Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2017 21:15
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Poškrábané displeje budou historií. Američtí vědci vyvinuli ochranný materiál, který se sám opravuje

TECH VĚDA
Uložit Uložené

Věda nám chce zjednodušit život.

Dnešní high-end smartphony jsou rychlé, jsou také pěkné a také dobře fotí. Ale pokud bychom měli mluvit o ochraně dotykového displeje, tak snad každý jeden uživatel již alespoň jednou zažil příhodu, během níž se mu buď rozbilo, nebo v lepším případě poškrábalo přítomné sklo, ačkoli nám výrobce při koupi sliboval nadstandardní fyzickou odolnost. Vyhneme se tomu pouze tehdy, pokud zažitý materiál zamění za odolnější alternativu.
 
Existuje však i jiná možnost, a tou je materiál, který si vzniklé škrábance opraví úplně sám.
 
Ano, o samoopravitelné konstrukci z plastu jsme už něco slyšeli, zejména v souvislosti s modelovou řadou smartphonů LG G Flex. Jak ale píše web BusinessInsider, plastu chyběla jedna základní vlastnost - vodivost. Bez ní materiál nelze použít jako ochranu zobrazovacího panelu s dotykovými kapacitami. Výsledek práce vědců z americké University of California proto nyní celkem pochopitelně zaujal pozornost nejednoho giganta z mobilního průmyslu.

Poškrábané displeje budou historií. Američtí vědci vyvinuli ochranný materiál, který se sám opravuje
Zdroj: Wang Lab

Nový materiál, za kterým vědci stojí, totiž slouží jako dobrý vodič, disponuje vysokou fyzickou flexibilitou a když ho rozdělíme na dvě části, ty se po několika hodinách čekání opětovně vzájemně spojí. A podobná magie funguje i u škrábanců, například od klíčů, což zajišťuje speciální (ion-dipole) interakce mezi ionty a molekulami revolučního vynálezu z USA. Vyžití také najde při výrobě baterií, díky čemuž mohou výrobci mobilních zařízení předejít podobným problémům, jaké nedávno pochovaly Samsung Galaxy Note7.
 
„Samoopravitelné materiály možná vypadají, že jsou ještě daleko od skutečné aplikace v praxi, já však věřím, že již brzy přijdou mezi nás jako součást telefonů. V rozmezí tří let přijde na pulty obchodů několik samoopravitelných produktů, které navždy změní naše každodenní životy.“
 
Kdy přesně tento speciální ochranný materiál uvidíme na spotřebitelském trhu, zatím nikdo neví, ale do roku 2020 určitě. Jelikož jde o jeden z nejfrekventovanějších způsobů fyzického poškození, Samsung, Apple a další známé značky udělají vše pro to, aby se jim dostal do rukou co nejrychleji.

Domů
Sdílet
Diskuse