Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2017 10:59
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Muž objevil vikinský poklad a stát mu za to vyplatil v přepočtu 62 milionů korun. Udělal dobře, že se významný nález nesnažil utajit a prodat sám

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Derek svůj objev ihned nahlásil úřadům.

Pokud bys někdy něco našel ležet na chodníku nebo bys například objevil poklad pod zemským povrchem, utíkal bys na úřady oznámit to? V Česku se už traduje, že stát by ti nejraději zabavil vše, co by bylo možné, ale to nebyl případ Dereka McLennana ze Skotska, který ještě v roce 2014 díky svému detektoru kovů narazil na jeden z nejvýznamnějších vikinských pokladů, jaké se kdy na území této země našly. Samotný poklad obsahoval více než 100 předmětů – od náramků přes prsteny až po křesťanský kříž, a i když tehdy mohl Derek vše zatajit a pokusit se jednotlivé kousky prodat někde na černém trhu, okamžitě se rozhodl oslovit úřady a vše jim předal.

Je sice pravdou, že speciálnímu úřadu zabývajícímu se archeologickými předměty trvalo téměř tři roky, než vyřkl výsledek svého šetření, ale Derek se nakonec dočkal a Skotské národní muzeum mu vzápětí vyplatí celé 2 miliony liber, takže zhruba 62 milionů korun. Skotské zákony přitom hovoří jasnou řečí, že nezáleží na tom, kde se poklad najde, ale jen na tom, kdo ho objeví, takže majitel pozemku nemá právní nárok na žádnou část udělených financí. Skotské národní muzeum, kam by nalezené předměty měly putovat, poklad označilo za významný důkaz o tom, co se na tomto území dělo v období kolem 10. století, a tak se Derek může jen a jen usmívat, že byl dostatečně trpělivý.



Domů
Sdílet
Diskuse