Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2017 12:56
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Páry, které spolu pijí alkohol, jsou ve vztahu spokojenější a zůstávají dohromady déle, tvrdí výzkumníci

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Alkohol skutečně má vliv na spokojenost ve vztahu.

Dvojice v dlouhodobých vztazích musí od začátku dbát na to, aby u nich vládla vzájemná tolerance a důvěra, protože jinak nemají šanci na úspěch. Existuje množství zaručených receptů na to, jak ze svého vztahu udělat stabilnější a vyrovnaný svazek, avšak s jedním zajímavým zjištěním přišli i vědci, kteří zkoumali vliv alkoholu na vývoj vztahů. Výzkumníci do své studie, publikované v časopise The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series, zahrnuli 4864 lidí v manželstvích v 2767 párech, které spolu prožily více než 33 let. Dvě třetiny ze zkoumaných subjektů stále žily ve svém prvním manželství a otázky, které jim výzkumníci pokládali, nebyly až tak složité. Zjistit chtěli zejména to, kolikrát do týdne partneři pili alkohol, kolik ho na jedno posezení zvládli vypít a poté následovala i otázka o tom, zda svého partnera považují za kritického a náročného.
 
Výsledky studie ukázaly, že páry ve věku nad 50 let vykazovaly větší spokojenost a vyšší kvalitu vztahu, pokud si oba partneři popili, nebo pokud oba partneři abstinovali. Vše se změnilo, pokud jeden z partnerů pil alkohol a ten druhý zůstával střízlivý, protože ze strany střízlivého partnera obvykle přicházely stížnosti a výčitky. Velký vliv mělo společné pití alkoholu zejména na ženy, u kterých byla vyšší pravděpodobnost, že nahlásí sníženou kvalitu svého vztahu, pokud její manžel pil alkohol, ale zvýšenou kvalitu v případě, že alkohol pijí oba. Studie přišla i na to, že nezáleží na tom, kolik alkoholu spolu dvojice vypije, jde jen o samotný akt pití. Výzkumníci předpokládají, že vliv alkoholu na spokojenost ve vztahu vyplývá zejména z faktu, že pokud si občas popijí oba partneři, tráví spolu mnohem více času a udržují si vzájemné spojení, které je tak velmi důležité pro zdravý vztah. Samozřejmě, je třeba si dávat pozor na to, zda jeden nebo oba partneři alkohol nezačnou akceptovat až příliš, protože občasné pití alkoholu může velmi rychle sklouznout k vážné diagnóze. Pokud si ale s partnerem pravidelně dopřejete pohár vína, vašemu vztahu by to mělo jen prospět.

Páry, které spolu pijí alkohol, jsou ve vztahu spokojenější a zůstávají dohromady déle, tvrdí výzkumníci
Zdroj: tumblr
Domů
Sdílet
Diskuse