Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2017 11:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Dá se žít život i po smrti? Američané budou mrtvým dávat druhou šanci, s oživováním začnou už letos

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ambiciózní americká společnost věří, že vrátit život opravdu dokáže.

Spousta lidí se smrti bojí. Důvody jsou různé, ale prostě nám je nepříjemné zanechat na Zemi své celoživotní dílo a vydat se se svým vědomím někam pryč, tedy záleží na tom, co pro tebe smrt znamená. Pokud bychom však měli jistotu, že se po smrti vrátíme zpět k životu, všechno bychom měli v hlavě mnohem jednodušší, protože smrt by se pro nás stala jen jakousi přestávkou, než se znovu vrátíme žít na tuto planetu.

Dá se žít život i po smrti? Američané budou mrtvým dávat druhou šanci, s oživováním začnou už letos
Zdroj: pixabay.com

Bylo by super garantovat si další život i poté, co zemřeme, no ne? Pokud si to myslíš, pravděpodobně tě bude zajímat projekt americké společnosti Bioquark z Filadelfie, která ohlásila, že se tento rok někde v Jižní Americe bude pokoušet oživovat lidi. I když to může znít jen jako chabý výkřik, Bioquark je renomovaná a důvěryhodná společnost a svůj plán má podložený desítkami výzkumů. Vědcům této společnosti se podařilo vyvinout set látek, které by mohly zpětně oživit mozek a především obnovit zaniklá neuronová spojení, jinými slovy, vrátit vědomí.
 
Nyní však trošku odbočíme. Pojďme si vysvětlit, proč je mozek tak důležitý. Pravdou je, že i když by každý z nás na otázku, kde se v lidském těle skrývá vědomí, odpověděl mozek, nikdo to ještě nikdy nepotvrdil. Samozřejmě, zdravý rozum naznačuje, že by to mělo být v hlavě, protože se tam nachází většina důležitých prvků nervové soustavy. Na prokázání se však již pracuje a možná jsi o tom i slyšel. Důkaz se neprovádí právě citlivým způsobem, ale v nejbližších měsících budou některým živočichům transplantovat hlavy (ano, už se dá i to, ale vůbec ne spolehlivě), aby se zjistilo, zda si v cizím těle dokáží obnovit vědomí z jejich předchozího těla. Nechutné, no vražedně zajímavé.

Dá se žít život i po smrti? Američané budou mrtvým dávat druhou šanci, s oživováním začnou už letos
Zdroj: pixabay.com

Je těžké říct, kdo jsi a co tvoří tvoji osobnost. Opět se zde dostáváme do těžkých filozofických otázek a perfektně to je načrtnuté i v jednom z dílů 13 Reasons Why. Jsme naše vědomí? Naše minulost, vzpomínky? Naše plány, vize, budoucnost? Nebo naše současnost a myšlenky, které nám právě víří v hlavě. Odpověď je, že netušíme, ale nějak tak dokážeme odhadnout, že více než naše fyzické tělo jsme my to všechno, co nám běží hlavou. Proto je při oživování mimořádně důležité zachovat mozek neporušený, jinak se do mrtvého těla narodí úplně jiný člověk, který se vyvinul z vlastností mrtvého. Neuronová spojení, tedy ty věci, díky kterým si pamatujeme, víme a představujeme věci, se po naší smrti mohou začít velmi pomalu dezintegrovat, ale právě již zmíněný set injekcí od společnosti Bioquark by tomuto měl pomoci zabránit.
 
Samozřejmě, důležitý je i důvod, proč vlastně daný člověk zemřel, pokud je to zranění, které je neslučitelné se životem a během jeho mrtvého stavu se nedá opravit, tak je oživování zbytečné. Jediný problém je, jak pacienta po smrti dostat zpět k životu. Existuje více metod, ale čím později po smrti člověk je, tím je s oživením mnohem větší problém. Je totiž třeba obnovit mnohem větší počet životních fukcí, které se časem stihly zastavit. V první fázi se plánuje do krve vložit velké množství kmenových buněk a následně je nutné tělo povzbudit pořádnou dávkou peptidů (zní to jako chemikálie, ale je to běžná věc, shluk aminokyselin) a na závěr plánují pokročilou laserovou technologií povzbuzovat a zahřívat klíčové části těla.

Dá se žít život i po smrti? Američané budou mrtvým dávat druhou šanci, s oživováním začnou už letos
Zdroj: pixabay.com

Oživování však není jediným cílem Bioquarku a dokonce není ani primárním. Hovoří o něm jako o vedlejším produktu jejich výzkumu, jehož cílem je látkami z pacientova těla léčit jeho vlastní zdravotní problémy. Pokud bys měl tu možnost, nechal by ses po smrti znovu oživit? Možná se zdá, že nemáš co ztratit, ale mnoho věcí se mohou vždy pokazit.
Domů
Sdílet
Diskuse