Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2017 22:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Šest lidí právě vyšlo po 8 měsících z izolace v experimentu NASA. Báli se Severní Koreje i společnosti, která je venku čekala

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Nebylo to nejjednodušších 8 měsíců.

Po dlouhých osmi měsících izolace ze sebe mohli konečně shodit kombinézy, vychutnat si čerstvé ovoce a dotek přírody přímo na své pokožce. Šest odvážlivců právě dokončilo experiment americké agentury NASA ve spolupráci s Havajskou univerzitou, jehož cílem bylo zjistit, jak lidská psychika reaguje na dlouhou izolaci a podmínky jako na Marsu. NASA by chtěla první lidskou misi na rudou planetu vyslat už kolem roku 2030, a tak neustále sbírá údaje o tom, jaké typy lidí by měla vybírat.


Šest astronautů, z toho dvě ženy a čtyři muži, měli v uzavřené kopuli přímo pod havajskou sopkou Mauna Loa komplikovanou roli. Po celou dobu mohli konzumovat jen jídlo z konzervy či mražené pokrmy a neustále se museli pohybovat ve společnosti toho druhého, protože velikost kopule připomínala menší dvoupokojový byt. Experiment probíhal tak, že pokud bylo třeba vyjít z kopule ven, členové týmu si museli nasadit kombinézy a pohybovat se výlučně ve skupinách. Výhodu bylo i okolní přírodní sopečné prostředí připomínající povrch Marsu, na kterém probíhal sběr materiálu a různé výzkumy.

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Zajímavostí bylo i to, že tým v kopuli neměl přímý přístup k informacím zvenčí, ale pouze na stránky jako Wikipedia či portál samotné mise, a pokud chtěli nejnovější informace, mohli si je ve formě screenshotu vyžádat od pracovníků NASA. Kromě toho do kopule vše přicházelo s 20minutovým zpožděním, takže zdržení bylo simulované přesně podle Marsu, a členové týmu přiznali, že občas měli na mále. V kopuli se samozřejmě objevily různé konflikty a při informacích o jaderných zkouškách KLDR či hurikánu Irma nebylo pomyslným astronautům všechno jedno, protože údaje přicházely se zpožděním a oni byli technicky v dosahu severokorejské rakety. NASA si experiment pochvaluje a zanedlouho plánuje i další, aby mohla na Mars vyslat posádku, která se v polovině letu nezačne hádat a neohrozí celou misi.


Domů
Sdílet
Diskuse