Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2017 10:00
Čas čtení 0:00
Stanislava K.

Mandela Effect aneb věci, které si pamatujeme úplně jinak, než se ve skutečnosti staly

ZAJÍMAVOSTI ZÁHADY
Uložit Uložené

Nevysvětlitelný fenomén, který v posledních letech zaplavil internet. Může za nepravé vzpomínky cestování časem, vliv paralelních vesmírů nebo obyčejná náhoda?

Někdy se stává, že nás prostě zklame paměť a vzpomínky na věci z minulosti jsou pro nás nejasné a zkreslené. Co však v případě, že se na nesprávných vzpomínkách shodne velké množství lidí po celém světě? Teorií, proč se tento jev vyskytuje, je několik. Cestovatelé v čase, kteří změnili realitu, přechod do jiných dimenzi, mimozemšťané nebo obyčejná lidská hloupost... Každý nachází vysvětlení na základě vlastních přesvědčení. Podívejme se na několik příkladů, díky kterým zjistíte, zda se Mandela Effect týká i vás.

Nelson Mandela nezemřel ve vězení

Mandela Effect aneb věci, které si pamatujeme úplně jinak, než se ve skutečnosti staly
Zdroj: www.shutterstock.com

Velké množství lidí si pamatuje, že bývalý prezident Jihoafrické republiky zemřel v 80. letech ve vězení v Pollsmoor. Někteří dokonce tvrdí, že o události četli v denním tisku a záznamy z pohřbu byly odvysílány v televizi. Pravda je však taková, že Nelson Mandela se z vězení dostal v relativním pořádku a žil až do roku 2013. Událost, kterou si nesprávně pamatují davy lidí, stála za zrodem nového fenoménu - Mandela Effect.

Darth Vader a jeho ikonická fráze

Luke, I am your father.“ Jde pravděpodobně o nejpopulárnější citát z celého filmu. Fanoušci Star Wars by však měli být šokováni, ukázalo se totiž, že Darth Vader tuto větu nikdy neřekl. Ve známé scéně místo toho říká: „No, I am your father.“ Na první pohled se jedná o úplnou maličkost, jíž určitě nikdo nevěnoval dost pozornosti a lidé si ji proto zapamatovali nesprávné. Je však šokující, že citát začínající jménem hlavní postavy najdete na tričkách, hrníčcích či hračkách. Dokonce byla jeho nesprávná verze mnohokrát zopakována ve známých filmech a seriálech. Mohli se všichni jednoduše splést?

KitKat bez pomlčky

Mandela Effect aneb věci, které si pamatujeme úplně jinak, než se ve skutečnosti staly
Zdroj: Nestlé, buzzfeed.com

Asi nejvíce příkladů Mandela Effectu najdeme ve značkách nebo jejich logách. S částí amerických produktů běžný Čech do kontaktu nepřijde, jsou však i takové, které se dostaly až k nám. Název čokoládových sušenek KitKat si mnozí pamatují s pomlčkou, tedy Kit-Kat. Je nutné podotknout, že loga a designy obalů se mění poměrně často, KitKat však verzi s pomlčkou nikdy neměl.

Sex ve městě

Mandela Effect aneb věci, které si pamatujeme úplně jinak, než se ve skutečnosti staly
Zdroj: twitter.com

Známý seriál vysílaný od roku 1998 s původním názvem Sex and the City je další věcí, která zkrátka nedává smysl. Fanoušci příběhů o životě čtyř Newyorčanek přísahají, že seriál nesl název Sex in the City. Koneckonců, odpovídá tomu i český překlad Sex ve městě.

Logo automobilky Ford

Mandela Effect aneb věci, které si pamatujeme úplně jinak, než se ve skutečnosti staly
Zdroj: simple.wikipedia.org

Další drobnost, která však rozhodně stojí za zamyšlení. Nemáte pocit, že na současném logu Fordu zkrátka něco nesedí? Spousta lidí tvrdí, že zatočený „ocásek“ na písmenu F nikdy nebyl. Protichůdným argumentem zůstává možnost nedávné změny loga, verzi s „ocáskem“ však Ford používá od roku 1912.

Flintstonovi vs. Flinstonovi

 

Kreslenou pohádku o životě rodinky z doby kamenné určitě znáte. V Americe, zemi jejího původu, si lidé začali všímat prvních ze dvou písmen T, které v názvu pohádky působí zvláštní. Podobně jako v případě Sexu ve městě, český překlad „Flintstoneovi“ odpovídá tomu, co si anglicky mluvící země pamatují. Je pravda, že změny v dabingu nejsou nic neobvyklého. Upravit však jméno rodiny, které je zároveň názvem celé pohádky, nedává smysl. Lidé si proto myslí, že originální název se změnil až později.

Mona Lisa se usmívá

Mandela Effect aneb věci, které si pamatujeme úplně jinak, než se ve skutečnosti staly
Zdroj: www.shutterstock.com

Portrét namalovaný Leonardem da Vincim byl odjakživa znám pro tajemný výraz obličeje, který byl na obraze zachycen. První údajnou změnou je celkový charakter portrétované osoby - v minulosti se vedly diskuse o tom, zda italský umělec namaloval ženu nebo muže. Když se však na obraz podíváme dnes, ženské rysy jsou poměrně jasné. Jde však o samotný úsměv, nad kterým se lidé pozastavují. Zdá se mnohem jasnější a přívětivější, než si pamatujeme.

Doporučeno
„Loď duchů.“ Plachetnice Mary Celeste se plavila po oceánu bez jediného člena posádky. Když ji našli, byla v perfektním stavu „Loď duchů.“ Plachetnice Mary Celeste se plavila po oceánu bez jediného člena posádky. Když ji našli, byla v perfektním stavu 31. března 2024 8:00

Mandala Effect ovlivňuje každého jinak a s tím, co si jedna skupina lidí pamatuje, nemusí jiná skupina lidí souhlasit. Pravděpodobně nebudete šokováni z každého příkladu, je však možné, že některé z nich vás přinutí lépe se zamyslet. Nemusí jít ani o celosvětové záležitosti, i ve svém osobním životě můžete najít vzpomínky na věci, které se ve skutečnosti staly jinak nebo se nestaly vůbec. Nemusíte se bát, nejste sami.

Domů
Sdílet
Diskuse