Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2017 13:22
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Český tým z ČVUT vyhrál tři medaile na soutěži dronů ve Spojených arabských emirátech a domů si přiváží několikamilionovou výhru

TECH
Uložit Uložené

Kompletní sadu medailí si náš tým odvezl z Abú Zabí, kde se prosadil proti 25 týmům z univerzit po celém světě.

Minulý měsíc jsme vás informovali o soutěži s názvem Mohamed Bin Zayed International Robotic Challenge (MBZIRC), kterou každé dvě roky pořádá univerzita Khalifa University v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Česká skupina s názvem MRS (Multi-robot Systems) z elektrotechnické fakulty ČVUT si také zasoutěžila, a to více než úspěšně. Z původních 143 týmů ze 35 států celého světa se dostala do finálové pětadvacítky a nasbírala rovnou kompletní sadu medailí. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích a náš tým získal medaile ve třech. Tým poskládaný z nadšenců z ČVUT, Pensylvánské univerzity a univerzity v britském Lincolnu vedl Martin Saska.

Kategorii zaměřenou na sběr předmětů pomocí skupiny dronů náš tým zcela ovládl a suverénně si odnesl první příčku, za což si odnesl 1 200 000 AED (~8,2 milionu Kč). Drony sbíraly předměty bez jakéhokoliv zásahu člověka, což je technologie na hraně současných vědeckých poznatků. V další kategorii, v níž šlo o autonomní přistání dronu na jedoucím vozidle, získal tým ČVUT 97,653 bodu z celkových 100 možných a skončil tak o necelý bod na druhém místě. A přestože se české družstvo do soutěže Grand Challenge, složené ze tří dílčích úkolů, původně zapojit nemělo, dostali nakonec šanci a ve spolupráci s týmem univerzity z italského Padova se mu podařilo vybojovat třetí místo za týmy z Bonnu a Curychu. Českému týmu gratulujeme a těšíme se na další úspěchy.

Český tým z ČVUT vyhrál tři medaile na soutěži dronů ve Spojených arabských emirátech a domů si přiváží několikamilionovou výhru
Zdroj: www.mbzirc.com
Domů
Sdílet
Diskuse