Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2017 14:05
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Studenti z ČVUT postavili nejlepšího chatbota pro Amazon. Uspěli proti Princetonu či MIT a míří do finále, kde mohou vyhrát milion dolarů

TECH
Uložit Uložené

Česká univerzita se dokázala prosadit v soutěži o nejlepšího chatbota pro zařízení Amazon Echo.

Studenti ČVUT v posledních měsících slaví úspěch za úspěchem. Kromě několikamilionové výhry ze soutěže dronů vyvinuli například glukometr, který pomáhá dětem s cukrovkou. Tím však budování skvělého jména naší univerzity v zahraničí nekončí. Momentálně se totiž pětici studentů podařilo dostat do finále soutěže Alexa Prize. V ní se nejlepší univerzity světa jako Princeton, MIT či Berkeley snažily vytvořit sociálního chatbota schopného konverzovat s člověkem 20 minut o aktuálních událostech v politice, sportu či světě celebrit. Soutěž pořádá společnost Amazon, která tak chce přispět k vybudování co nejlepšího softwaru pro své zařízení Amazon Echo. Ve vyhlášené soutěži se hraje celkově o 2,5 milionu dolarů.

V průběhu šesti měsíců testovali chatboty od různých zúčastněných škol zákazníci, kteří s nimi konverzovali a na závěr výkon jednotlivých chatbotů ohodnotili hvězdičkami. Po stovkách tisících dialogů měl nejvyšší průměrné hodnocení chatbot Alquist, vytvořený naším týmem z ČVUT. Náš tým z katedry kybernetiky ve složení jeden doktorand, tři magistři a jeden bakalář se dostal už na jaře do užšího finále, díky čemuž získal 100 tisíc dolarů a podporu napříč službami Amazonu. Ze stovek univerzitních týmů se ten z ČVUT probojoval do poslední dvanáctky, což je úspěch i v tom ohledu, že krom týmu z Itálie byli jediní, kdo neměli angličtinu jako mateřský jazyk. Nyní, díky hlasování uživatelů a hodnocení od rozhodčích Amazonu, postoupil náš tým s největším počtem hlasů do finále, v němž se utká s týmy z Washingtonské univerzity v Seattlu a skotské univerzity Heriot-Watt.

Práce týmu z ČVUT tak zdaleka ještě nekončí. Nyní mají ještě 2 měsíce na vylepšení chatbota Alquista. Podle hlavy týmu, Jana Šedivého, se teď zaměří hlavně na hledání scenáristy nebo dramaturga, který by pomohl vylepšit konverzační schopnosti softwaru. Vymyslet, co lidi zajímá, a přitom spolupracovat s techniky. Celkového vítěze Alexa Prize 2017 vyhlásí Amazon na konferenci re:INVENT v Las Vegas na konci listopadu. Velmi lákavě zní fakt, že pokud se některému chatbotovi podaří plynule konverzovat 20 minut, tým stojící za ním si odnese milion dolarů. Alquist je zatím na polovině času.

Domů
Sdílet
Diskuse