte po ruce žádný počítač na vytvoření zálohy.

Povolením funkce se vaše knihovna bude nahrávat na vzdálený server až do naplnění úložiště

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Nižší kvalita ve Spotify

Pokud vlastníte ne zrovna nejkvalitnější sluchátka, mezi které se odvážíme zařadit i kabelové Earpods nacházející se v balení spolu s iPhonem, a zároveň disponujete prémiovým Spotify účtem, popřemýšlejte nad nižší kvalitou stahovaných písní. Změnou kvality z Extreme na High zredukujete velikost vaší hudební knihovny až o 50 %! Samozřejmě, je nám jasné, že kvalita půjde o něco dolů, ale zopakujeme, ne všechna sluchátka si dokáží této změny výrazněji povšimnout. V případě Apple Music bohužel nemáte na výběr.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Netoč 4K, když ho nemáš kde přehrát

Nahrávat snímky ve 4K bez možnosti přehrávání obsahu na displeji s vyšším rozlišením než FULL HD, je podle nás maximálně zbytečné. Přidané detaily si totiž nemáte kde vychutnat a na rozdíl od 1080p skladujete v zařízení soubory s hrozivou velikostí dat. Změnou nahrávání ze 4K na FULL HD ušetříte každou zachycenou minutou až 245 MB dat (v případě 1080p 60fps "pouze" 175 MB)! Nevyužívejte funkci jen proto, že můžete.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Vymažte nativní aplikace

Po aktualizaci na iOS 10 už nemusíte trpět nativní (rozuměj předinstalované) aplikace a bez problémů se jich zbavíte stejným jednoduchým způsobem, tedy podržením prstu na displeji. Odstranit lze celkem 23 aplikací, které vám sice příliš místa neuvolní, ale pokud bojujete o každý megabajt a ve vašem telefonu pro ně nenacházíte využití, volba je jasná. Dávejte si však pozor, co všechno odstraníte. Mohlo by vám to zkomplikovat fungování telefonu.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: iMore

Používej Facebook, Twitter nebo Gmail jen přes prohlížeč

Tento bod doporučujeme hned ze dvou důvodů. Facebook nám spolu s dalšími sítěmi dokáže zkonzumovat během dne až příliš mnoho drahocenného času a zároveň zabírá v telefonech nemalou část místa. Tím, že Facebook nebudeme mít k dispozici přímo na obrazovce, zůstaneme líní neustále vypisovat jeho adresu v prohlížeči a když k tomu přidáte i Twitter, Instagram nebo Gmail, zjistíte, že jste si podstatně polepšili s volnou pamětí.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Vymažte duplicitní HDR fotografie a série fotografií

Fotografovat spolu s HDRkem nebo zachycovat celé série podržením prstu na spoušti (Burst mode) a následně vybrat tu nejlepší, lze považovat za skvělé vychytávky moderních smartphonů, ale faktem je, že čím jednodušší vytváříme fotky, tím méně se hrneme do jejich úprav, třídění a konec konců je necháváme bez povšimnutí uložené v mobilních knihovnách. Zkontrolujte, zda se ve vašem telefonu nenacházejí zbytečné série stejných okamžiků a nezapomeňte ani na duplicitní HDR fotografie.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: www.iphonehacks.com

Pročistěte SMSky, mailu a nezapomeň ani na poznámky a safari

Když začnete podrobně sledovat správu vašeho úložiště, zjistíte, že poznámky se v něm nenacházejí. Přesto jejich vysoký počet dokáže uvolnit několik desítek megabajtů a spolu s vyčištěním zpráv a mailů se opět dopracujete k čistšímu telefonu. Nezapomínejte však ani na historii a uložená data z procházení v Safari a pročistěte je v Nastavení -> Safari -> Smazat historii a data stránek.

Nedostatek místa na tvém iPhonu? Vyzkoušej tyto tipy a triky
Zdroj: Sirius
Domů
Sdílet
Diskuse