Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2017 22:00
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Jak poznáš lháře? To, že někdo neříká pravdu, lze odhalit několika jednoduchými způsoby

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

S těmito radami odhalíš i zkušeného lháře.

Přichytit někoho při lži je mimořádně uspokojující a zaručuje značnou dávku satisfakce, ale jak někoho odhalit, pokud není zcela zjevné, že říká hlouposti, které nedávají smysl? Podle psychologa Johna Paula Garrisona zde však je šance, že lež dokážeš lehce odhalit. Stačí si jen začít všímat některých věcí, když získáš první podezření o lži.

Sleduj postoj

Lidé, kteří lžou, to často projevují řečí jejich těla. Často se mohou stáhnout do sebe a rukama si zakrývat některé části těla, aby se chránili před tvým ostrým pohledem. Jakýmsi nepsaným pravidlem je, že čím více se někdo zakrývá, tím více je pravděpodobné, že nemluví pravdu. Pokud položíš nějakou otázku a protistrana se najednou začne všelijak škrábat, přejíždět dlaní po čele nebo náhodou ustoupí či pokrčí kolena, je mimořádně pravděpodobné, že při její odpovědi nebude mít čisté svědomí.

Jak poznáš lháře? To, že někdo neříká pravdu, lze odhalit několika jednoduchými způsoby
Zdroj: NavyEyes | wikimedia

Dívej se do očí

Určitě jsi v dětství slyšel frázi „podívej se mi do očí!“ mnohokrát, když tě rodiče podezřívali z klamavého prohlášení. Nebylo to jen tak. Pohled do očí druhého máme zakódovaný jako něco intimního a osobního a často jsme pod tlakem, že nás právě pohled do očí druhého odhalí a pravda vyjde najevo. Lhář tak může vydržet jen chvíli, může uhýbat pohledem či dokonce i odmítnout nebo změnit rychle téma rozhovoru.

Zaměř se na to, jak se pohybují

Vychytralejší a sofistikovanější lháři se povětšinou snaží přelstít toho, kdo se ptá. Pokud jde o mimořádně citlivé téma, dobrý lhář se prý pokusí předstírat, že se ho nic z toho netýká. Bude tak vypadat klidně, mluvit pomalu, ale pravděpodobně to bude pořádně podezřelé. Zejména kvůli tomu, že to může často přehnat a stane se například strnulým a upnutým. I samotné chování člověka může být dobrou pomůckou k odhalení lháře. Dovednosti každého lháře jsou však na jiné úrovni.

Dávej velký pozor na to, co vlastně říkají

Pokud není respondent mimořádně zručný lhář nebo nemá příběh předem rafinovaně připravený, často se v něm vyskytují díry. A i když je člověk dokáže kreativně vyplnit, často na jeho tváři bude vidět nepěkné zblednutí. Navíc k tomu, aby se z příběhu nakonec vymotal, bude muset možná i popřít to, co předtím řekl. Případně můžeš začít pokládat i záludné otázky a navádět je do odpovědí, o kterých víš, že jsou nesprávné.

Jak poznáš lháře? To, že někdo neříká pravdu, lze odhalit několika jednoduchými způsoby
Zdroj: gageskidmore | flickr.com

Pozoruj změny oproti jejich běžnému chování

Pokud někdo začne používat slova, která předtím v životě z úst nevypustil, není zrovna nejdůvěryhodnějším člověkem. Běžně se rozčilující člověk, který najednou rychle ztichne, je také pořádně podezřelým kandidátem. Pokud dobře znáš podezřelé, sleduj, jak gestikulují a jak se vyjadřují a možná pro tebe bude odhalení lháře bude hračkou. Stačí jen sledovat, zda pozorovaný subjekt nedělá něco neobvyklého.

Domů
Sdílet
Diskuse