Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2017 15:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Chemik omylem objevil novou modrou barvu. Za několik měsíců ji budeš moci používat i ty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nádherný odstín je tak modrý, jak jen modrá může být.

Chemik Mas Subramanian pracuje na Oregonské státní univerzitě a už dříve se jeho laboratoři podařilo objevit nový modrý pigment zvaný YInMn Blue, o čemž jsme tě samozřejmě informovali i na našem webu. Dosud se však na veřejnost nedostal, ale to se brzy změní. Jistě si vzpomínáš na pastelky či voskovky, které jsi používal na úmorných hodinách výtvarné výchovy. Kromě toho, že byla sranda rozpouštět je na radiátoru, obvykle pocházely od firmy Crayola, která nedávno oznámila zájem vyrábět z YInMn Blue barvičky.

Objev však nebyl plánovaný, šlo spíše o šťastnou náhodu. Jeden z jeho studentů zkombinoval yttrium (Y), indium (In) a oxid manganatý (MnO). Ty pak zahřál na teplotu přes tisíc stupňů, z čehož vzniklo něco neuvěřitelně modrého. Když si Mas Subramanian uvědomil, že by mohlo jít o nový pigment, okamžitě si na něj vyřídil patent. Díky Crayole však nádhernou modrou můžeš používat i ty, vymění ji za svou dosavadní barvu Dandelion. Jedinečný modrý odstín už využití má, AMD ho začalo používat v grafických kartách. Ve svém počítači či na internetu můžeš nádhernou modrou najít pod hexadecimálním kódem #2e5090, RGB lokace je 45.82, 79.92, 143.51. Poslední modrá barva byla objevena ještě v roce 1802, nazývá se kobaltová modř, připomíná mořskou hladinu po bouři, najdeš ji jako #0047ab.

Chemik omylem objevil novou modrou barvu. Za několik měsíců ji budeš moci používat i ty
Zdroj: Mas Subramanian
Domů
Sdílet
Diskuse