Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2017 10:48
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Když zjistíš, z čeho se vyrábějí běžná jídla, přejde tě chuť. Červené barvivo je z hmyzu, gumoví medvídci z kůže a ani Nutella není svatá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kopa cukru a rostlinného oleje – to je Nutella. Jaká tajemství skrývají další běžné potraviny?

Určitě mnoho z nás ví, že potraviny v běžných obchodech mohou pěkně zazářit jejich čerstvostí a čistotou, ale v některých případech to není žádná sláva. Pravděpodobně tušíš, že do obrovského množství potravin putuje před jejich příchodem na regály obchodů značná hromádka stabilizátorů a barviv. Samozřejmě, úřady dávají pozor, aby nebyly zdraví škodlivé.

Co však taková Nutella? Někteří lidé zastávají názor, že na tomto světě neexistuje nic tak dokonalého. Svou sladkou chutí dokáže pochopit všechny tvé starosti a problémy, ale tušili jste, že jde v podstatě jen o kopu cukru a rostlinného oleje, přičemž výtažky ze samotné čokolády či lískových oříšků zastupují výraznou menšinu objemu? Podobně to je i s gumovými bonbóny, jejich běžnými přísadami jsou kosti, kůže a chrupavky zvířat. 

Toto všechno jsou poměrně známá fakta, ale potravinářský průmysl skrývá mnohem temnější tajemství, než ta napsaná na složení chuťově svůdné čokoládové pomazánky. Měli jste například tušení o tom, že samotné červené barvivo, které se používá v různorodé kategorii produktů, pochází z výtažku ze speciálních brouků? Pokud ne, rozhodně zhlédněte přiložené video od kanálu Facts Verse, které odhaluje ta nejpřekvapivější tajemství potravin, které běžně vídáme na regálech českých supermarketů.

Domů
Sdílet
Diskuse