Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
9. srpna 2017 v 16:22
Čas čtení 0:00
Tibor P.

10 nejpamátnějších výkonů Usaina Bolta

SPORT
Uložit Uložené

Jamajský blesk během své kariéry pobláznil celý sportovní svět.

Usain Bolt si na letošním světovém šampionátu dokonale podmanil londýnské publikum. U jamajského sprintera to není nic neobvyklého - od dob, kdy začal pevnou nohou dominovat na tartanové dráze, se ostatní sprinteři museli spokojit s pohledem na jeho záda. Pátý srpen tohoto roku se do historie světové atletiky navždy zapíše jako den, kdy fenomenální atlet naposledy doběhl do cílové rovinky stometrové trati. Přestože se Blesk musel spokojit jen s bronzovou medailí, nikdo nepochybuje o tom, že to byl právě Bolt, kdo atletice v posledních letech dělal skvělou reklamu.
 
V případě fenomenálního Jamajčana můžeme vidět jakousi kariérní paralelu s plavcem Michaelem Phelpsem. Přestože jde o dva diametrálně odlišné sporty, něco mají tito legendární sportovci přeci jen společného. Schválně, když se řekne atletika nebo plavání, kolik lidí si vzpomene na někoho jiného? To jen dokazuje velikost jejich osobností. Bolt nebyl jen skvělým sprinterem. Byl také obrovským a charismatickým šoumenem - člověkem, který dokázal strhnout davy a nadchnout je pro sport, který ve srovnání s fotbalem, hokejem či baseballem nesdílí srovnatelnou fanouškovskou přízeň. Připomeňte si společně s námi jeho nejpamátnější výkony v chronologickém pořadí.

Reebok Grand Prix, New York (USA, 2008)

Finále 100 m, 9.72 s, světový rekord

Jamajský sprinter se zpočátku na stometrové trati neprofiloval. Ve své rodné zemi byl v té době vycházející hvězdou, která měla za sebou debut na olympijských hrách v Aténách a specializovala se na dvojnásobnou, resp. čtyřnásobnou vzdálenost. Účast na newyorském grand prix byla pro něj teprve pátou soutěžní profesionální prověrkou, na níž mohl před všemi ukázat, co dokáže na stovce. V tomto běhu za sebou nechal tehdy úřadujícího světového šampiona Tysona Gaye a zaúčtoval svůj první světový rekord. Zajímavostí je, že finálový závod se musel běžet na dvakrát - opakoval se pro chybný start jiného závodníka. Sám Bolt tehdy přiznal, že tato skutečnost mu velmi pomohla, protože měl při prvním pokusu pomalý start. Kdoví, jak by to bylo dopadlo za jiných okolností. 

 

Olympijské hry, Peking (Čína, 2008)

Finále 100 m, 9.69 s, světový rekord

Při pohledu na jeho výkon mohl někdo nabýt dojmu, že stanovit nový světový rekord je ta nejjednodušší věc na světě. Nemluvě o tom, že výrobci kuřecích nugetek museli chrochtat blahem. Zázračný muž z Jamajky se před médii netajil tím, že toto, pro mnohé nezdravé jídlo, tvořilo daný den základ jeho jídelníčku. Boltův výkon umocňuje fakt, že v závěru je jasně vidět, jak vědomě zvolnil tempo a také skutečnost, že měl rozvázané tkaničky na jedné z treter. Škoda, že v závěru zpomalil. Mnozí odborníci se domnívají, že nebýt toho, hodnota rekordu by se pohybovala kdesi na úrovni 9.55. 

 

Olympijské hry, Peking (Čína, 2008)

Finále 200 m, 19.30 s, světový rekord

Uběhly čtyři dny a Bolt se znovu postavil do bloků, tentokrát na finále dvoustovky. Tehdejší světový rekord platil 12 let a ve sportovních kruzích se mluvilo o jeho trvanlivosti na několik následujících desetiletí. Předpovědím dal Bolt sbohem o několik sekund později, když časem 19.30 protnul cíl v novém světovém rekordu. Stal se tak prvním mužem, který si připsal vítězné double na stovce a dvoustovce - to se naposledy podařilo Američanovi Carlovi Lewisovi v roce 1984. Jamajčan si k dvacátým druhým narozeninám nemohl přát lepší dárek.

 

Mistrovství světa v atletice, Berlín (Německo, 2009)

Finále 100 m, 9.58 s, světový rekord

Olympiáda v Pekingu udělala z Bolta světovou megastar. Atletický svět už víc neřešil to, zda Bolt v dalším závodě zvítězí, ale to, jakým způsobem zvítězí. Přišel světový šampionát v Německu a domácí fanoušci i zahraniční příznivci, kteří si jeho přítomnost chtěli vychutnat živě, určitě vynaložených peněz na vstupenky nikdy nelitovali. Blesk předváděl opět skvělé divadlo, a když na finále stovky „upravil“ svůj světový rekord o dalších 11 setin sekundy, tribuny šílely. Evropští fyzici vypočítali, že maximální rychlost jamajského sprintera dosáhla v určitém okamžiku hodnotu 43,45 km/h. 

 

Mistrovství světa v atletice, Berlín (Německo, 2009)

Finále 200 m, 19.19 s, světový rekord

Čtyři dny uběhly jako voda a Berlín žil v očekávání finálového závodu na dvě stě metrů. Bolt v něm samozřejmě nemohl chybět a diváci potěšeni výkonem na poloviční trati toužili po dalším skvělém divadle. A co chtěli, to i dostali. S přidanou hodnotou. Bolt předvedl další mistrovství, přidal světový rekord v hodnotě 19.19 a ukázal, že je několik kroků před zbytkem světa. Doslova. Pokud někdo tvrdil, že Peking byl náhoda, berlínské výkony musely i tomu největšímu kritikovi zavřít ústa.

Olympijské hry, Londýn (Velká Británie, 2012)

Finále 100 m, 9.63 s, olympijský rekord

Hry v Londýně nestihly Bolta v optimální formě. Nejdříve v roce 2011 neobhájil v jihokorejském Daegu titul světového šampiona vinou špatného startu, pak ho trápila zranění zad a zadního stehenního svalu. Ty měly značný vliv na jeho porážky v rámci národního šampionátu na Jamajce, kde skončil na stovce i dvojnásobné trati druhý za krajanem Yohanem Blakem. Všechny proto zajímalo to, jak se s danou situací pod olympijskými kruhy vypořádá. Se vším si nakonec dokázal poradit tím nejlepším možným způsobem, a přestože na stovce nový světový rekord nepřidal, vylepšil alespoň ten olympijský.

 

Olympijské hry, Londýn (Velká Británie, 2012)

Finále štafety 4x100 m, 36.84 s, světový rekord

Nebyl by to Bolt, aby si z olympiády nepřinesl i světový rekord. Ten se mu podařil ve štafetě, kde se svými krajany porazil konkurenci a do sbírky přidal další zlato. Tento závod nádherně demonstruje jeho všechny silné stránky. Všimněte si, jakým způsobem zrychlil. Jednoduše nádhera. Zajímavostí je, že nejen tým Jamajky, ale i Američané běželi na úrovni předchozího světového rekordu 37.04 (vytvořeného, jak jinak, Jamajčany) na světovém šampionátu v Daegu rok předtím.

 

Olympijské hry, Rio de Janeiro (Brazílie, 2016)

Finále 100 m, 9.81 s 

Tak jako do Londýna, i do Ria přicházel Jamajčan zotavený po zranění zadního stehenního svalu. Tréninková praxe mu značně chyběla - několik týdnů musel odpočívat, ale před příchodem do Brazílie stihl alespoň trénovat v rámci svých možností. Finále stovky se zpočátku neneslo v duchu jeho dominance - triumf si musel vybojovat až v poslední čtvrtině trati, když porazil svého odvěkého rivala, Američana Justina Gatlina. Tímto vítězstvím dosáhl významného milníku, když se stal prvním mužem v historii, který získal zlatou medaili v jedné atletické disciplíně na třech olympiádách za sebou.

Olympijské hry, Rio de Janeiro (Brazílie, 2016)

Finále 200 m, 19.78 s

V Riu se vědělo o tom, že finále závodů na dvě stě metrů bude posledním individuálním vystoupením Bolta na olympijských hrách v kariéře. Jamajčan si to také velmi uvědomoval a netajil se tím, že při této příležitosti by rád překonal svůj vlastní světový rekord na této trati. Bohužel, zlepšit nejlepší světový čas se mu tentokrát nepodařilo. Údajně ho, podle vlastních slov, neposlouchaly nohy. O zklamání však rozhodně mluvit nemůžeme, právě naopak - zlaté medaile ve dvou disciplínách na třech olympiádách po sobě? V atletice nikdo nikdy nic podobného nedokázal, ve světě existují jen tři sportovci, kteří se něčím takovým mohou pochlubit - sprinter Bolt, skokan do dálky Ray Ewry a plavec Michael Phelps.

 

Mistrovství světa v atletice, Londýn (Velká Británie, 2017)

Finále 100 m, 9.95 s 

Jak už jistě víte, jamajský sprinter další zlatou medaili do své sbírky nepřidal a pro tentokrát se musel spokojit „jen“ s bronzem. Londýnské publikum však jasně dalo najevo, ke komu přechovává větší sympatie. Američan Gatlin se musel cítit pořádně nepříjemně, když mu diváci dali bučením pocítit, co si o jeho vítězství myslí. Dvojnásobný dopingový hříšník se nepřízni lidí divit nemůže. Finále stovky bylo emotivní, a to zejména proto, že Usain dal velké atletice navždy sbohem. Těžko byste hledali někoho, kdo by ho neměl rád pro jeho výjimečnost, skromnost a obrovské charisma. 

Domů
Sdílet
Diskuse