Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2017 8:46
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Šílený Frankie svým nepřátelům trhal zuby kleštěmi, za zdmi věznice nakonec proseděl 42 let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Frank Fraser patřil mezi poslední gangstery ze staré školy.

Zločin ho přitahoval už od útlého dětství a nevzdal se ho ani ve stáří. Frank „Frankie“ Fraser byl gangsterem ze staré školy, který si i přes svůj nízký vzrůst dokázal vybudovat silné jméno. Za svůj život strávil ve vězení 42 let, ale když byl na svobodě, vypadalo to, že se pokouší najít pro policii záminku poslat ho tam opět. Celkem byl usvědčen z 26 trestných činů a aby toho nebylo málo, 3krát byl prohlášen za psychicky nemocného. Není se čemu divit, vždyť jeho oblíbené praktiky zahrnovaly zejména používání břitvy a kleští na trhání zubů, což jeho protivníkům nedávalo velké šance na úspěch. Kromě toho byl za svou dlouhou kriminální kariéru účastníkem vývoje mnoha londýnských gangů.

Šílený Frankie svým nepřátelům trhal zuby kleštěmi, za zdmi věznice nakonec proseděl 42 let
Zdroj: Frankie Fraser's Last Stand / Talent TV South

Na jeho zločinecké dráze se podepsaly zejména dvě věci. První z nich byla čtvrť, v níž malý Frankie vyrůstal. V sousedství byste jen těžko hledali poctivé a slušné spoluobčany, měla totiž velmi špatnou pověst. Na správné výchově nepřidala ani začínající válka, která byla podle Franka jeho šťastným životním obdobím. Kromě toho, že měl jen těsně před dovršením dospělosti, většina policistů byla poslána do armády, a tak do policejních řad nebylo moc z čeho vybírat. Ochrana majetku a obyvatelstva vypadala v těch letech všelijak, což se mladému Frankovi náramně líbilo. Bombardování a útoky navíc poskytly mladým loupežníkům dokonalé krytí. Spolu se svými kamarády vykrádal domy lidem, kteří utíkali před smrtí. Cizí jim však nebyly ani obchody naplněné nejrůznějším zbožím. Stačilo jen rozbít výklad nebo někdy ani to ne, protože už byl rozmetaný široko daleko. Na jeho kostrbaté životní cestě se v začátcích přičinila i máma, jejíž neduh spočíval v přílišné naivitě. Pokaždé, když přinesli se sestrou pár uloupených liber, máma si myslela, jaké to štěstí mají její děti, že stále na ulici nacházejí ztracené peníze.

Šílený Frankie svým nepřátelům trhal zuby kleštěmi, za zdmi věznice nakonec proseděl 42 let
Zdroj: Mad Frank / Gangster Videos

Frank našel v zločineckých organizacích svůj druhý domov. V začátcích pracoval jako osobní strážce londýnského gangstera Billa Hilla, u kterého měl zajímavé finanční podmínky. Byl totiž placený od stehu, který svou břitvou nepříteli způsobil. Jeden steh se rovnal jedné libře. Spolupodílel se však i na bankovních loupežích, díky kterým občas pobýval ve vězení a občas zase na svobodě. Nabýváním nových dovedností a zkušeností vyměnil i zaměstnavatele. Billa Hilla opustil, aby mohl následně sloužit bratrům Richardsonovým, čímž se posunul o stupínek výše. Richardsonovi totiž vykonávali kriminální činnost promyšleněji a inteligentněji. Své kšefty měli v chemickém průmyslu, herních automatech, na vrakovišti, ale také vlastnili důl v Jižní Africe. Frank byl jako gangster velmi loajální a na zločinecké skupiny nedal do konce života dopustit. Sice byly v očích lidí vnímány velmi negativně, ale on tvrdil, že své teritoria spravovali mnohem lépe, než bylo v kompetenci oficiálních úřadů. Navíc díky jejich přítomnosti téměř úplně vymizely drobné kriminální delikty. Pravidla nebo spíše zločinecký kodex sestával z jednoduchých pravidel a kdo se podle nich řídil, neměl větší problém. Ženy, děti, ale i starci byli při vyřizování účtů absolutně tabu. Všechny problémy si zločinci vždy řešili mezi sebou, což bylo nejlepším možným řešením. Frankie miloval zejména vytrhávání zubů svými pověstnými kleštěmi.
 
Únosy, mučení, vydírání, loupeže. Zkrátka kriminální aktivita všeho druhu kolovala Frankovi v žilách. Svůj poslední pobyt za vězeňskými zdmi dokonal v roce 1989, když mu bylo 66 let. Celkově si odseděl 42 let za 26 trestných činů, které mu úřady byly schopny dokázat. Kolik jich však mohlo být ve skutečnosti si nikdo netroufá ani odhadnout. Počátkem 90. let se z něj postupně stávala celebrita. Dostával pozvánky do televizních show, ale také se o jeho život zajímali dokumentaristé. Stal se tím pověstným gangsterem ze staré školy, ke kterým si lidé zřejmě vybudovali určitý druh sympatií. Skrze svého přetrvávajícího obchodního ducha nakonec začal organizovat po Londýně exkurze. Nešlo však o typické památky a turistická místa, ale lokality spojené se zločinem. V minibusu tak s partami nadšených posluchačů jezdil po různých, krví posetých místech. Fanoušci ale nebyli jediní, kdo odrostlého gangstera pronásledovali. V patách mu byli i dávní nepřátelé, u kterých přetrvávaly nenávistné pocity. V roce 1991 vše vyvrcholilo pokusem o vraždu. Útok však Frank přežil, za oběť padl jen kus jeho čelisti.

Šílený Frankie svým nepřátelům trhal zuby kleštěmi, za zdmi věznice nakonec proseděl 42 let
Zdroj: flickr.com/Lewis Wickes - ilustračné foto

Své pověsti nebyl nic dlužen ani v pokročilém stáří, které trávil v domově důchodců. Spokojený penzista si užíval vytyčený týdenní režim, co mu srdce dovolovalo. Snídaně, oběd, večeře, víkendové dezerty a pohoda v jeho koženém křesle u okna. Když tam však jednoho dne nachytal někoho jiného, neudržel se a ihned zvýšil hlas. A nezůstalo jen u toho. Arthur, jak se dotyčný jmenoval, totiž svou situaci nepřehodnotil, a tak ho Frank bez milosti stloukl. Přivolaná policie se toho ale moc nedozvěděla, protože většina místního osazenstva trpěla demencí nebo velmi špatnou pamětí. Frank Fraser nakonec zemřel 26. listopadu 2014 poté, co upadl do kómatu a už se neprobral.

Domů
Sdílet
Diskuse