Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2017 10:57
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Dánsko je největším bojovníkem s plýtváním jídla na světě. Za tímto úspěchem stojí jediná žena, které není budoucnost planety lhostejná

ZAJÍMAVOSTI DÁNSKO
Uložit Uložené

Podle Evropské komise se v EU ročně vyhodí až 88 tun jídla, což nás stojí přibližně 4 miliardy korun.

Zatímco drtivá většina evropských zemí dennodenně a stále neúspěšně přemýšlí nad tím, jak budovat ještě silnější ekonomické impérium či jak se ubránit uprchlíkům, kteří k nám chodí krást práci a znásilňovat ženy a děti, Dánsko řeší skutečné problémy lidstva. Obyvatelé této země si totiž uvědomili, že i například takové obyčejné a každému dobře známé plýtvání jídlem může mít zásadní vliv na fungování země. Vždyť mi snad dáte sami za pravdu, že mnohem lépe by se nám žilo v zemi, kde všichni táhnou za stejný konec. Překvapující skutečností je, že za celou touto iniciativou stojí jediná žena. Ta před lety vytvořila Facebookovou skupinu s názvem Stop Spild Af Mad a díky ní spustila obrovskou lavinu.
 
Selina Juul je zakladatelkou neziskové organizace se stejnojmenným názvem jako zmiňovaná skupina a stojí za každým projektem spojeným s redukcí plýtvání jídla, který v dánském království do dnešního dne vznikl. Časem se vypracovala na zásadní postavu v gastronomickém průmyslu a týdně absolvuje množství kampaní, workshopů, ale také konzultací pro různé restaurace a obchodní řetězce, protože ty také pociťují potřebu v tomto oboru světu pomoci. Za vše zmíníme její zásluhu na tom, že dokázala na svou stranu dostat jeden z největších dánských řetězců, který vyřadil z obchodu množstevní slevy, aby lidé neměli motivaci potraviny nakupovat a následně nespotřebovat. Prodejny začaly vážit zeleninu a ovoce a balit je do menších balení a vrhly pozornost i na bezdomovce, kteří jsou vždy v obchodě vítáni.

Dánsko je největším bojovníkem s plýtváním jídla na světě. Za tímto úspěchem stojí jediná žena, které není budoucnost planety lhostejná

Mezi další projekty patří společnost Rub & Stub, která sáhla po možná netradičním konceptu a rozhodla se otevřít si restauraci, kde bude vařit výhradně z přebytečného jídla. To by jinak supermarkety, obchody i farmy vyhazovaly z různých důvodů, což je smutným zvykem snad na celém světě. Podnik najdete v centru hlavního města, kde dobrovolničtí kuchaři připravují chutné jídlo z desítek kil neprodejných potravin denně. Spolupracují s farmami a ty jim vždy velmi ochotně darují to, co si prostě běžný zákazník nevybere. Ať už jsou to drobné brambory nebo velmi velké cibule, vše je to stále plnohodnotné jídlo, které by za jiných okolností a v jiných koutech Evropy skončilo v koši. Tato skutečnost je nejen po té ekonomické stránce více než znepokojující a dokud to někdo neřekne nahlas, tak si to vlastně ani nemáme možnost uvědomit. Všechna jídla přitom vypadají více než dobře a kdyby vám někdo neřekl, o co vlastně v této restauraci jde, pravděpodobně byste neodhalili žádný rozdíl.
 
Organizace postupně začíná měnit oblast působení a v současnosti se věnuje spíše poradenství. Své dlouholeté zkušenosti s první evropskou (a pravděpodobně i světovou) restaurací, fungující jen díky přebytečným potravinám, nyní předávají dále s vírou, že si lidé uvědomí, co všechno dosud dělali špatně. Gastronomická kouzla z jejich kuchyně je možné ochutnat i během pop up akcí a workshopů, kam si mimochodem chodívají vzdělání doplnit i kuchaři z těch klasických restaurací, což samozřejmě vůbec není hanbou.

Dánsko je největším bojovníkem s plýtváním jídla na světě. Za tímto úspěchem stojí jediná žena, které není budoucnost planety lhostejná
Zdroj: Rub & Stub FB

To však stále není všechno. Jen pár minut pěší chůze od netradiční gastro provozovny se nachází další unikát, supermarket Wefood. Jde o první evropský obchod, kde se prodávají výhradně potraviny už odsouzené k vyhození. Na tomto místě najdete každý den úplně jiné zboží a samotná nabídka se odvíjí od toho, kdo co daruje. Zajímavostí je, že skoro vždy jde o prakticky plnohodnotné potraviny, které byly v těch „normálních“ obchodech neprodejné kvůli poškozenému obalu či špatným etiketám. I samotná dánská legislativa tvrdí, že tyto produkty jsou vhodné ke konzumaci, tedy pokud jsou správně označené a nejsou poškozené natolik, že by mohly ohrozit zdraví. No a na atraktivitě přidává i fakt, že ceny potravin jsou často také o více než polovinu nižší ve srovnání s řetězcem.
 
Za zmínku stojí i samotná čísla, protože za první dva týdny prodala jediná pobočka Wefood potraviny za více než 1 milion dánských korun, což je v přepočtu více než 3,5 milionu českých korun. I samotní obyvatelé hlavního města si tuto iniciativu velmi pochvalují a hovoří se o tom, že už brzy by se Dánové mohli dočkat dalších podobných obchodů napříč celou zemí. Tato inspirace sice pochází z Rakouska, tam však bylo hlavním cílem pomoci sociálně slabším, přičemž právě Wefood se snaží být spíše obchodem pro všechny vrstvy a snaží se, aby si i ti bohatší uvědomili, že má význam jít právě touto cestou.

Dánsko je největším bojovníkem s plýtváním jídla na světě. Za tímto úspěchem stojí jediná žena, které není budoucnost planety lhostejná
Zdroj: Wefood FB


Podle Evropské komise se v Evropské unii ročně vyhodí až 88 tun jídla, což nás stojí přibližně 4 miliardy korun. Tato nezanedbatelná částka by se přitom mohla ušetřit velmi jednoduše a stačil by na to dostatečně střízlivý pohled běžného spotřebitele na tuto tematiku. Od našich sousedů se však ještě můžeme učit velmi mnoho a kdoví, možná se jednou budeme podobnými projekty moci pyšnit i my. Jen pro zajímavost, Dánské království během posledních pár let zredukovalo plýtvání potravinami o 25 procent, což je více než ohromující číslo. Za tímto úspěchem stojí nejen ambiciózní žena, ale i uvědomělý národ, kterému budoucnost planety není lhostejná.

Domů
Sdílet
Diskuse