Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2017 23:08
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Na severu Austrálie objevili 50 nových druhů pavouků. Tančí, jsou jedovatí a dokáží lézt i kolmo po skle

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud jsi v úzkých už jen při pohledu na obrázek osminohé bestie na monitoru, dávej si pozor.

Arachnobici to mají v životě těžké. Malá i větší stvoření s osmi nohama a malými kusadly dokáží nahnat pořádný strach nejednomu z nich. My v Česku máme oproti zbytku světa menší výhodu - na našem území nežijí právě ty nejkrvelačnější pavoukovci, ale společnost nám častokrát dělají tzv. „hajzlové potvory“ a potom všelijací jedinci kdesi v rozích sklepů a opuštěných míst či v lese na pavučinách. Celkově ve světě rozeznáváme až 40 000 jednotlivých druhů, ale v našich končinách jich máme relativně málo. Naštěstí. Co ale naši protinožci žijící v Austrálii? Ano, už jen název samotného kontinentu dodává mnohým představu, že jde o místo, kde se vás všechno snaží zabít.
 
Nejmenší světadíl na světě hostí nejednu osminohou bestii, ale nocě se výzkumníkům podařilo nalézt rovnou dalších 50 nových druhů pavouků. Přišli k nim právě v odlehlých oblastech Cape York Peninsula, kam mnoho lidí nechodí, ale zato v ní žije jiné osazenstvo. Nejdeme si tu teď rozepisovat jejich podrobné charakteristiky, schopnosti a názvy, ale zmíníme alespoň ty nejpozoruhodnější detaily. Mnohé z nich jsou o velikosti talíře, jiné dokáží napodobit mravence či skákat vysoko do vzduchu. Jeden z druhů je dokonce schopen projít bez větší námahy skrz zavřené dveře či postarší okno. Mnoho z nich je i jedovatých.

Kandidát níže na fotce je schopný vyskočit až 50krát výše než je jeho samotná délka. Skutečně obdivuhodné:

Na severu Austrálie objevili 50 nových druhů pavouků. Tančí, jsou jedovatí a dokáží lézt i kolmo po skle
Zdroj: R.Whyte

Ještě co se týče vlastností, další z nově objevených pavouků dokáže lehce vylézt i kolmo vzhůru po skle a nechybí ani jakýsi tanečník vytvářející pohyby jako na tanečním parketu (pro své potenciální partnerky). Zbytek z nich jsou však malí jedinci pojídající maximálně mravence.

Konkrétně tento dokáže lézt, jak jsme již zmínili, kolmo vzhůru po skle, a to díky chloupkům na konečcích svých nožiček:

Na severu Austrálie objevili 50 nových druhů pavouků. Tančí, jsou jedovatí a dokáží lézt i kolmo po skle
Zdroj: R.Whyte

Odteď alespoň víte, co můžete na severu Austrálie očekávat. U nás je situace zatím neměnná, takže můžeme zůstat v maximálním klidu.

Domů
Sdílet
Diskuse