Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2017 18:41
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Co všechno ukrývá temné mořské dno? Od strašidelných živočichů až po gigantický tlak trhající těla na kusy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hodně z nás se do podobných míst nikdy nedostane, ale aspoň se můžeme podívat, co všechno tam je.

Jak je již všeobecně známo, světový oceán pokrývá až 71 % povrchu planety Země, čili jeho slané vody zabírají 361 milionů km². Pro nás je však zajímavější fakt, že jeho průměrná hloubka činí okolo 4 kilometrů. Rozhodně nic pro osoby trpící talasofobií. Pro vysvětlení jde o lidi, kteří mají strach z hlubokých vod či otevřených moří. Ovšem nejen talasofibici, ale i běžní lidé mají respekt před mořským dnem. Stále jde o jednu z nejméně prozkoumaných částí světa, protože dostat se několik kilometrů pod vodu a vydržet její obrovský tlak je samo o sobě výzva.

Znáte ten typický pohled. Parta výzkumníků pomocí malé ponorky s kamerou zkoumá tmavé části oceánů, kde se stále nacházejí živočichové, o kterých ani netušíme. A jelikož my moře nevidíme na vlastní oči každý den, tak se na podobné dobrodružné výpravy díváme akorát v televizorech či na počítačích prostřednictvím dokumentů. My vám nyní chceme ukázat více než 6minutové video z Facebooku s téměř 55 miliony zhlédnutí.

Co všechno ukrývá temné mořské dno? Od strašidelných živočichů až po gigantický tlak trhající těla na kusy
Zdroj: Henry Kaiser

Video vysvětluje zajímavosti a fakta o různých hloubkách, od prvních metrů, kde se lidé rekreačně potápějí, až po nejhlubší části. Kam až se mohou dostat ponorky? Kde už začíná tlak nebezpečný pro lidi? Co se skrývá v tzv. „The Scary Zone“? Odpovědi lze nalézt výše. Video zároveň přináší pohled i na nelítostné souboje podmořských gigantů, kdy se na břehy vyplavují už jen mrtvoly. A určitě si zkuste na internetu vyhledat i zmíněné kreatury. Asi nikdo z nás by se s nimi pod hladinou rozhodně nechtěl setkat. Mnohé ze zmíněných nestvůr jakoby ani nebyly ze Země.

Domů
Sdílet
Diskuse