Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2017 11:55
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Američtí bohové přinesli občas nudu, ale i oku lahodící vizuál, tajemné postavy a hlad po velké válce bohů (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Temné, fantazijní, ale místy možná až příliš zmatené a bizarní.

Pokud patříte mezi pravidelné čtenáře Filmkultu, jistě jste si všimli našeho článku, ve kterém jsme se úvodem podívali na American Gods od společnosti Starz a následně jsme podle vaší iniciativy rozebrali jednotlivé postavy ze seriálu se snahou usnadnit vám komplikovaný děj této show. Předpokládáme tedy, že všechny potřebné informace se k vám už dostaly, a proto se dnešním dnem premiéry posledního dílu vrhneme rovnou na rozbor první série. Upozorňujeme, že recenze obsahuje spoilery (především poslední dva odstavce, po ně však mohou číst i ti, kteří ještě celou sezónu neviděli).

Pohled na jednotlivé díly se z diváckého hlediska bude lišit zejména s ohledem na to, zda se řadíte mezi čtenáře Gaimanovy předlohy a tím pádem budete chápat od začátku všechny souvislosti a mnohé, netradičně natočené scény, nebo se naopak na seriál budete dívat jako vědomostmi neposkvrněná osoba. V druhém případě se připravte na to, že ne všechno vám bude dávat smysl. Na pochopení určitých odkazů si budete muset prostě počkat, protože tak, jak puzzle nedávají jasný obraz jen s určitým počtem kousků, nebude vám dávat smysl v určitých případech (a hlavně zpočátku) ani American Gods, dokud do sebe všechny jednotlivé části nezapadnou. Když se ale hlouběji ponoříte do příběhu, zjistíte, co které postavy představují, otevře se vám mimořádně nepředvídatelný, obsáhlý a komplexní svět.


Američtí bohové přinesli občas nudu, ale i oku lahodící vizuál, tajemné postavy a hlad po velké válce bohů (Recenze)
Zdroj: Starz

Naskýtá se ale otázka, zda ke každé scéně můžeme přiřadit nějaké konkrétní, racionální vysvětlení, nebo čas od času tvůrci jen na prázdno filozofují, k čemuž jim dopomáhají vizuálně poutavé scény. V případě, že se přímočarý děj začne ztrácet v daných vizualizacích a přímo psychotických zjeveních, jako by se s ním ztrácela dějová celistvost. V tomto bodě se většina diváků rozhodne, zda ve sledování American Gods pokračovat, nebo jej nechat na pospas dějin. Seriálová fantazírnost a pestrobarevnost je jeho obrovským kladem a zároveň negativem v jednom.

Hlavní dějovou linii doprovázejí i boční příběhy, které nám vyprávějí o tom, jak jednotliví bohové se svými věřícími přišli do Ameriky. Kvalita jednotlivých příběhů se liší díl od dílu, takže v určitých případech nimi můžete být přímo nadšení, ale občas i nemálo zklamáni. Odpůrci i příznivci extravagance a bizarnosti seriálu by se však shodli možná na jednom, a to že s jejím omezením by byly spokojeny obě strany. Z mého osobního pohledu jde po vizuální stránce pro oko mnohokrát lahodící sekvence, ale také bych přijal, kdyby se jejich výskyt v druhé sérii alespoň z části omezil. Ne vždy to je zkrátka k dobru věci.

Američtí bohové přinesli občas nudu, ale i oku lahodící vizuál, tajemné postavy a hlad po velké válce bohů (Recenze)
Zdroj: Starz

Vzhledem k intenzivní poutavosti, s níž tvůrci skvěle pracují, jim ale tyto malé chybičky dokážeme (zatím) poměrně snadno odpustit. Do budoucna se snad chybám, které první série přinesla, vyvarují (věřme, že dají na feedback diváků) a zaměří se na to, čeho si na seriálu ceníme nejvíce. Neobyčejné dialogy, sympatické postavy, jejich herecké kreace a samotný konflikt mezi novými a starými bohy, kterému se věřme, dostane více pozornosti a naopak bizarnosti budou minimalizovány. Na druhé straně, bez své podivnosti by American Gods nebylo tím, čím je, takže určitě od tvůrců nežádáme, aby ji úplně vyškrtli ze seriálu. To by nám bylo vcelku líto.

Co se postav týče, svého oblíbence si mezi nimi dozajista najdete snadno. Ať už mluvíme o charismatickém Ianovi McShanovi, který hraje postavu Mr. Wednesdaye, tvrdě působícím Rickym Whittleovi alias Shadowovi nebo o famózním Peterovi Stormare s jeho působivým zahráním staroslovanského boha Černoboha. Sympatie mnohých si však získal i hláškující Pablo Schreiber s postavou cynického Leprikóna Mada Sweeneyho. Výčet zajímavých charakterů ale tímto rozhodně nekončí a aby někdo netvrdil, že nadržujeme jen mužům a starým bohům, za zmínku rozhodně stojí i Emily Browning, kterou v seriálu uvidíte jako Shadowovu (bývalou?) Ženu Lauru a také si určitou slávu ukradne mysteriózní Mr. World (Crispin Glover), nekonvenční Bruce Langley (Technical Boy) nebo manipulativní Gillian Anderson (Média).


Američtí bohové přinesli občas nudu, ale i oku lahodící vizuál, tajemné postavy a hlad po velké válce bohů (Recenze)
Zdroj: Starz

Seriál si tak, jako například populární fantasy Game of Thrones, nedělá s otevřenou erotikou velkou hlavu. Nejenže v některých dílech uvidíme bohyni Bilquis (Yetide Badaki) doslova pohlcující věřící svou vagínou, ale také se v American Gods objeví i kontroverzní sexuální scéna Jinna-taxikáře (Mousa Kraish) a jeho zákazníka. Už jen čas ukáže, zda dané sekvence (a nejen ty) mají do budoucna i nějaký hlubší smysl, nebo šlo o samoúčelné scény, které chtějí jen šokovat. Nechceme přece jen otázky, chceme i odpovědi. Nechceme pouze efektivní tajemnost, ale také její pozdější vysvětlení. Není uměním vtlačit do seriálu okouzlující záběry, které v konečném důsledku nemají žádný smysl, nemám pravdu?

Výhodou, kterou ale American Gods nesporně mají, je fakt, že na seriál má velký vliv autor knižní předlohy Neil Gaiman. Věřme tedy, že většina záhad bude pod jeho dohledem časem vysvětlena a seriál se nebude – ve špatném slova smyslu – příliš odlišovat od originální papírové verze. Jako příklad pozitivní změny můžeme uvést postavu Vulcana, boha sopek a kovářství, který byl Gaimanem vytvořen čistě pro účely seriálu. Jinak řečeno, v knižní verzi s jeho továrnou na výrobu střeliva určitě nepočítejte, ale v seriálu jeho existence jednoznačně potěšila. Od diváků získal pozitivní odezvu a nám v redakci se taktéž velmi zamlouval.


Američtí bohové přinesli občas nudu, ale i oku lahodící vizuál, tajemné postavy a hlad po velké válce bohů (Recenze)
Zdroj: Starz

Poslední díl první sezóny ale představuje pozitivní vývoj směrem k výše zmíněnému. Bizarností ubývá, dostáváme více hodnotných dialogů, znovu se setkáváme mimořádně nápaditými scénami (příchod perfektně ztvárněné Easter, mnohé komické hlášky a závěrečný konflikt), no a vše nasvědčuje tomu, že druhou sérií můžeme očekávat počátek tolik plánované války mezi novými a starými božstvy. Pokud se tvůrci budou držet toho, v čem seriál skutečně vyniká, měli bychom být s vývojem příběhu jistě spokojeni. Očividně nás ještě čekají mnohé zvraty, protože ne každý ze starých bohů se přidal na stranu Odina. Někteří zatím neochotně a skrytě stojí na straně týmu Mr. Worlda (Bilquis), jiní už Odina stihli otevřeně zradit (Vulcan), avšak mnozí se dosud přímo nevyjádřili (Anubis a další).

Vývoj American Gods byl místy kolísavý a mnohé svou experimentálností stihl již během první série odradit. Našlo se ale i nemalé množství diváků, kteří se vzrušením vyčkávali na konec sezóny a svého rozhodnutí určitě nelitují. Seriál má své nepopiratelné klady, ale i několik záporných stránek, které pokud se podaří štábu stojícím za seriálem odstranit, je vysoce pravděpodobné, že jeho pokračování bude hodnoceno v nadprůměrných procentech. S přihlédnutím na všech osm dílů a s důrazem na výborně natočené finále dávám American Gods 7,5/10. Snad v druhé sérii zvítězí obsah nad formou, respektive to bude vyváženější. Jak se nový seriál od stanice Starz zamlouval vám? Co všechno očekáváte od jeho druhé série?

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse