Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2017 14:24
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Nepatří k nejznámějším, ale určitě k nejtalentovanějším. Režisér Alejandro Amenábar, malá i velká hvězda kinematografie

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Z filmové školy byl sice vyloučen, ale to ho od jeho cílů určitě neodradilo.

Alejandro Amenábar se narodil v roce 1972 v Chile, odkud pochází i jeho otec, ale po matce zdědil španělské kořeny. Dlouho se v Chile tento dnes již 45letý režisér ale neohřál, protože krátkou dobu na to se celá jeho rodina přestěhovala do Španělska. Když bylo Alejandrovi 15 let, rozhodl se svůj volný čas věnovat zejména návštěvám kina. Kromě sledování filmů se jeho velkou vášní stalo psaní příběhů a čtení knih. Podle jeho matky měl Alejandro mimořádnou schopnost absorbovat všechny informace, které z knih vyčítal. Kromě toho měl ale také talent na skládání melodií - byl opravdu zručným klavíristou a hráčem na kytaru. Tato nadání v pozdějším věku využil k tomu, aby si do svých filmů samostatně skládal hudbu. Poslechněte si například píseň k filmu Ti druzí (2001), složenou právě mnohostranně nadaným Amenábarem.

Alejandro vyrůstal v hlavním městě Španělska, ve slunném Madridu, kde se po střední škole rozhodl studovat obor filmových věd na univerzitě Complutense. Studium však pro Amenábara neskončilo úspěchem kvůli tomu, že nedokončil předmět „Film Writing“. Jako malou pomstu profesorovi, který ho nechal propadnout, po něm pojmenoval ve svém debutovém celovečerním snímku Diplomová práce (Tesis) (1996) zlomyslného profesora Castra. O rok později se ve Španělsku, kde vyrůstal, proslavil psychologickým thrillerem Otevři oči (Abrest los Ojos).

Jeho úspěchu si všimly i mnohé osobnosti ze Západu a v roce 2001 vytvořil režisér Cameron Crowe remake tohoto filmu a pojmenoval ho Vanilkové Nebe. V remakové verzi si znovu zahrála svůdná Penélope Cruz, ale kromě ní se ve Vanilkovém Nebi objevily i hvězdy jako Tom Cruise či Cameron Diaz. Ve stejném roce Alejandro natočil hororový snímek Ti Druzí (The Others), kde si hlavní roli zahrála prvotřídní Nicole Kidman. Tři roky na to do světa vypustil mimořádně úspěšné Volání moře, v hlavní role s charismatickým Javierem Bardemem. Za tento film dostal hned dvě velká ocenění.

Prvním byl dopis s gratulací od velkého Stevena Spielberga a druhým Oscar v kategorii Zahraniční film. Po Volání Moře si dal režisér pětiletou přestávku a po ní v roce 2009 natočil historické drama Agora s Rachel Weisz. Mezi jeho poslední výtvory patří méně zdařilý krimi-thriller Regression z roku 2015 s Ethanem Hawkem a Emmou Watson a krátkometrážní snímek Vale s Dakotou Johnson. Za zmínku však stojí i jeho španělské krátkometrážní prvotiny Luna (1995) a Himenóptero (1991). V článku dále si řekneme něco více o jeho pěti nejlepších výtvorech, které vám můžeme jen a jen doporučit.

Nepatří k nejznámějším, ale určitě k nejtalentovanějším. Režisér Alejandro Amenábar, malá i velká hvězda kinematografie
Zdroj: wikimedia.org


5. Agora (2009)
 

Ve 4. století našeho letopočtu se Egypt nachází pod nadvládou římského impéria. V daných časech slavnou Alexandrií proudí násilné nepokoje náboženského charakteru, do kterých se zaplete i moudrá filozofka Hypatie (Rachel Weisz). Agora je příběhem z historie, ale její odkaz je patrný až do dnešních dnů. Mimo jiné poukazuje totiž na lidskou chamtivost a zlobu. Pohané, židé, křesťané. Kolik lidí muselo umřít jménem nástupu nového božstva? Snímek Agora velmi poutavým náhledem do minulosti poukazuje na to, že jsme se od minulosti zas tak příliš nezměnili. Naše znalosti a kultura šly pochopitelně dopředu, ale lidská nátura mnohokrát jaksi stále zůstala v dobách temna. Ve filmu mimo známé Rachel Weisz (Constantine, Nepřítel před branami) uvidíte i nadaného Oscara Isaaca (X-Men: Apokalypsa, Ex Machina).

4. Diplomová práce/Tesis (1996) 

Studentka Angela (Anna Torrent) pracuje na své diplomové práci s názvem „Násilí v audiovizuálním průmyslu“. Pro hlubší prozkoumání tohoto odvětví poprosí jednoho ze svých profesorů o speciální nahrávku. K jejímu překvapení se druhý den profesor Fiegueroa najde v promítací místnosti mrtvý. Místnost však neskrývá pouze jeho tělo, ale i danou kazetu. Amenábarův debutový celovečerní film se zabývá mrazivým tématem „snuff filmů“ - tedy brutálně natočenými vraždami často zcela nevinných obětí. Rádi během filmu hádáte, kdo se skrývá za oponou číslo jedna? Kdo je vrahem? Pokud uvnitř sebe vlastníte alespoň kousek duše detektiva, čeká na vás prvotřídní záležitost.



 3. Volání moře/Mar Adentro (2004) 

Hlavní postava filmu, Ramón (Javier Bardem), je po nešťastné nehodě odkázán na péči svých blízkých. 30 let uběhlo od onoho hrozivého úrazu, kvůli kterému celé dny proleží na posteli a se svým tělem nemůže jakýmkoli způsobem pohnout. Po tak dlouhé době touží už jen po jednom - důstojně ukončit svůj život. Snímek Mar Adentro popisuje reálný příběh španěla Ramona Sampedra, vedoucího dlouholetou kampaň za právo na eutanazii. Za tímto skutečně silným dramatem s neuvěřitelným výkonem talentovaného Javiera Bardema získal Alejandro Amenábar Oscara v kategorii Zahraniční film.


2. Ti druzí/The Others (2001)

Vzhledem k tomu, že děti Grace (Nicol Kidman) trpí ojedinělou alergií na sluneční světlo, jejich dům se po většinu dne nachází v potemnělé atmosféře. Kromě matky, jejích dětí a služebnictva se však v domě skrývá i něco jiného. Amenábar nám svým prvním filmem v anglickém znění ukazuje, jak se má správně natočit duchařina se skutečně děsivým zákulisím a nečekanými „lekačkami“. Kvalita filmu by však nebyla na tak vysoké úrovni bez fantastické Nicole Kidman. Ta byla po právu za svůj mimořádně uvěřitelný výkon v The Others nominována na Golden Globe v kategorii nejlepší herečka v dramatickém snímku.

 
1. Otevři oči/Abres los Ojos (1997) 

S prvním místem nemusí dozajista každý divák souhlasit, protože jde o skutečně složitý, psychologicko-mysteriózní sci-fi thriller s prvky romantického žánru (již tento různorodý mix mluví sám za sebe), ale své fanoušky si jistě najde. I když, pravda, všechny výše jmenované snímky jsou na vysoké úrovni, a tak bych tuto pětku rád bral jako sobě rovnou - jinak řečeno, je velmi náročné seřadit ji od „nejhoršího“ po nejlepší.

Mimo jiné můžeme tento film označit za skutečný průlom v Amenábarově kariéře, neboť díky remaku na Abres los ojos, Vanilkové Nebe s Tomem Cruisem, se jeho jméno ve filmové branži celosvětově proslavilo. Film vypráví příběh sukničkáře Césara (Eduardo Noriega), nezávazně si užívajícího svůj život. Po zamilovaní se do Sofie (Penélope Cruz) se mu jeho milenka Nuria (Najwa Nimri) rozhodne pomstít a narazí s Césarem v autě do betonové zdi. Jeho tvář je absolutně znetvořená a Césarův život se tím obrátí naruby. Zájem o krátkodobé, povrchní vztahy už sice nemá, ale stále touží po té jediné. Po Sofii. Začíná se ale stále více propadat do psychotických stavů, z nichž není úniku.




Který z filmů na vás nejvíce zapůsobil? Hlasujte v anketě níže!

Domů
Sdílet
Diskuse