Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. května 2017 10:52
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Je možné vypnout funkci „Zobrazeno“ na Facebooku? Ano, a to celkem jednoduše

TECH
Uložit Uložené

Z doručeného se už nikdy nestane zobrazeno.

Když si zavzpomínáme na Facebook z roku 2009, zjistíme, že jeho prvotní verze nenabízely téměř žádnou z aktuálních funkcí jako například „lajkování“ komentářů, registrování na webech prostřednictvím facebookového účtu nebo známou a rozporuplnou funkci „seen“. Některé z nich jsou užitečnými pomocníky a některé zas ne. Přece jen si myslíme, že bychom se dokázali obejít i bez lajkování a reagování na komentáře a pod-komentáře. Naopak registrování jedním klikem a tedy propojení Facebooku s jinými weby může usnadnit vyplňování často sáhodlouhých registračních formulářů. Vraťme se ale ke starému známému „seen“ nebo „zobrazeno“, pokud chcete. Pozorovat, jak si konkrétní osoba přečte vaši zprávu, ale nehodlá ji poctít odpovědí, může vyvolat určité negativní pocity i v případě, že na očekávanou reakci druhá stranu jednoduše v daném okamžiku nemá čas. Také je to tak trochu invazivní zásah do soukromí a osoba u počítače nebo telefonu okamžitě ví, co momentálně děláte – čtete zprávu. A přestože doporučujeme zprávy označovat jako nepřečtené kvůli přehlednosti toho, co jste už „vyřídili“, respektive nevyřídili, existuje možnost, aby vaše kontakty na sociální síti ztratily přístup ke sledování vaší odezvy. Způsob provedení je až triviální, ovšem je zde malý háček. 

Je možné vypnout funkci „Zobrazeno“ na Facebooku? Ano, a to celkem jednoduše
Zdroj: Facebook

Zakázání „seenu“ pro váš účet lze nastavit pouze na desktopu vyjma mobilní Messenger. K ochraně soukromí je třeba navštívit internetové obchody s rozšířeními pro prohlížeče, například Chrome Web Store. Do vyhledávače zadejte „unseen“ a Google vám okamžitě zobrazí minimálně tři rozšíření, která fungují na principu AdBlocku. Jejich podstatou je blokování adresy (url), pomocí které odešlete informaci o přečtení zprávy. K dalším doplňkům patří zakázání indikátoru psaní zprávy, aplikování „unseen“ i na desktopový Messenger a skrytí času poslední návštěvy, což po sečtení dává druhé straně jedině možnost vidět, zda jste v konkrétním okamžiku online, nebo ne. Rozšíření jsou bezplatná a volně dostupná pro Google Chrome a Mozillu Firefox. Nezapomínejte však, že po zapnutí Messengeru na telefonu jste opět stejně viditelný.

Je možné vypnout funkci „Zobrazeno“ na Facebooku? Ano, a to celkem jednoduše
Zdroj: Sirius
Domů
Sdílet
Diskuse