Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2017 12:55
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nejbezpečnější rekreační drogou jsou houbičky. Studie prokázala, že právě jejich uživatelé nejméně často vyhledávají zdravotní péči

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Údaje zveřejnila tradiční studie o drogách. Letošního výzkumu se zúčastnilo až více než 120 tisíc lidí z 50 zemí.

Již tradičně se na světlo světa dostaly výsledky každoroční rozsáhlé drogové studie Global Drug Survey, jejímž cílem je získat co nejvíce informací o užívání drog a všem, co s nimi souvisí. Letošní studie se zúčastnilo až více než 120 tisíc lidí z 50 zemí a jedním z nejzajímavějších ukazatelů je ten, který se zabývá nebezpečností jednotlivých látek.

Studie nebezpečnost měří prostřednictvím toho, zda museli po užití konkrétní drogy lidé vyhledat nouzovou lékařskou pomoc a výsledky zřejmě nejsou až tak překvapivé. Až 12 tisíc lidí se v nové studii přiznalo k tomu, že v roce 2016 užívali halucinogenní houby, jenže jen 0,2 procenta z nich uvedlo, že po jejich užití potřebovali okamžitou lékařskou pomoc. Už jen v porovnání s LSD je toto číslo až pětkrát nižší, protože 1 procento uživatelů LSD vyhledalo ve spojení s užitím drogy lékařskou pomoc, ale pokud se podíváme na další součásti spektra, na první příčce nebezpečí najdeme metamfetamin. V jeho závěsu se zase umístila syntetická marihuana, po ní alkohol, MDMA s extází, amfetamin, kokain, zmíněné LSD, marihuana a nakonec i nejméně nebezpečné halucinogenní houby.

Nejbezpečnější rekreační drogou jsou houbičky. Studie prokázala, že právě jejich uživatelé nejméně často vyhledávají zdravotní péči
Zdroj: Global Drug Survey

Zajímavé údaje o lidech, kteří někdy ve svém životě vyzkoušeli magické houby, dostaly na světlo světa fakt, že až 81,7 procenta lidí chtělo houby vyzkoušet proto, aby na vlastní kůži zažili psychedelický stav a v souvislosti s vyhledáváním lékařské pomoci je důležité zmínit i to, že u drog jako heroin je často potřebná zdravotní péče otázkou života či smrti, zatímco u drog jako marihuana, LSD či halucinogenní houby jde ve většině případů o nehody, při kterých si člověk více či méně ublíží.

Odborníci proto varují, že pokud si chce člověk užít účinek halucinogenní houby, vždy je potřeba připravit bezpečné místo, kde by měl celý zážitek proběhnout a mimořádně důležitý je i ověřený zdroj hub, protože pofidérní houby mohou tvému organismu způsobit kopu komplikací. Při drogách jako LSD či čistém psilocybinu ve skutečnosti neexistuje žádná známá smrtelná dávka, ale zase si musíme připomenout, že každou drogu by měl člověk umět užívat, pokud ji chce využít ve svůj prospěch a obohacení.


Domů
Sdílet
Diskuse