Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2017 0:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud usne, zemře. Liam trpí syndromem, který diagnostikovali jen 1500 lidem na světě a spoléhá se na speciální přístroj

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Liam Derbyshire je na první pohled zdravý chlapec.

Ráno vstaneme a po úspěšném dni se zase uložíme do postele a spokojeně usneme. Život 17letého Liama Derbyshirea však kvůli vrozenému syndromu vypadá mnohem komplikovaněji. Na první pohled zdravý mladý muž trpí chorobou, která si vysloužila přezdívku Ondinina kletba, a pokud by ho rodiče krátce před spaním nenapojili na speciální ventilátor, ve spánku by zemřel. Liamovi byl syndrom diagnostikován krátce po narození a lékaři mu původně dávali jen šest týdnů života, což jeho rodiče odmítli přijmout a o svého chlapce se starali nejlépe, jak mohli. Zanedlouho proto oslaví své dlouho očekávané 18. narozeniny.

Pokud usne, zemře. Liam trpí syndromem, který diagnostikovali jen 1500 lidem na světě a spoléhá se na speciální přístroj
Zdroj: Barcroft

Syndrom způsobuje, že Liamův mozek po upadnutí do spánku přestává do těla vysílat signály o tom, aby pokračovalo v dýchání, a tak by se v nejhorším případě mohlo stát, že Liam jednoduše přestane dýchat a ráno se už živý neprobudí. Díky speciální posteli a ventilátoru dokáže 17letý teenager žít obyčejný život během celého dne a během noci je dokonce dostupný jeho pečovatel, který na něj dává pozor v případě, že by se v spánku vyskytly jakékoli potíže. Rodiče nedokáží říct, jak dlouho bude moci jejich syn žít a netroufají si odhadnout ani jeho mentální stav. Nikdo neví, kde jeho inteligenční spektrum začíná a kde zase končí, avšak Liam přesto zvládá konstruovat složité stavby ze stavebnice LEGO, kterou společně s vlaky miluje nejvíce na světě. I když má menší problémy s mluvenou řečí a výslovností, lidé si dokáží rychle zvyknout na to, jak mluví a pochopit vše, co se jim snaží říct. Liam si neváhá ani zahrát fotbal se svými kamarády a navzdory svému těžkému osudu bojuje a bude bojovat i nadále. Na jeho diagnózu naneštěstí neexistuje žádný lék, a tak se rodina musí spoléhat na ventilátor, který ho sice omezuje, ale poskytuje mu každé ráno šanci znovu vstát z postele a radovat se ze života.

Domů
Sdílet
Diskuse