Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2017 10:18
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Hi-tech iPhone s Androidem.

Každý renomovaný výrobce chytrých mobilních telefonů chce najít ten nejvhodnější způsob, jímž by své produkty odlišil od stále nebezpečné konkurence. Někdo to tento rok zkusil kombinací obrovských displejů a malých konstrukcí, a někdo jiný zase zvolil nadstandardní foto výbavu, což se týká především prémiově zpracované novinky od giganta Huawei. Jelikož ale specifikace modelu P10 známe už déle, nastal čas, abychom se podívali na to, zda si tento čínský fešák vede dobře i při každodenním používání.
 
Jak je již zvykem, generační nástupce za loňskou vlajkovou loď P9 přináší opět o něco vyšší výkon, lepší výdrž, slibuje kvalitnější záběry a co se týče vizuálního provedení, tak vám snad každý, kdo ho viděl na vlastní oči, bez váhání řekne, že vypadá téměř úplně jako iPhone 6, novější 6s nebo loňský iPhone 7. A je to opravdu pravda.

 

TOP konstrukce, ale povědomý vzhled

Tělo Huawei P10 nebo jeho rozměrnějšího sourozence P10 Plus sestává z precizně vyrobené hliníkové unibody konstrukce, která může nabýt tři různé povrchy. Jeden se navíc vyrábí speciálním strojírenským procesem, kde do práce zapojují průmyslové diamanty. Vše záleží už jen na tom, po jaké barvě sáhneme. Těch je k dispozici až 6, a to včetně zlaté, zelené nebo modré, za nimiž stojí spolupráce s prestižní PANTONE Color Insitute, takže splňují nároky aktuálních trendů.

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik
Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Do mých rukou se dostala kombinace zlaté a bílé (přední strana), a musím říct, že jsem dechberoucí podobnost s téměř tři roky starým průmyslovým designem kalifornského jablíčka musel pár minut opravdu rozdýchávat.

Rozměry: 145.3 x 69.3 x 7 mm (153.5 x 74.2 x 7 mm)

Váha: 145 gramů (165 gramů)

Materiál: sklo Gorilla Glass 5, hliník

 

Ne, smartphony nejsou ošklivé, právě naopak, P10 je skutečný šperk. Když ho chytíte do rukou, ihned víte, že držíte prémiový produkt. Nikde nic nevrže a hardwarová tlačítka znějí až tak, že jsem je občas začal mačkat bez jediného pádného důvodu. Na zadní straně mi však chyběl snímač otisku, který přesunuli dopředu pod displej, a musím uznat, že je opravdu rychlý. Někomu toto umístění možná vyhovuje, u mě to - i po vizuální stránce - platí přesně naopak.
 
Narážím spíše na to, že tak ostřílený výrobce má na víc, než se v roce 2017 pouze inspirovat úspěšným, ale už poměrně zastaralým vizuálním provedením konkurence, které navíc okopírovali už snad všechny lokální značky z Číny. Stačilo se jen držet charakteristických rysů předchozí generace, které po vizuální stránce téměř vůbec nic nechybělo.
 
Přední strana P10 obsahuje celkem výrazné notifikační světlo a co se týče kvality zabudovaného reproduktoru či sluchátka, jde o úroveň, jaká je v té nejvyšší třídě doslova povinností.

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik
Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

LCD, který je radost pozerat 

U úhlopříčky jsou na výběr dvě možnosti. Buď sáhneme po kompaktní 5,1palcové, nebo jsme náročnější a zvolíme 5,5palcovou alternativu, kterou je vybaven dražší model P10 Plus s Quad HD rozlišením. Zobrazovací technologie je v obou případech IPS LCD, co mě v éře AMOLED displejů tak trošku zklamalo. Kvalita a možnosti celou situaci ale nakonec aspoň trošku zachránily.
 
Full HD panel z menšího P10 se rozhodně nemá za co stydět. A platí to jak o reálně podaných barvách (tedy až na tu černou - vypnutý pixel je vypnutý pixel) nebo minimální či maximální úrovni jasu, tak i o jeho automatické regulaci a také o doslova ukázkové přesnosti dotyku, v čemž zřejmě má prsty nový algoritmus z ještě poměrné čerstvé nástavby EMUI 5.1.

Uhlopříčka: 5,1", případně 5,5"

Rozlišení: Full HD, případně Quad HD

Technologie: IPS LCD

Nastavení zobrazení nabízejí integrovaný spořič zraku neboli redukci modrého světla, které nám může večer zkomplikovat usínání. Rovněž zde je k dispozici detailní regulace úrovně teploty zobrazované barvy, takže pokud by někomu základní nastavení náhodou nesedělo, může si je kdykoliv přizpůsobit podle svých představ.

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Fotoaparáty, jaké jinde nenajdete

Když na smartphonu uvidíte název jednoho z největších průkopníků v branži s fotoaparáty, tak je zcela jasné, že nejde jen o levný marketingový tah. Těžko vybudovaná značka by si totiž slabou kvalitou mohla velmi snadno pokazit image. Co to tedy znamená?
 
Ať už přední nebo zadní, fotoaparáty smartphonu Huawei P10 mají v záloze docela slušnou páku - certifikaci německé společnosti Leica s více než 100letou historií, která formálně zajišťuje, že to, s čím fotografujeme, opravdu patří v mobilním průmyslu na úplný vrchol. A já po několikadenním testování nemohu nic jiného, než souhlasit.

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Hlavní fotoaparát na zadní straně, který sestává z dvojice vzájemně spolupracujících foto senzorů s Leica optikami, nemá absolutní problém s jakýmkoli prostředím. Nemalou výhodou zde je, že jsou k dispozici dvě celkem důležité technologie - fázové automatické zaostřování a zaostřování prostřednictvím zabudovaného laseru. Jedno je dobré při denním světle, druhé zase po západu slunce. Můžete s ním tedy fotit od rána do večera a téměř pokaždé vyhotovíte záběry, které bezpochyby budou lahodit očím i zkušenějšího fotografa. Ne, není to DSLR, ale alespoň ho máte vždy po ruce.

Rozlišení: 12 (RGB) a 20 (Mono) megapixelů

Clona: f/2.2, případně f/1.8

Výbava: optická stabilizace obrazu, optika Leica, laser AF, PDAF

Nejde však o ledajaký duální fotoaparát, protože Huawei opět zvolil osvědčenou kombinaci RGB a Mono senzoru, které vzájemně kombinují získané informace do jednoho společného záběru. Jelikož se jeden věnuje pouze barvám, ten druhý ho odlehčuje v zachycování detailů souvisejících se světlem. Každý je tedy specializovaný pouze na jednu oblast a ta druhá ho vůbec nezajímá, což potom logicky uvidíte na nadstandardní kvalitě fotografií v podobě bohatých detailů, nadstandardního množství světla (P10 Plus je díky nižšímu clonové číslo ještě lepší) či reálných barev.

 

Certifikaci společnosti Leica se tentokrát nevyhnul ani selfie foťák z přední strany, který nabízí 8 megapixelů a zajímavou funkcionalitu k přepínání do širokoúhlého režimu. Pokud smartphone zjistí, že je v záběru příliš mnoho lidí, udělá to automaticky. A i zde musím uznat, že je v tom opravdu dobrý. V kvalitě se zase s přehledem vyrovná hlavním foťákům smartphonů ze střední třídy, ať už je je noc, šero nebo pěkný slunečný den.
 
Po softwarové stránce máme v obou případech bohatou nadílku různých foto režimů, jako je panorama, HDR, speciální efekty, sken dokumentu, noční záběr nebo režim pro profesionály, kde si manuálně nastavíte hodnotu ISO, délku uzávěrky či manuálně zaostříte. A za zmínku určitě stojí i režim Portrét, se kterým uděláte na mobil doslova fascinující fotky s takzvaným bokeh efektem. Aplikace fotoaparátu dostala pěkně vypadající a opravdu intuitivní uživatelské prostředí, kde nebude mít problém s orientací ani technicky méně zdatný uživatel, přičemž nabízí hned několik opravdu pěkných filtrů (hlavně černobílých) s živým náhledem.

Strojové učení + Kirin 960

S umělou inteligencí se poslední dobu jakoby roztrhl pytel, protože ji můžeme vidět zařazenou v arzenálu více známých produktů, a to od moderního smartphonu vybaveného pokročilým virtuálním asistentem, až po aplikaci na chatování, kde nám sama od sebe navrhuje vhodné smajlíky či další způsoby interakce s druhým účastníkem konverzace. Huawei ji však využil tak trošku netradičním způsobem - na sofistikované zvýšení výkonu.

Čipset: Kirin 960 (včetně „machine learning“)

RAM: 4, případně 6 GB (Ultra Memory)

Úložisko: 32, 64 alebo 128 GB + microSD do 256 GB

P10 a P10 Plus pohání vlastnoručně vyvinutý i vyrobený hi-tech čipset Kirin 960, kterému může asistovat až 6GB operační paměť s taktéž vlastní technologií Huawei Ultra Memory. Tato RAM inteligentně přiřazuje priority jednotlivým aplikacím, a tím určuje, zda v paměti zůstanou, nebo ne, díky čemuž uvolní více prostoru pro ty nejpoužívanější.

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Přidejte si ještě k tomu nejnovější (a ukázkově vyladěný) Android 7 Nougat včetně kapacit takzvaného strojového učení a vznikne vám z toho opravdu, opravdu slušná hardwarově-softwarová kombinace, kterou momentálně vůbec nic nepřekvapí. Nejlepší na tom ale je, že čím více smartphone používáte, tím by měly být reakce systému rychlejší.
 
Můžete si nainstalovat tu graficky nejnáročnější mobilní hru nebo neustále přepínat mezi aplikacemi, nepostřehnete žádné zpomalené reakce, a ani nic podobného. Otevírání appek probíhá doslova bleskovou rychlostí. Ještě ani nedáte prst pryč z ikonky a už máte před sebou na displeji otevřené její uživatelské prostředí. Takto vypadá příklad, jak by měly fungovat úplně všechny, nejen high-end smartphony s operačním systémem od Googlu. Palec nahoru pro Huawei.

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Jeden den s přehledem

3 200mAh baterie 5,1palcového modelu, který jsem testoval, zvládla těch 12 až 14 hodin celkem slušné zátěže. Když jsem se ale snažil smartphone nebrat každých 15 minut do rukou, okolo 16 hodin na jedno nabití zvládl. Zajímavější by určitě byla 3 750mAh kapacita akumulátoru v P10 Plus, ačkoli má vyšší rozlišení. 550 mAh navíc opravdu dokáže nadělat divy.
 
Baterie se nabíjí přes oboustranné USB typu C, čili garance 100procentní úspěšnosti při zapojování nabíječky, která nemá problém doplnit 60 procent za necelých 40 minut (originál z krabice, samozřejmě). Ano, je to opravdu rychlé. 30 procent potrvá asi 18 minut a plná kapacita hodinku a půl. Dnes to už ale můžeme považovat za běžnou součást výbavy high-end modelů s Androidem.

Huawei P10

Pokud si nebudu všímat toho přešlapu s designem či nemoderního poměru mezi tělem a displejem, tak mohu bez obav říci, že P10 v zbývajících oblastech výbavy skutečně exceluje. Tím mám na mysli použité technologie a optimalizovanou nadstavbu operačního systému Android. Ideální smartphone pro ty, kteří chtějí odejít od iOS k zelené konkurenci, ale bojí se, že skočí z bláta do louže. Elegantní vzhled, hi-tech hardware, bleskové reakce, dvě úhlopříčky a tuším i docela obstojná cenovka. 8/10

Huawei P10 najdeš v e-shopu nikita.sk (modrý a čierny)

Výjimečný hardware, tuctový design. Stojí kombinace Huawei P10 a ikonické značky Leica opravdu za to? (Recenze)
Zpět
Sdílet
Diskuse